-Estimam ca la realizarea reactorului 3 de la centrala atomoelectrica de la Cernavoda industria romaneasca va avea o contributie importanta, peste 60% din echipamente urmand sa fie asigurate de firmele din Romania.- Declaratia ii apartine directorului general al societatii Nuclearelectrica, Ioan Rotaru, care se asteapta si la un -parteneriat public privat, la care statul sa participe cu ce a realizat pana acum, aproximativ 12%, si cu ce va mai realiza in viitor-.
Unul dintre oamenii de afaceri care si-au anuntat deja intentia de a participa la acest proiect este Ovidiu Tender, care vrea sa se implice prin intermediul societatii sale Nuclearmontaj.
Dl Rotaru a mai declarat ca prima etapa a studiului de fezabilitate pentru Unitatea 3 a Centralei Nucleare Electrice de la Cernavoda va fi finalizata in august, urmand ca -dupa ce primim aprobarea guvernului, cel mai probabil in septembrie, sa trecem la etapa a doua, si anume negocierea contractelor-. Potrivit directorului Nuclearelectrica, costurile pentru finalizarea reactorului 3 sunt estimate la peste un miliard de dolari, iar aceasta cifra a rezultat tocmai din studiul de fezabilitate realizat de Atomic Energy of Canada Limited (AECL), Ansaldo Italia si de o firma din Coreea de Sud. Oficialul Nuclearelectrica crede ca finantarea ar trebui sa se faca fara garantii guvernamentale. Autoritatile estimeaza ca daca nu vor fi probleme cu finantarea, Unitatea 3 de la Cernavoda ar putea fi gata in jurul anului 2010, cand cu trei reactoare in functiune, centrala atomoelectrica va produce peste 30% din productia energetica din Romania.
Lucrarile la reactorul 2, in grafic
In legatura cu lucrarile de constructie-montaj de la Reactorul 2, directorul Nuclearelectrica, Ioan Rotaru a declarat ca sunt respectate toate obligatiile contractuale, -lucrarile fiind in grafic-.
Specialistii de la Nuclearelectrica apreciaza, totodata, ca primele probe de functionare a reactorului 2 vor incepe la sfarsitul anului 2004, urmand ca inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reactorul sa intre in functiune la capacitate maxima.
In legatura cu o posibila oprire a reactorului 1, din cauza nivelului scazut al Dunarii, care ajuta la racirea lui, Ioan Rotaru a declarat ca, cel putin deocamdata, nu se mai pune aceasta problema. -Ultimele prognoze primite de la INMH ne arata ca vremea se va schimba in sensul dorit de noi, iar nivelul Dunarii va creste.-