La inceputul anului viitor, accizele aplicate la alcool, tigari si produse petroliere vor fi majorate cu cote cuprinse intre 34 si 58%, comparativ cu nivelul existent la 1 ianuarie 2003.
Potrivit strategiei privind politica fiscala pe care tara noastra si-a asumat-o in perspectiva admiterii in Uniunea Europeana incepand cu 2007, cresterile vor urmari, pana la data integrarii, un calendar bine stabilit al scumpirilor pentru produsele accizabile. Astfel, planurile Ministerului Finantelor arata ca, pentru prima zi a anului viitor, cele mai spectaculoase salturi ale nivelului de accizare vor fi inregistrate la produsele alcoolice si la tigari. Facand comparatie intre nivelul monedei unice europene existent la inceputul acestui an (35.018 lei) si cel programat in Legea bugetului pentru anul viitor, la o medie de 40.000 de lei pentru un euro, cele doua grupe de produse vor inregistra o crestere (exprimata in moneda autohtona) de aproximativ 50%. Daca la benzine, cu sau fara plumb, pentru la anul va fi pastrat acelasi nivel de accizare, care se va situa la pragul de 347 de euro/tona, motorinele isi vor creste accizarea, operatiune ce se va solda cu un salt de 34% in pret. -Desi principiile generale comunitare privind impozitarea prin accize sunt in mare masura transpuse in legislatia nationala, in prezent exista inca mari diferente intre nivelul actual de accizare practicat in Romania si nivelurile minime impuse de directivele europene-, se arata in strategie.
Conform strategiei pentru politica fiscala, daca pentru alcool, uleiuri minerale si produsele din tutun (altele decat tigaretele) nivelul minim al accizarii va fi atins pana la data de 1 ianuarie 2007, Romania a obtinut in schimb, in urma negocierilor, o perioada de tranzitie pana la 1 ianuarie 2010 in privinta atingerii nivelului minim impus de directivele UE pentru tigarete.
Mai multi bani la buget
La un calcul facut la prima vedere, in ceea ce priveste cresterile nivelului de accizare, Ministerul Finantelor isi va spori considerabil veniturile, tinand cont de faptul ca taxarea comertului cu produsele accizabile este unul dintre pilonii importanti ai formarii veniturilor la bugetul de stat.
Astfel, in cazul tigaretelor, daca in 2003 nivelul total al accizarii s-a situat la o valoare de 11,87 euro pentru 1.000 de bucati, incepand cu anul viitor, taxa va ajunge la 14,87 euro, cresterea calculata fiind de 43%. Raportat la o medie a aprecierii monedei unice europene de aproximativ 19,28% in perioada 1 ianuarie 2003-1 ianuarie 2004, acest lucru va insemna ca, in cazul comertului cu produse de acest gen, statul isi va creste nivelul veniturilor, pentru 1.000 de tigarete, de la 415.450 lei la 594.800 lei. Exprimata in procente, majorarea veniturilor raportata la unitatea accizabila va fi de 14,87%. Potrivit graficului stabilit de Ministerul Finantelor, recuperarea diferentelor de accize in perioada 2003-2004 va fi de trei euro pentru 1.000 de tigarete.
O crestere semnificativa a accizelor va caracteriza si grupa de produse a bauturilor alcoolice. Si in acest caz, accizele vor creste de la 108,4 euro, nivel inregistrat in acest an, la 150 euro pe hectolitru alcool pur, in 2004. Astfel, daca comerciantii au scos din buzunar, anul acesta, 3.795.951 lei pentru fiecare hectolitru de alcool pur vandut, pentru 2004 -pretul- va ajunge la sase milioane de lei, ceea ce va insemna o crestere finala de 58%.
Daca benzinele au ajuns pentru acest an la un nivel de accizare care va permite Ministerului Finantelor sa nu mai apeleze la o majorare, la motorina auto cresterea va fi de la 187 de euro/tona in 2003 la 221 euro in 2004. Calculata in procente, majorarea va fi de 34%. Statul isi va creste incasarile la bugetul de stat pentru fiecare tona comercializata de la 6.548.366 lei la 8.800.000 lei.
Inchisoare pentru neplata accizelor din comertul cu petrol
Procesul de armonizare a legislatiei nationale cu directivele comunitare in privinta impozitarii a facut ca executivul sa inaspreasca legislatia privind accizarea, adoptand in aceasta vara o ordonanta de urgenta privind introducerea unor masuri speciale pentru productia, importul si comercializarea produselor si subproduselor petroliere.
Astfel, guvernul a stabilit ca, in cazul in care comerciantii cu petrol nu platesc accizele la bugetul statului, acestia sa fie pasibili de o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Pentru a obtine un control mai ridicat aspura comertului cu produse petroliere, Cabinetul Nastase obliga comerciantii sa faca aprovizionarile numai de la anumite depozite speciale, care vor fi autorizate de catre Ministerul Economiei si cel al Finantelor. Mai mult, in cazul importurilor, guvernul obliga ca operatiunile de vamuire sa fie efectuate numai de catre sase birouri vamale, care vor fi dotate cu aparatura pentru efectuarea de analize.