– Potrivit deciziei luate de executiv, pentru a primi ceva in schimbul pachetului de actiuni de 11,6 % pe care-l au la compania petroliera, cele doua ministere vor depinde de pretul pe care Industriile il vor scoate pe actiune la momentul privatizarii
Pachetul de actiuni Petrom de 11,6% detinut de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii va fi trecut in curtea Ministerului Industriei si Resurselor. Operatiunea va avea loc in baza unui protocol semnat intre cele trei ministere intr-un termen de 20 zile de la publicarea in -Monitorul Oficial- a hotararii de guvern care prevede detaliile acestui transfer. Surse din cadrul Ministerului Industriilor ne-au declarat faptul ca aceasta miscare va avea loc cel mai probabil pana la sfarsitul acestei luni, moment in care ministerul condus de Dan Ioan Popescu va putea sa-si exercite toate drepturile si obligatiile rezultate din calitatea de actionar la Petrom. Seful Comisiei de privatizare din Industrii, secretarul de stat Doru Laurian Badulescu, ne-a declarat: -In momentul de fata nu pot afirma cu exactitate cand vom intra in posesia pachetului de actiuni de la Ministerul Finantelor si cel al Muncii. Dar ceea ce pot sa afirm acum este ca, desi in lege era stipulat faptul ca singurul reprezentant al statului in ceea ce priveste indeplinirea procesului de privatizare al Petrom este Ministerul Industriilor, aprobarea acestui transfer de actiuni a dus la satisfacerea investitorilor. Acestia si-au manifestat in mod expres interesul ca actiunile companiei petroliere sa fie gestionate de o singura institutie a statului in asa fel incat procesul de ofertare si negociere sa fie mai usor de realizat-. -Sfatul- privind transferul actiunilor in curtea Industriilor a venit in aceeasi masura si din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, institutie financiara care a finantat in urma cu ceva vreme cu 150 milioane de euro revigorarea rafinariei Arpechim.
Transferul actiunilor, acoperit cu un pret viitor
Potrivit hotararii cabinetului Nastase, o data cu privatizarea Petrom, din sumele incasate prin vanzarea actiunilor companiei, Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii urmeaza sa primeasca cote parti proportionale cu numarul de actiuni transferate.
Ministerul Finantelor detine 10,2% din actiunile Petrom, in timp ce Ministerul Muncii gestioneaza 1,4% din capitalul social al companiei. Cele doua pachete au intrat in posesia ministerelor in urma conversiei creantelor bugetare pe care le-au avut la Petrom. O data cu avizarea transferului, atat Finantele, cat si Ministerul Muncii vor lasa acoperirea datoriilor la initiativa Ministerului Industriilor, care detine 81,3% din actiunile SNP. Daca tinem cont de strategia de privatizare finalizata si inaintata Industriilor de consultantii Credit Suisse First Boston si ING Barrings, care propune, spun surse din domeniu, de vanzarea catre un investitor strategic a unui pachet de 51%, acest lucru ar putea practic insemna ca -despagubirea- celor doua ministere ar putea fi amanata. -Oricum, aceasta solutie juridica de transfer de actiuni nu este o noutate. Cazul cel mai elocvent a fost cel al privatizarii SIDEX. Ceea ce se asteapta insa este ca, in momentul in care se va realiza privatizarea Petrom, Ministerul Industriilor sa poata sa scoata un pret bun pentru actiunile companiei-, ne-a declarat Doru Laurian Badulescu.
Strategia pentru privatizarea Petrom a fost prezentata, joi, Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie de catre consultantul pentru derularea procesului, consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barings Ltd. din Marea Britanie.
Anuntul pentru privatizarea Petrom va fi publicat pana la 30 iunie, termenul de depunere a ofertelor fiind sfarsitul lunii septembrie. Din cele patru variante de privatizare a companiei petroliere prezentate saptamana trecuta Ministerului Industriilor, strategia de privatizare care are sanse sa fie aplicata este cea cu vanzarea a 51% din pachetul total de actiuni catre investitorul strategic. Angajatii companiei vor avea in acest sens posibilitatea sa achizitioneze un pachet de pana la 10% din actiunile societatii. Sapte procente din actiuni ar urma sa fie tranzactionate pe Bursa, iar 5% vor urma sa treaca in proprietatea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Restul actiunilor detinute de stat vor fi vandute ulterior.