In primele opt luni ale acestui an, importurile Romaniei au insumat circa 25,32 miliarde de euro, respectiv 23,337 miliarde de euro in preturi FOB, in timp ce exporturile au insumat doar 16,89 miliarde de euro, rezultand un deficit comercial de aproape 6,5 miliarde de euro, in preturi FOB, si circa 8,43 miliarde de euro in preturi CFI. Situatia nu este inca dramatica, dar ar trebui sa starneasca ingrijorare in ceea ce priveste sustenabilitatea deja uriasului deficit comercial inregistrat de Romania. Conjugata cu acest aspect este problema stapanirii inflatiei, cu atat mai mult cu cat exista voci autorizate care nu cred ca tinta propusa de catre BNR va putea fi atinsa.
Potrivit comunicatului INS remis ieri, doar in luna august 2006, importurile CIF au fost de 3,346 miliarde de euro, adica circa 3,1 miliarde de euro in preturi FOB, ceea ce reprezinta cu 24% mai mult decat in luna similara a anului trecut. Trebuie retinut faptul ca, in structura importurilor, sase din cele 22 de sectiuni de bunuri din Nomenclatorul combinat detin impreuna 76,5% din totalul importurilor efectuate in acest an, care in preturi CIF in primele opt luni au depasit 25,32 miliarde de euro.
UE, principalul exportator in Romania
Valoarea importurilor provenite din cele 25 de tari ale Uniunii Europene in primele opt luni, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2005, a crescut cu 24,7%. Dar in acest an ponderea importurilor din aceasta zona economica a fost de 62,1%. Chiar si in clasamentul primilor 10 exportatori in Romania, primul loc este ocupat tot de o tara din UE, adica de Italia, cu 15,0% din total, fiind urmata de Germania, cu 14,7%, de Rusia, cu 9,0%, si Franta, cu 6,6%. Un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC) precizeaza principalele categorii de produse cu deficit comercial, pe primul loc situandu-se masinile, aparatele si echipamentele electrice, cu peste 2,6 miliarde de euro, categorie urmata de produsele minerale, adica titei, gaze si carbune, cu circa 2,13 miliarde de euro, si de produse ale industriei chimice, cu 1,175 miliarde de euro, din care produsele farmaceutice au insumat 651,8 milioane de euro. MEC apreciaza ca deficitul comercial la produsele in cauza a fost compensat partial de surplusul obtinut la exportul de articole de incaltaminte, 641,1 milioane de euro, materiale textile si produse din acestea, 548,7 milioane de euro; mobila, 420 milioane de euro, lemn si articole din lemn, exclusiv mobila, 371 milioane de euro, si metale comune si produse din acestea, 94,6 milioane de euro. Totusi, MEC este de parere ca situatia nu este chiar dezastruoasa din moment ce, in urma analizei structurii deficitului comercial pe principalele destinatii economice, rezulta ca principalele grupe de produse care au exercitat presiuni asupra balantei comerciale sunt importurile destinate investitiilor pentru restructurare si modernizare, precum si importurile de materii prime si materiale pentru aprovizionarea industriei. Datele MEC indica faptul ca importurile pentru investitii in economie si cele pentru aprovizionarea industriei detin impreuna o pondere de circa 74,4% din total importuri.
Italia, locul I in topul destinatiei produselor romanesti
Dupa cum precizam anterior, exporturile FOB realizate in primele opt luni se situeaza in jurul a 16,89 miliarde de euro, cu 17,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. Intamplator sau nu, si in acest caz principala piata a exporturilor romanesti este tot spatiul UE, ponderea exporturilor romanesti in aceasta zona fiind de circa 67,1%, cunoscand chiar o crestere cu 16,4% fata de primele opt luni ale anului trecut. In clasament pe tari destinatare, tot Italia ocupa primul loc, cu 18,1%, fiind urmata de Germania, cu 15,1%, si Turcia, cu doar 7,8%. Totusi, in luna august 2006, valoarea exporturilor FOB a fost de 2 miliarde de euro, cu 7,4% mai mare fata de luna corespunzatoare din anul precedent.
Deosebit de interesant e faptul ca produsele la care s-au consemnat cele mai dinamice ritmuri de crestere si care au contribuit la cresterea exportului cumulat pe opt luni sunt cele ale industriei navale, cu o crestere de 91,85%.