Home Economic-Financiar Actionarii vor sa readuca statul cu forta proprietar la RAFO

Actionarii vor sa readuca statul cu forta proprietar la RAFO

DISTRIBUIŢI

Cu toate ca ancheta penala asupra -Afacerii RAFO- se afla in plina desfasurare si unele persoane cercetate se afla in arest preventiv, actionarii rafinariei onestene au aprobat ieri conversia in actiuni a creantelor bugetare, precum si majorarea capitalului social al firmei. Potrivit unei declaratii a directorului general al RAFO, Paul Ivascu, acordate Mediafax, hotararile actionarilor au fost luate in conformitate cu planul de reorganizare al societatii aprobat, la sfarsitul anului trecut, de judecatorul sindic. Ivascu recunoaste insa ca atat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cat si Ministerul Finantelor Publice si-au exprimat deja dezacordul pentru aplicarea planului si este de asteptat ca institutiile respective sa conteste deciziile actionarilor.


In lipsa unei alte hotarari judecatoresti si pana la finalizarea dosarului penal, directorul general al RAFO Onesti, Paul Ivascu, a declarat ieri ca punerea in aplicare a planului de reorganizare continua. -Pasul imediat urmator este publicarea in <Monitorul Oficial> a hotararilor adunarii actionarilor, precum si acordarea unei perioade de 30 de zile pentru exprimarea dreptului de preferinta a actionarilor care doresc sa-si pastreze participatia-, a spus directorul rafinariei, aratand ca va exista si o perioada in care hotararile pot fi contestate.

Conform anuntului de convocare a Adunarii Generale a Actionarilor, capitalul social al rafinariei ar urma sa creasca, in urma conversiei, cu o valoare minima de 18.729 miliarde de lei, pana la 22.763 miliarde de lei.

Corespunzator acestei sume vor fi emise circa 749 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 25.000 de lei, atribuibile, fara prima de emisiune, creditorilor. -Numarul minim de actiuni ce vor fi emise corespunde valorii creantelor inscrise in tabelul definitiv al creditorilor din 12 noiembrie 2004 si nu cuprinde actualizarea conform Legii 64/1995-, se arata in convocator.

Ministerul Finantelor ar urma sa primeasca peste 323 milioane de actiuni, urmat de societatea Faber Invest&Trade, cu 200,2 milioane de actiuni. Al treilea creditor este Petrom, cu 90 milioane de actiuni, iar dupa acesta este mentionat VGB Oil, cu 60,6 milioane de actiuni. Lista creditorilor care ar fi despagubiti prin actiuni mai include societatile Tender SA, Prospectiuni SA, Atlas Gip SA, precum si Directia Regionala Vamala Iasi, AVAS si primariile din Onesti, Fratesti si Brasov. Dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor, cu 35,4%. Faber Invest&Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%. VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA, apartinand lui Ovidiu Tender (foto), ar ramane cu 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18 actiuni la RAFO. Participatii mai mici de 1% ar reveni celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA. Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.

Cum ramane insa cu dosarul penal si cu ordonanta de suspendare a actului normativ adoptat de guvernul Nastase, prin care se prevedea tocmai aceasta operatiune de transformare a datoriilor in actiuni? De altfel, reprezentantii AVAS ne-au declarat ieri ca -hotararea AGA este atacabila si AVAS o va contesta in justitie-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.