Depozitele angro si magazinele din tara sunt intesate cu bauturi ale caror banderole sunt falsificate, a declarat, ieri, la Iasi, in cadrul seminarului -Evaziunea fiscala – prevenire si combatere-, organizat de Imprimeria Nationala, seful Directiei Generale de Inspectie Financiar-Fiscala (DGIFF) din Ministerul Finantelor Publice (MFP), Dragos Rusu. -Sunt o gramada de magazine si angrouri in care se comercializeaza bauturi cu banderole falsificate. De aceea, inspectorii fiscali care nu le depisteaza ar cam trebui sa-si faca bagajele din Finante-, a avertizat Rusu, declarandu-se, totodata, dezamagit de faptul ca actele de evaziune de la suprafata nu sunt depistate de inspectorii locali.
-Inspectorii de la Bucuresti gasesc acte de evaziune la suprafata, acolo unde inspectorii locali nu le vad. Poate ca ar trebui sa va mutam dintr-un judet in altul-, a subliniat directorul general al DGIFF. El a amintit, in acest context, de controalele superficiale realizate de anumiti inspectori fiscali din teritoriu. -Au fost controale in valuri, numai pentru a speria agentii economici, cand in final nu s-a trecut nimic in acte. Au fost inregistrate astfel de situatii in cazul controalelor cu tematica data de Finante, dar si in cazul celor de fond-.
Fabricile de alcool vor fi supravegheate cu camere video
Nu este o noutate faptul ca evaziunea fiscala din domeniul alcoolului este uriasa. Mai trist este faptul ca, anual, bugetul este vaduvit de cateva sute de milioane de euro, bani care ar trebui sa provina din accizele aferente. -De aceea, am propus ca fabricile de alcool sa fie filmate si monitorizate. Vom pune camere de luat vederi pe porti si pe contoarele de alcool, ca sa vedem si noi cat se invarte, (n.r. – contoarul) si cat alcool iese din acea fabrica-, a anuntat, ieri, Dragos Rusu. In acest moment, potrivit unui studiu realizat recent de MFP, 12 societati produc aproximativ 85% din productia totala de alcool, diferenta fiind realizata de aproximativ 80 de fabrici, in timp ce in Ungaria exista doar patru fabrici de alcool. Potrivit reprezentantilor din MFP, e foarte greu sa se urmareasca toti acesti agenti economici din domeniu, intrucat fabricile sunt mult prea multe, iar inspectorii mult prea putini. -Cand se duc in control, in timp ce inspectorii stau la poarta fabricii pentru ca nu-i lasa bodyguardul sa intre inauntru, patronul isi face curatenie-, a facut Rusu referire la doar un caz cu care se confrunta inspectorii fiscali locali in timpul controalelor.
Din bugetul de 400.000 miliarde de lei, atat cat a fost pe 2003, din accize s-au incasat 68.915 miliarde de lei. Cele la alcool reprezinta insa doar 11% (n.r. – aproximativ 7.000 miliarde de lei), iar cele la uleiuri minerale – 56% (aproximativ 39.000 miliarde de lei). Din totalul accizelor la alcool incasate anul trecut la buget, 3.500 miliarde lei provin din aceste taxe percepute la bere, iar cealalta jumatate din accizele la alcool si bauturi spumoase.
In prezent, pe piata bauturilor alcoolice circula in paralel banderolele vechi, dar si cele noi. Primele sunt insa, potrivit directorului DGIFF, foarte usor de falsificat, si de aceea inspectorii fiscali vor primi o tematica pentru a putea urmari acest circuit al banderolelor vechi.
300.000 de firme inactive vor fi monitorizate
Potrivit directorului Rusu, la nivel national exista 300.000 de firme inactive, suspecte de a fi fantoma, dintr-un total de un milion la nivelul intregii tari. -La toate acestea e imposibil sa facem controale. Dar vom emite o lista, pe care o vom publica in <Monitorul Oficial> si in ziarele de larga circulatie. Imediat le vom bloca deducerile de TVA-, a mai precizat Rusu
-Nu am intalnit nici macar un singur caz de contrafacere care sa nu aiba legatura cu evaziunea fiscala. Intotdeauna ele merg mana in mana-, a declarat, ieri, in cadrul seminarului, presedintele REACT Romania, Gabriel Ursu. In contextul in care 40% din produsele existente pe piata romaneasca sunt contrafacute, problema este cu atat mai grava si cu implicatii serioase asupra economiei romanesti. -Solicitam mai multa colaborare intre Vama si Finante. Daca eu, vama, vad ca intra acest gen de marfuri la sume mult subevaluate, Finantele ar trebui informate imediat-, a propus presedintele REACT (Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor). Turcu a exemplificat cu un caz mai mult decit sugestiv. -Un hands-free in vama are o taxa de doar 0,5 centi, insa el l-a vandut in magazin la pretul real. Facturile false circula pe retelele de produse contrafacute-, a conchis oficialul REACT.