Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania, Adrian Radulescu, a afirmat, miercuri, in fata deputatilor din comisia de agricultura, ca acest an este -cel mai negru din 1990-, deoarece fertilizarea terenurilor va atinge maximum 15-18%, iar pana acum nu au aparut nici un fel de surse de finantare a activitatii.
Aceasta liga reuneste producatorii de cereale si plante tehnice, iar comisia de agricultura a ascultat opiniile intregului Comitet Director al Ligii.
Adrian Radulescu a cerut sprijin pentru ca producatorii sa achizitioneze ingrasamintele la pretul practicat la export, de 90 de dolari si nu la pretul de 160 de dolari, cat cer fabricile pe piata interna. In plus, aceste fabrici nu accepta vanzarea de ingrasaminte decat cu plata imediata.
El a mai cerut ca producatorii sa nu mai plateasca taxa de drum la achizitionarea motorinei, pentru ca din cele 600 miliarde de lei ce trebuiau sa le fie restituite, producatorii au primit doar 42 miliarde de lei, deoarece motorina nu a fost achizitionata de la Petrom. Dosarele cu achizitionarea de motorina de la alte statii decat Petrom sunt refuzate, desi statiile private ofera facilitati de livrare, cer plata la o luna sau au un pret cu cateva sute de lei mai mic.
Presedintele Ligii a aratat ca banii dati de Banca Mondiala – 90 milioane de dolari pentru dezvoltarea zonelor rurale din Romania – au ramas nefolositi la Ministerul Finantelor, care incepand cu 15 februarie va plati penalizari pentru neutilizarea lor.
O alta solicitare consta in aparitia legii creditului agricol, care ar oferi singura posibilitate de creditare a agriculturii, intrucat bancile sunt reticente sa acorde imprumuturi firmelor din acest domeniu. El a explicat ca este necesar un sistem de creditare in conditii avantajoase.
Adrian Radulescu a mai sesizat -anomalii- in legislatia privind TVA si a aratat ca relaxarea fiscala, care opereaza in industrie, nu se aplica si agriculturii, impozitul pe profit ramanand la 25%. De asemenea, Radulescu a aratat ca nu a fost primita nici o parte din subventiile de anul trecut.
Alti reprezentanti ai agricultorilor au sesizat problema scaderii pretului la grau si la floarea-soarelui in anul 2001, constatand ca nu a avut loc protectia produselor interne, pretul din anul trecut plasandu-se la jumatatea celui din 2000.
Mihai Nicolescu, deputat PSD, vicepresedinte al comisiei, a anuntat ca in perioada urmatoare producatorii vor primi 1.782 miliarde de lei, iar subventiile pentru samanta pentru perioada primavara-toamna vor fi acordate in doua saptamani. El a anuntat si dezbaterea, in curand, a unei noi variante a legii creditului agricol.
In ceea ce priveste motorina, el a precizat ca se va intra in normalitate, fie prin modificarea legii, fie prin discutii cu partile implicate pentru a rezolva problemele aparute.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane