Dupa cum am aratat in articolele precedente, Vintu este persoana care a rascumparat cele mai mari sume de la FNI in perioada premergatoare incetarii platilor. Este, de asemenea, evident ca, beneficiind de ajutorul unor persoane din interiorul SOV Invest (ati uitat de DIDI, operatorul care cotrobaia prin serverul central, dupa ce Politia il declarase sters?), s-a incercat deturnarea atentiei opiniei publice si a organelor de ancheta, transferandu-se pe numele lui Popa Nicolae, angajatul fidel al lui SOV de la Gelsor, carnetele cu unitati de fond pe care Vintu le detinea. Datorita verificarilor efectuate de BNR la BCR si BRS a reiesit ca Vintu a fost principalul beneficiar al rascumpararilor facute de Popa. De asemenea, materialele acumulate de organele de ancheta, de BNR, precum si cele aflate in posesia noastra demonstreaza ca Vintu a si folosit sumele respective – ba pentru a infiinta o banca, ba pentru a-si finanta firmele, sponsoriza partide politice si formatori de opinie sau pentru a-si asigura vacante de maharajah. Este de observat si faptul ca, din evidentele pe care le-am descoperit, rezulta ca pentru achizitionarea de unitati FNI au fost investite sume insemnate inca din 1996, dupa 1999 efectuandu-se doar rascumparari. Daca este vorba de venituri obtinute in mod corect si legal de catre Vintu, atunci acesta are dreptate: nu are nici o vina in ceea ce priveste beneficiile obtinute si nu are ce ne privi nici pe noi, nici pe investitorii pagubiti ce a facut Vintu cu banii sai. Asa sa fie?
Vintu a obtinut venituri substantiale din speculatii dupa 1996
Sunt, in legatura cu acest aspect, doua elemente fundamentale de elucidat:
a) care a fost sursa banilor investiti?
b) Vintu a fost sau nu initiat (informat) in legatura cu managementul SOV Invest si cu situatia reala a fondului?
Lasam, deocamdata, raspunsul la cea de-a doua chestiune pe seama organelor de ancheta.
In ceea ce priveste prima problema, Vintu a declarat public, de mai multe ori, ca veniturile sale provin din speculatii de natura financiara, respectiv din tranzactiile cu certificate de proprietate emise de FPP (vechea denumire a celor cinci SIF), tranzactiile legate de privatizarea in masa (cupoane). Si, ulterior, tranzactii cu actiuni si obligatiuni. O analiza atenta ne arata insa ca nici un fel de astfel de tranzactii nu ar fi putut fi sursa licita a tuturor veniturilor lui Vintu. Abia in 1997 Vintu a obtinut venituri consistente din tranzactionarea de actiuni, o data cu cresterea spectaculoasa a cotatiilor la BVB si Rasdaq. Atunci, de unde ar putea proveni sumele pe care le-a investit in 1996?
Pe lista -praduitorilor-
Poate de la SGI. Nu stiti cine este SGI? Simplu: Societatea Generala de Investitii SRL, care i-a apartinut lui Vintu si la care au aparut, ca directori sau reprezentanti ai actionarului, Nicolaescu, Popa sau Cornel Rudareanu, toti oameni de incredere ai lui Vintu. In prezent, SGI nu-i mai apartine lui Vintu. De cand? Probabil de cand aceasta societate a dat un -tun- statului, reprezentat de Bancorex, in suma de aproape trei milioane de dolari SUA. Nu stim in ce mod a reusit SGI sa se alimenteze cu bani de la Bancorex (credit, bilete la ordin avalizate etc.), dar presupunem ca organele de ancheta pot stabili cu exactitate. Esential este ca, la data de 11.05.1999, SGI aparea cu un debit total de aproximativ trei milioane de dolari, cu 529 de zile intarziere (deci scadenta fusese undeva in cursul anului 1997, ceea ce ne conduce la concluzia ca este vorba de un credit angajat anterior). Aceeasi societate apare si mai tarziu printre debitorii AVAB si nu stim cum a fost solutionata problema.
In concluzie, anterior anului 1997, o firma a lui Vintu a luat de la Bancorex (deci de la stat) un credit pe care a uitat sa-l returneze. Nu se pune problema ca nu avea bani, caci in acea perioada Vintu (proprietarul de atunci al SGI) investea masiv in unitati FNI. Astfel, apare ipoteza ca cel putin o parte din banii investiti la FNI ar putea rezulta din eventuala infractiune de inselaciune asupra Bancorex si reciclati, -spalati- daca se adeveresc cele de mai sus, prin SOV Invest. Revine organelor de ancheta sa stabileasca ansamblul relatiilor Vintu – SGI – SOV Invest – Gelsor si sa adauge, eventual, numele lui Vintu la -praduitorii- Bancorex.