Home Economic-Financiar Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare si-a realizat 85% din venituri din subventiile...

Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare si-a realizat 85% din venituri din subventiile de la stat

DISTRIBUIŢI

Intr-o nota continand concluziile preliminare rezultate in urma controlului efectuat la Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) se arata ca aceasta institutie a realizat 85% din veniturile pe anul trecut doar din subventiile acordate de stat. Cheltuielile efectuate de ANIF au fost insa de doua ori mai mari decat veniturile.

Ca urmare a aplicarii prevederilor Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) s-a reorganizat, infiintandu-se Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF). Activitatea celor doua institutii a fost grav perturbata atat de neaprobarea, nici pana la aceasta data, a unor acte normative, cat si de elaborarea cu mare intarziere a altora – fapt constatat si de membrii Corpului de control al ministrului agriculturii, care au intreprins o serie de verificari, elaborand si niste concluzii preliminare ale acestui control. Ca urmare a anchetelor, a fost solicitata revocarea Consiliului de Administratie al ANIF, desfacerea disciplinara a contractului individual de munca a directorului ANIF, Valentin Apostol, precum si continuarea si extinderea controlului la SNIF si ANIF, in vederea constatarii modului de gestionare a patrimoniului.

Nici pana astazi, ANIF nu si-a preluat patrimoniul

Conform Legii 138/2004, ANIF trebuia sa se infiinteze in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acestui act normativ. Cu toate acestea, ANIF a fost inregistrata la Registrul Comertului abia dupa trei luni de la intrarea in vigoare a legii. Normele metodologice de aplicare a legii au fost si ele elaborate si publicate in -Monitorul Oficial- cu o intarziere de cinci luni. In ceea ce priveste patrimoniul pe care ANIF ar fi trebuit sa il preia in temen de 90 de zile de la SNIF, pentru a-si putea desfasura activitatea, protocolul de predare-primire a acestui patrimoniu nu a fost incheiat nici pana astazi.

Pierderile aproape au egalat cifra de afaceri

Nota de control mai face referire si la o serie de aspecte financiare. Astfel, prin HG 1.529/2004, rectificata prin HG 2.249/2004, pentru ultimele luni ale anului trecut in care ANIF a functionat, a fost stabilit un nivel al veniturilor de 83,5 miliarde de lei. ANIF a realizat numai 72,3 miliarde de lei, din care 62,5 miliarde reprezinta venituri din subventii, conditii in care subventia acordata de la bugetul statului a reprezentat 85% din totalul veniturilor realizate.

Nerespectand -algoritmul- de la capitolul venituri, ANIF a depasit nivelul cheltuielilor aprobate prin buget, stabilit initial la 82,4 miliarde de lei, cu peste 60 de miliarde de lei, ajungandu-se la cheltuieli de 143,7 miliarde de lei.

Reprezentantii corpului de control sustin ca depasirea cheltuielilor s-a datorat managementului necorespunzator.

La incheierea primelor doua luni de functionare efectiva – noiembrie si decembrie 2004 – ANIF a inregistrat o pierdere de 71,4 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 72,3 miliarde de lei. Situatie creata si din cauza faptului ca, in cele doua luni, SNIF a efectuat pentru ANIF lucrarile de exploatare, intretinere si reparatii ale unor amenajari de desecare si drenaj si a celor de combatere a eroziunii solului, fara incheierea unor contracte intre parti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.