Angajații Direcțiilor Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale nu și-au mai putut exercita activitatea, joi, la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 520/ 2013, prin care ANAF a preluat autoritatea vamală, susține Sindicatul Național al Polițiștilor și Vameșilor "Pro Lex".
Prin HG nr. 520/2013, începând cu data de 1 august 2013, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a reorganizat prin absorbția autorității vamale și regionalizarea direcțiilor finanțelor publice, fiind abrogate HG nr. 109/2009 privind organizarea și funcționarea ANAF, precum și HG nr. 110/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale a Vămilor, arată sindicatul într-un comunicat.
"Problema este că s-au desființat unele structuri și înființat altele, fără să se comunice angajaților deciziile de numire pe noile funcții și noile atribuții. În aceste condiții, nimic nu s-a mai mișcat prin Direcțiile Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale și aparatul central al fostei autorități vamale. Practic, de la 01 august a.c. până la îndeplinirea formalităților de organizare și de resurse umane nu mai avem control la produsele accizate, nu mai avem supraveghere vamală și nici încasări ale creanțelor", precizează reprezentanții "Pro Lex".
Joi, spre exemplu, s-a refuzat plata unor importante sume de bani datorate statului de către debitori, în baza unor titluri executorii, pe motivul că nu se știe dacă conturile bancare mai sunt valabile, mai spun ei, adăugând că situația creată putea fi evitată dacă ANAF ar fi prevăzut o prevăzut o perioadă tranzitorie până la preluarea și încadrarea efectivă a personalului vamal pe noile funcții, așa cum a propus sindicatul.
Potrivit HG nr. 520/2013, ANAF asigură "administrarea impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor venituri bugetare date prin lege în competența sa, aplicarea politicii și reglementărilor în domeniul vamal și exercitarea atribuțiilor de autoritate vamală, precum și controlul operativ și inopinat privind prevenirea, descoperirea și combaterea oricăror acte și fapte care au ca efect evaziunea fiscală și frauda fiscală și vamală, precum a altor fapte date prin lege în competența sa".
Romeo-Florin Nicolae, care conducea Autoritatea Națională a Vămilor, a fost numit, joi, de premierul Victor Ponta la conducerea nou-înființatei Direcții Generale de Antifraudă Fiscală, coordonate de ANAF.
Guvernul a avizat, la sfârșitul lunii iunie, înființarea Direcției Antifraudă, care va funcționa inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală, prin preluarea activității Autorității Naționale a Vămilor și Gărzii Financiare.
În primăvara acestui an, premierul a anunțat că Agenția Națională de Administrare Fiscală, Garda Financiară și Direcția de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcție Antifraudă, care se va ocupa țintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe și alte produse, nu de "buticul din colț".
El a arătat că dorește ca noua Direcție Antifraudă să lucreze ca un "DNA al Fiscului" și să aibă inclusiv competențe de cercetare penală, sub îndrumarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT).