Dupa ce, recent, Consiliul Concurentei a aplicat celor opt societati emitente de bonuri de masa sanctiuni ce au depasit 47 miliarde de lei, doua dintre firmele amendate au mari probleme financiare. Astfel, cele doua firme franceze – Accor Services SA si Sodexho Pass-Romania SRL, ambele din Bucuresti, ce detin monopolul tichetelor de masa din tara noastra – au incasat amenzi de peste un milion de dolari, adica 21 miliarde de lei si, respectiv, 17 miliarde de lei. In aceste conditii, cele doua societati franceze sunt practic in incapacitate de plata deoarece, potrivit bilanturilor depuse pe anul trecut, rezulta ca au acumulat datorii totale de peste 2.100 miliarde de lei. Situatia financiara a celor doua firme este surprinzatoare, intrucat numai anul trecut Accor Services a castigat de pe urma tichetelor de masa 22 milioane de dolari, iar Sodexho Pass-Romania SRL – circa 18 milioane de dolari.
Consililul Concurentei a sanctionat cele opt societati care emit tichete de masa cu amenzi ce au depasit 47 miliarde de lei, intrucat s-a constatat ca acestea au fixat in comun un nivel minim al comisionului solicitat angajatorilor. Dar, surpriza, cele doua firme franceze – Accor Services si Sodexho Pass-Romania – care detin monopolul tichetelor de masa in tara noastra datoreaza statului milioane de euro. Astfel, anul trecut Accor Services a avut o cifra de afaceri de 731.561.887.000 de lei, dar datoriile totale s-au ridicat la 1.144.326.222.000 de lei. Aceeasi situatie a inregistrat-o in 2003 si Sodexho Pass-Romania, adica cifra de afaceri de 573.928.603.000 de lei, iar datoriile totale au fost de 982.791.890.000 de lei. Practic, anul trecut, cele doua societati au inregistrat pierderi mai mari decat cifra de afaceri.
Atunci se pune intrebare fireasca cum cele doua firme franceze care datoreaza statului roman milioane de dolari au fost reautorizate de Ministerul Finantelor, mai exact de catre directorii Florin Preda si Dragos Rusu?
Surse din Ministerul Finantelor au precizat ca, pe furis, cele doua firme franceze au acaparat piata tichetelor de masa din Romania, ajungand, cu sprijinul unor complici, sa determine chiar si modificari legislative in favoarea lor. Astfel, acestea au reusit sa-si impuna propriile reguli ca si cum tara noastra ar fi sub ocupatie franceza.
Desi aceste firme au datorii de milioane de euro, cele doua societati participa la asa-zise licitatii, desi, conform legii, nu au acest drept.
Consiliul Concurentei a aplicat celor doua firme sanctiuni destul de modeste pentru practicile monopoliste pe care le utilizeaza cu succes, sub supravegherea discreta a persoane bine pozitionate in actualul executiv.
Aceste practici sunt interzise peste tot in lume, dar de patru ani nimeni nu a luat nici cea mai mica masura impotriva celor doua societati franceze care sfideaza legile romanesti si internationale. Desi la sfarsitul anului trecut au declarat la Registrul Comertului venituri nete fabuloase de 22 (Accor Services) si respectiv 18 milioane de dolari (Sodex Pass Romania), suma ce apare ca disponibila in cont la fiecare dintre acestea este de exact… doua milioane de lei! Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, statul roman este teatrul uneia din cele mai mari evaziuni fiscale din 1990 incoace regizate de catre cele doua firme franceze.