Home Economic-Financiar -Active disponibile- pentru dezvoltarea IMM: tarnacoape, foarfece, oale si tigai

-Active disponibile- pentru dezvoltarea IMM: tarnacoape, foarfece, oale si tigai

DISTRIBUIŢI

Intr-o atmosfera sarbatoreasca si de mare angajament si-a facut aparitia noua Lege privind -stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii-, ca o continuare glorioasa a fostei Legi IMM, de pe urma careia intreprinzatorii nu s-au ales cu mai nimic. Intre altele, noul act normativ incearca o redefinire a termenului -active disponibile-, prin acestea intelegandu-se acele -unitati de productie, subunitati, sectii, spatii comerciale, spatii de cazare ori alte bunuri de acelasi gen din patrimoniul unei regii autonome, societati/companii nationale, precum si al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, ce pot fi organizate sa functioneze independent- (art. 13, alin. 1). Mai pe romaneste, hale industriale, spatii care ocupa un teren si in care se pot desfasura activitati independente. Nici o vorba despre echipamente sau utilaje, cu atat mai putin despre diverse unelte. Si totusi, ce credeti ca gasim cautand pe Internet in listele cu -active- disponibile? Fara gluma, pentru -stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM- sunt puse la dispozitie urmatoarele obiecte: tigaie basculanta, foarfece (inclusiv una pentru gard viu), cleste-patent, tarnacop, oale (la 20, respectiv 30 de litri), chiar o pompa de desfundat chiuveta. Iar pentru a se apropia intr-un fel de esenta imobiliara a notiunii de -activ disponibil-, regiile statului au inserat in aceasta -superoferta- de sezon si o… baraca metalica.

Printre vechiturile oferite cu atata generozitate de catre regiile autonome drept articole cu care te poti lansa intr-o afacere pe cont propriu mai amintim: surubelnite, ferastraie, ciocane (de diferite greutati), chei fixe, ventilatoare, suporti pentru butoaie – in fine, aproape orice, inclusiv ace (de trasat), brice si…

O veste proasta: matura si mantaua de ploaie s-au vandut

Reamintim ca, in vara anului trecut, -Curentul- a mai dat o cautare pe listele cu -activele disponibile- pe care, la vremea respectiva, oferta era cu ceva mai bogata. Pe langa obiectele enumerate mai sus, la loc de cinste tronau o matura si o manta de ploaie, insa acestea au disparut intre timp (pesemne ca s-au vandut), ele constituind adevarate -oportunitati- de afaceri pentru cei care doresc sa porneasca intr-un -business-. In schimb, cele doua roabe prezente anul trecut au ramas pe lista – probabil, potentialii cumparatori inca nu s-au hotarat daca vor sa le achizitioneze in leasing (facilitate prevazuta in noua Lege a IMM) sau doar sa le inchirieze. Or, poate ca documentatia necesara preluarii ar fi fost prea stufoasa, avand in vedere ca intre asemenea -active- si spatiile utile de productie nu se face nici un fel de diferentiere birocratica.

Drept de preferinta la achizitia de vechituri

Sectiunea a doua a noii Legi IMM reglementeaza modalitatile prin care intreprinderile mici si mijlocii au acces la servicii publice si la active apartinand societatilor comerciale, companiilor si regiilor statului. -Intreprinderile mici si mijlocii au drept de preferinta la cumpararea activelor disponibile ale societatilor comerciale si companiilor nationale cu capital majoritar de stat, precum si ale regiilor autonome aflate in vecinatatea imediata a activelor pe care le detin in proprietate-, se arata in art. 12 al legii. Firmele din categoria IMM -au prioritate la cumpararea activelor disponibile ale societatilor comerciale si companiilor nationale cu capital majoritar de stat, precum si ale regiilor autonome-. In situatia in care sunt mai multi solicitanti, cumpararea se va face prin licitatie publica, pornindu-se de la pretul stabilit prin raportul de evaluare. De asemenea, intreprinderile mici si mijlocii au acces prioritar si la inchirierea, concesionarea sau leasingul activelor disponibile ale societatilor comerciale si companiilor nationale cu capital majoritar de stat, precum si ale regiilor autonome. Societatile si regiile statului sunt obligate, potrivit aceleiasi legi, ca -in termen de 90 de zile de la data depunerii cererilor de catre persoanele interesate sa incheie contracte de vanzare-cumparare sau sa asigure accesul prioritar la inchirierea, concesionarea ori leasingul activelor disponibile. Vanzarea de active, in conditiile legii, se poate face si cu plata in rate esalonate pe termen de minimum cinci ani, cu un avans de maximum 20%…

Se mai stabileste ca activele vor fi vandute, la solicitarea detinatorului, la pretul negociat, stabilit pe baza raportului de evaluare dupa deducerea investitiilor efectuate in activ de catre chirias, iar contractul de inchiriere sau contractul de locatie de gestiune se poate transforma, la solicitarea detinatorului, in contract de leasing, cu clauza irevocabila de vanzare.

Altfel spus, firmele mici si mijlocii au acum toate conditiile asigurate pentru a intra, cu prioritate, in posesia surubelnitelor, ciocanelor, tarnacoapelor, oalelor si tigailor pe care marea industrie inca le mai pastreaza in magaziile cu vechituri. Iar daca dotarea intreprinderilor mici si mijlocii incepe cu astfel de -echipamente-, e mai mult ca sigur ca declaratiile oficiale de tipul -Sectorul IMM – motorul integrarii Romaniei in Europa- sunt cat se poate de bine ancorate in realitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.