UPDATE 09,08,2016: ABA SOMEȘ-TISA a mințit în dreptul la replică; Ioan Oneț și Pop Zoltan Carol nu sunt ingineri, ci economiști.
Adesea funcționarii statului se ascund în spatele purtătorilor de cuvânt ai instituțiilor din care fac parte. La ABA Someș-Tisa chiar și purtătoarea de cuvânt a instituției se ascunde. După publicarea articolului „România nu mai folosește ingineri în schimburile de experiență tehnice externe, ci juriști?”, ABA Someș-Tisa ne-a trimis un drept la replică pe care îl redăm integral la sfârșitul articolului deși nu este semnat de nimeni și în articolul incriminat nu se pomenește de această instituție. Documentul este semnat curajos „Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa” (fără a fi indicată vreo persoană) și nu de directorul instituției, membru ALDE conform presei locale, iar în subsolul paginii este trecut numele purtătorului de cuvânt și numărul de mobil. Așa că am sunat-o pe doamna purtător de cuvânt să-i adresez câteva întrebări exact cum mă invitase în document: „în speranţa unui viitor dialog corect şi mutual avantajos, rămânem deschişi unei colaborări oneste în interesul public, pe care, se presupune, îl deservim deopotrivă”. Am apucat să mă prezint la telefon iar doamna purtător de cuvânt mi-a recitat: „acesta este dreptul nostru la replică, vă rugăm să-l publicați” după care mi-a închis telefonul. Am mai sunat-o de trei ori dar nu a mai răspuns. Și dacă e speriată, și dacă e prost-crescută, dacă doamna refuză să dialogheze cu presa la telefonul indicat chiar de domnia sa, îi recomandăm să-și caute un serviciu în domeniul privat ca să nu mai fie plătită din bani publici și să nu mai aibă obligația să vorbească cu ziariștii.
Așa că întrebările mele nu au mai putut fi adresate telefonic. Le-am transmis prin e-mail încă de ieri dar nu am primit răspuns până în această seară la închiderea ediției.
În primul rând am rugat-o pe doamna purtător de cuvânt să ne spună exact actele normative la care s-a referit când ne-a indicat cum să publicăm dreptul la replică, invocând „legislatia în vigoare”? Asta pentru că Legea presei a fost abrogată în anul 2012. Desigur că nu ne-a răspuns pentru că „dreptul la replică” nu mai e reglementat în România decât pentru audiovizual.
A doua întrebare a fost dacă a existat sau nu o rezervare la Ocna Șugatag, pentru că această informație nu fusese contestată în dreptul la replică rugând-o să indice totodată câte camere, câte zile și cât a fost bugetul alocat de instituție pentru cazare, masă și excursii în zonă. Nici la această întrebare nu am primit răspuns.
Deoarece informațiile noastre indicau o altă componență a comisiei românești și bănuind că au făcut schimbări în delegație după publicarea articolului nostru, am întrebat când s-a aprobat componența prezentată în dreptul la replică dar nici la această întrebare nu am primit răspuns.
Totodată am dorit să ni se spună dacă anul trecut din delegația românească în Ungaria a făcut parte și o juristă. Niciun răspuns.
Din respect pentru instituția ABA Someș-Tisa, publicăm dreptul la replică deși nicăieri în articolul incriminat nu am făcut referire la această instituție, ci la Ministerul Mediului dar se pare că șefii ABA Someș au aspirații mai înalte.
Dreptul la replică:
„Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa sesizează informaţiile neconforme cu realitatea, nedocumentate şi calomnioase la adresa instituţiei noastre din articolul „România nu mai folosește ingineri în schimburile de experiență tehnice externe, ci juriști?”, publicat pe site-ul www.curentul.info, în data de 5 septembrie 2016, la ora 20.14.
Informaţiile vehiculate în articol au fost preluate într-un mod injust, fără a proceda la o atentă verificare a credibilităţii lor. În acest mod a fost încălcat codul deontologic al jurnalistului, care precizează obligativitatea verificării informaţiilor din mai multe surse şi totodată asigură prezentarea punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate.
Verificările comune ale lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor se desfășoară în baza „Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare, privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră”.
Acţiunea se derulează în perioada 06-08 septembrie 2016, pe teritoriul român.
Delegaţia română care va participa la verificările comune va fi formată din experţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), ai Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa (ABA Someș-Tisa), ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare (SGA Satu Mare) şi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) – Filiala judeţeană Satu Mare.
Componența delegației este următoarea:
1. inginer Cristian Ciulbea – expert, director ABA Someș-Tisa;
2. geograf Ana Maria Țone – expert MMAP;
3. inginer Adrian Pantea – expert MMAP;
4. inginer Dan Țale – expert ANAR;
5. inginer Petrică Stroi – expert ABA Someș-Tisa;
6. inginer Corina Pop – expert ABA Someș-Tisa;
7. inginer Vasile Andrieș – expert SGA Satu Mare;
8. subinginer Nicolae Lupan – expert, Șef Sistem Hidrotehnic Satu Mare, SGA Satu Mare;
9. subinginer Gheorghe Țuțuraș – expert, Șef Sistem Hidrotehnic Călinești-Oaș, SGA Satu Mare;
10. inginer Carol Zoltan Pop – expert ANIF;
11. inginer Ioan Oneț – expert ANIF.
Experţii Părţilor vor examina modul în care s-au comportat lucrările de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de apă şi ape interne, în conformitate cu programul comun de lucru româno-ungar pentru anul 2016, aprobat de către Împuterniciții Guvernelor pentru aplicarea Acordul hidrotehnic româno-ungar.
Pentru a evita situaţia regretabilă a dezinformării publicului dumneavoastră, vă rugăm ca, pe viitor, să verificaţi informaţiile pe care doriţi să le transmiteţi, cu cele ale autorităţilor statului, competente în materie.
Faţă de această situaţie, vă rugăm să publicaţi prezentul drept la replică până mâine, 7 septembrie 2016, în relaţie directă cu materialul la care face referire, la aceeaşi rubrică şi în aceleaşi condiţii grafice ca acesta (categorie: Economic-Financiar – link titlu publicat in calupul din dreapta sus al site-ului), aşa cum prevede legislaţia în vigoare.
În speranţa unui viitor dialog corect şi mutual avantajos, rămânem deschişi unei colaborări oneste în interesul public, pe care, se presupune, îl deservim deopotrivă.
Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa”