Activitatea de privatizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se afla pe ultima suta de metri. Desi mai are in portofoliu in jur de 100 de societati la care detine pachetul majoritar de actiuni, activitatea AVAS pe acest segment se apropie de final. Potrivit vicepresedintelui pe probleme de privatizare, Laszlo Gyerko, privatizarile mari vor fi finalizate pana la mijlocul anului viitor, iar procesul in sine se va termina catre sfarsitul anului 2006 sau in primul semestru din 2007. -Este foarte greu sa dau o data exacta la care activitatea de privatizare se va finaliza, pentru ca semestrial ni se intorc in portofoliu in jur de 50-60 de societati. Numai in acest an avem peste 150 de societati care au revenit la AVAS-, ne-a declarat Gyerko. In prezent, ponderea acestor societati este de 30% din portofoliul existent. In cazul societatilor pentru care nu mai exista nici o sansa de privatizare se va avea in vedere si procedura de lichidare. In acest sens, in incheierea privatizarilor viitoare se are in vedere introducerea unor conditii mult mai stricte care sa diminueze numarul societatilor ce revin in ograda statului.
-Eu personal doresc ca societatile sa fie vandute unui investitor care doreste sa produca mai departe, sa asigure un flux viabil, sa faca investitii, sa retehnologizeze societatea si sa ajunga astfel la o crestere a activitatii. Si asta, pentru ca nu vreau ca ele sa se mai intoarca la stat. Sunt o gramada de societati care se reintorc in portofoliul nostru fara obligatiile asumate prin contract realizate. Nu mai vrem sa se intample acest lucru. De aceea consider ca pentru societatile care se pot restructura trebuie sa se incerce valorificarea pachetelor de actiuni. Exista inca in vigoare Ordonanta 8, privitoare la platile compensatorii, de care trebuie sa profitam-, a precizat Laszlo Gyerko.
Datoriile societatilor ingreuneaza privatizarea
Desi la inceputul anului se avea in vedere o activitate mai sustinuta a Autoritatii, lucrurile nu au decurs chiar dupa planul stabilit. Chiar si Raportul de tara din acest an critica procesul lent de privatizare. In opinia lui Gyerko, este si foarte greu sa fie altfel. -Societatile ramase in portofoliu au foarte multe probleme economico-financiare, inregistand datorii foarte mari, ceea ce nu le face deloc atractive in ochii investitorilor. Pe de alta parte, nu exista o productie eficienta, avand in vedere ca dispun de o tehnologie invechita si pastreaza inca un mare numar de salariati. Procesul de retehnologizare nu prea este posibil pentru ca este nevoie de bani, iar in ceea ce priveste restructurarea de personal este foarte greu de facut, pentru ca apar tensiunile sociale-, a precizat vicepresedintele AVAS. Un rol important la acest capitol este si interzicerea oricarei forme de facilitate fiscala, reprezentata prin inlesniri la plata, reesalonare sau conversie de actiuni, toate acestea fiind considerate ajutor de stat. In opinia lui Gyerko, aceasta este o masura justa avand in vedere ca suntem in prag de aderare.
Vanzarea Tractorul mai dureaza
In prezent, AVAS se concentreaza pe finalizarea unor contracte importante, desi data la care trebuiau parafate va fi depasita. -Trecerea in proprietate privata a societatilor Tractorul, Electroputere Craiova si Rulmentul Brasov trebuia incheiata la sfarsitul acestui an. Cel putin asa preconiza angajamentul fata de FMI. Insa cum acordul a cazut, nici data nu mai este una fixa. Asta nu inseamna insa ca putem prelungi la nesfarsit privatizarea. Vreau sa tin aproape de aceste termene, pentru ca nu putem prelungi foarte mult procesul de privatizare-, a precizat Gyerko. In cazul societatii brasovene Tractorul, negocierilor cu indienii de la Mahindra&Mahindra sunt pe ultima suta de metri. Desi indienii au avut solicitari care implicau schimbarea regulamentelor, in cele din urma au inteles ca singura facilitate care poate fi acordata este cea legata de stergerea datoriilor istorice. -Singura facilitate este legata de stergerea datoriilor istorice, inlesnire care a fost de altfel aprobata si de catre oficialii de la Bruxelles. Sunt inca discutii vizavi de modul in care sa fie recunoscuta aceasta stergere de datorii, avandu-se in vedere posibilitatea ca noii proprietari sa fie obligati sa investeasca o anumita parte din suma in societate-, a precizat Gyerko. Potrivit acestuia, data de 19 decembrie, avansata drept data la care va fi incheiat contractul de vanzare-cumparare, va fi depasita, in conditiile in care contractul va trebui aprobat de guvern. -Cred ca vor aparea impedimente care vor frana un pic finalizarea procesului si cred ca data de 19 decembrie, avansata pentru semnarea contractului, va fi depasita-, a declarat Gyerko.
Negocierile sunt in plina desfasurare si pentru Rulmentul si Electroputere. Rulmentul are datorii foarte mari care nu pot fi radiate, si din acest motiv atractivitatea a fost mai scazuta. In cazul Electroputere, exista 12 scrisori de intentie, iar trei firme au cumparat caietul de sarcini. Cat priveste societatile la care Autoritatea este actionar minoritar, acolo unde statul detine mai putin de 30% din actiuni, societatile sunt vandute pe bursa electronica RASDAQ. Pentru 2006, Autoritatea si-a propus sa vanda lunar minim 8-10 pachete de astfel de societati.
Restructurarea de personal va continua
Pe de alta parte, una dintre prioritatile anului 2006 pentru vicepresedintele AVAS este continuarea procesului de restructurare, demarat inca de la venirea sa in cadrul sistemului. -Am venit la Autoritate din mediul privat, unde lucrurile stateau altfel. In primul rand, aici a trebuit sa fac unele schimbari care i-au vizat in special pe cei care nu au avut rezultate in anul precedent. Am restructurat organigrama, pentru ca era necesara o diminuare a numarului de directii care au ingreunat foarte mult procesul de privatizare. Au fost opt directori de directii, dintre care au mai ramas doar cinci. Tin sa subliniez ca procesul de restructurare va continua si anul viitor, pentru ca dupa 10 luni de activitate am putut sa imi dau seama de capacitatea fiecaruia de a rezolva problemele din institutie. Astfel, din 2006 vor fi schimbate anumite persoane din executie. Este vorba de experti, juristi, economisti. Autoritatea lucreaza foarte greoi, motiv pentru care este nevoie de mai multa operativitate in sistem-, a precizat Gyerko.