Consiliul Concurentei a decis sanctionarea Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Portuari-Fluviali din Romania (AAOPFR) si a companiilor nationale Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA Galati, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale SA Giurgiu si Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta pentru incalcarea art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea concurentei nr. 21/1996.
Plenul Consiliului Concurentei a considerat ca faptele retinute ca incalcari ale Legii concurentei de catre partile implicate se refera la un cartel de fixare a tarifelor. Ciudat este ca AAOPFR a intrat singura in gura lupului, dupa ce a comunicat Consiliului Concurentei ca asociatia a negociat -legal-, in ultimii 10 ani, cu fiecare administratie, iar ultima intelegere parafa o alianta de cinci ani.
Amenzi de zeci de miliarde de lei
Administratia Porturilor Dunarii Fluviale SA Giurgiu (APDF) a primit o amenda de 1.376.665.024 lei, Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA Galati (APDM) a fost amendata cu 1.284.479.765 lei, CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta (APM) a achitat 29.310.600.000 lei, CN Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta (ACN) 5.357.907.049 lei, iar Asociatia Armatorilor si Operatorilor Portuari-Fluviali a primit felia cea mai consistenta din tortul sanctiunilor, nota de plata ridicandu-se la aproape 73 miliarde de lei, mai exact la 72.959.800.000 lei.
-Inscenarea- s-a dovedit a fi realitate
La data respectiva, toti cei care faceau parte din cartel au contestat decizia Consiliului Concurentei, sustinand ca totul este o inscenare. Dupa cateva luni, au iesit la iveala si documentele care dovedesc intelegerea celor implicati in afacere. Principalul pion a fost Compania Administratia Porturilor Maritime Constanta. Sub conducerea fostului director general, Sevastian Stefan, si a directorului economic, Elena Butnariu, Administratia Canalelor Navigabile fixa tarifele, dupa ce se sfatuia cu membrii Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Portuari din Galati. Astfel, toti ceilalti agenti economici trebuiau sa accepte tarifele fixate, culmea, tot de catre o societate privata, respectiv Asociatia Armatorilor.
-Umbrela- asociatiei
Adresa nr. 343, din 3 mai 2000, emisa de AAOPFR, catre un membru al asociatiei, arata clar tot ce s-a negat la vremea implicarii Consiliului Concurentei. Astfel, asociatia aduce la cunostinta firmei respective faptul ca, prin interventia facuta la directorul Sevastian Stefan si la directoarea Elena Butnariu, s-a stabilit ca fiecare armator sa negocieze majorarea, sub limita de 44%, in functie de cantitatile pe care le transporta, modul de achitare a taxei de canal si bonitatea fiecarei firme. Negocierea poate sa duca pana la o crestere a tarifului de 10-15%. In finalul adresei, este pusa si bomboana de pe tort: cresterea de 44% se va aplica doar armatorilor care nu sunt membri ai asociatiei.
Protagonistii au apucat pe drumuri diferite
Cei care au patronat acest cartel, respectiv Sevastian Stefan si Elena Butnariu, au apucat pe drumuri diferite. Daca Sevastian Stefan a decis sa nu mai fie bugetar, in acest moment fiind angajat pe o functie importanta in sectorul privat, Elena Butnariu a fost repusa in functia de director economic, asta chiar daca semnaturile ei au parafat toate intelegerile cu Asociatia Armatorilor in defavoarea celorlalti agenti economici. E putin cam greu de inteles faptul ca, dupa ce, in trecut, ai patronat un adevarat cartel, iar Administratia Canalelor Navigabile primeste o amenda de peste cinci miliarde lei, tocmai pentru girul dat monopolului tarifelor, in acest moment sa fii repus in functie cu toate onorurile.