Home Economic-Financiar A fost o finete -de la cap la coada-

A fost o finete -de la cap la coada-

DISTRIBUIŢI

– Din documentele pe care le detinem, ati fost reprezentantul ADS la SNTR.

– Da, o perioada scurta.

– In aceasta calitate ati reprezentat ADS la AGA SNTR din 27 mai 2002, atunci cand a avut loc o majorare a capitalului social prin aportarea unor terenuri apartinand ADS, precum si intrarea in -Tutunul Romanesc- a unor afiliati ai InterAgro.

– Da, imi amintesc. Vorbesc din amintiri.

– Conform unor documente oficiale, dvs. ati avut mandat special de a reprezenta ADS in acea AGA.

– Da.

– A avut acel mandat special aprobarea CA al ADS?

– Pai, a avut.

– De la ADS am aflat ca mandatul n-a avut aceasta aprobare, fiind semnat doar de directorul Durac Marin.

– Dupa stiinta mea, problema s-a discutat in CA al ADS, pentru ca altfel dansul nu ar fi semnat mandatul.

– Stiati ca unele terenuri aportate atunci de ADS in capitalul social al SNTR nu erau reevaluate din 1994?

– Eu nu cunosc detaliile pe care le cunoasteti dvs. Problema este a actionariatului… Peste mine s-a asternut timpul si multe operatiuni si nu-mi mai aduc aminte exact detaliile.

– Nu era obligatorie reevaluarea terenurilor aportate de ADS la SNTR?

– Parca imi aduc aminte ca… posibil ca evaluarea sa fi fost la fel sau inferioara si atunci mai convenabil a fost… Nu stiu… Imi e dificil sa intru in detalii acum…

– Operatiunea respectiva a fost agreata de cenzorii SNTR? In speta de catre Mihai Hura, delegat de catre MFP cenzor la SNTR?

– Din cate imi amintesc, au participat si cenzorii SNTR la AGA. Toate Adunarile Generale se tineau si cu participarea cenzorilor.

– Dl Hura ne-a declarat ca nu stia ca terenurile aportate de ADS nu au fost reevaluate, lasand de inteles ca nu ar fi participat la acea AGA.

– Cred ca dansul ori nu isi mai aminteste… Din cate imi amintesc, discutiile de la acea vreme pe tema aceasta, sau solutiile la care s-a ajuns, au fost intemeiate pe tot felul de acte normative, pentru ca nimeni nu se hazarda sa adopte o ilegalitate. Se stia ca orice miscare gresita sau orice blestematie s-ar face va constitui temei de dezbateri aprinse si de masuri. Acest lucru m-a directionat si pe mine. Imi amintesc ca s-au purtat discutii pe tema aceasta si fie MAAP a insistat mentinerea acestei valori, fie a estimat ca valoarea rezultata (n.r. – dupa reevaluare) ori nu era semnificativa, ori era aceeasi. Imi aduc aminte foarte bine ca s-a discutat pe tema aceasta. A fost parca o concluzie, apreciindu-se ca nu este cazul sa se faca reevaluarea, intrucat rezultatul era previzibil.

– Stiti ca daca s-ar fi facut o reevaluare a terenurilor aportate de ADS la capitalul social al SNTR, conform prevederilor legale, statul ar fi devenit actionar majoritar?

– Teoretic… Si sa va spun si de ce. Acum, stand de vorba cu dvs., imi aduc aminte mici detalii. La vremea respectiva am discutat problema aceasta. Ce se intampla. Legislatia in vigoare, adica Legea 137, permitea actionarului majoritar sau celui care a participat la privatizare ca intr-o asemenea imprejurare sa vina cu aport cat sa-si mentina pachetul majoritar.

– Dar la acea AGA s-a recurs la o -finete-…

– Ha, ha, ha… De la cap la coada…

– Daca prima decizie a AGA ar fi fost aportarea de catre ADS a terenurilor la capitalul social la o valoare reevaluata, si nu intrarea afiliatilor InterAgro ca actionari ai SNTR, inclusiv posibilitatea acestora de a plati actiunile dobandite in rate, atunci statul ar fi devenit actionar majoritar.

– Parca imi aduc aminte… Cred ca si dvs. si eu avem dreptate. Amandoi. Imi aduc aminte ca la vremea respectiva nu intrase Legea 137 in vigoare si de aceasta ADS a facut…

– Nu aparusera normele de aplicare.

– O secunda… Exact! Si de aceasta nu putea fi aplicata…

– Insa exista HG 403/2000, care stipula modul de reevaluare a imobilizarilor corporale.

– Iiii… Am o rugaminte la dvs. Sunt convins ca va intereseaza realitatea. Eu va sugerez, pentru a ajunge la o rigoare dorita de toata lumea, sa o contactati pe Adela Stoica, avocata InterAgro. Ea a lucrat si s-a implicat efectiv in toata povestea asta si pe parcurs, si inainte, si dupa. Eu am fost ocazional la niste sedinte care erau puse la punct prin mijlocirea CA-urilor partilor implicate si deci, practic, eu nu va pot da, azi, raspunsuri bine documentate cum sunt obligat si e normal sa vi le dau.

– Mai lucrati la ADS?

– Nu.

– Lucrati sau ati lucrat la InterAgro?

– Nu. Am fost implicat o perioada scurta si pentru clientii astia doi. Sunt clientii mei vechi. ADS a fost unul dintre ei. Clienti… Impropriu spus…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.