Guvernul roman isi plateste datoriile -morale- catre Spania, care sustine integrarea noastra in structurile europene prin proiecte in sectorul energetic romanesc. Lucrurile au fost perfectate inainte de participarea premierului Adrian Nastase si a presedintelui Ion Iliescu la lucarile Reuniunii de vara a Consiliului European, din perioada 21-22 iunie, de la Sevilla, care a marcat incheierea presedintiei spaniole a Uniunii Europene. Ceea ce inseamna ca oficialii romani isi platisera obligatiile pentru sprijinirea integrarii europene la momentul predarii de catre Spania a stafetei presedintiei UE .
Astfel, in perioada 17-19 iunie, ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, insotit de directorii companiilor din sectorul energetic romanesc s-au aflat in Spania, unde deja au fost conturate cateva proiecte destinate sectorului energetic romanesc, cu atat mai interesante cu cat se vor derula prin incredintare, si nu prin licitatie. Cele doua proiecte in care tara noastra a avut norocul sa atraga investitori precum compania spaniola Union Fenosa valoreaza aproximativ 100 milioane de euro, suma nefundamentata de vreun studiu de fezabilitate.
Primul proiect se refera la constructia de catre grupul spaniol Union Fenosa a unui grup energetic nou, cu o putere de 40 MW, la CET Sud Bucuresti. Proiectul, desi s-ar fi bucurat poate de participarea marilor companii din domeniul energetic in cazul in care s-ar fi organizat o licitatie, va fi realizat insa de grupul spaniol, care a si semnat un memorandum de intelegere cu societatea Termoelectrica in acest sens. Desi studiile de fezabilitate privind acest proiect vor fi finalizate in cateva luni, s-a si avansat de catre oficialii romani suma de 40 milioane de dolari, reprezentand costurile de realizare a grupului ce va produce energie electrica si termica si va functiona pe gaze. Ceea ce inseamna ca Romania a ales sa realizeze acest proiect la un pret aproape dublu, pentru ca, asa cum ne-au explicat specialisti din domeniul energetic, costurile pentru realizarea unui grup energetic in cogenreare ce functioneaza pe gaze variaza intre 300 si 600 USD/KW instalat. Or, luand in calcul chiar varianta cea mai costisitoare, cu 600 USD/KW instalat, rezulta un pret de 24 milioane de dolari pentru realizarea grupului.
O alta problema este legata de necesitatea realizarii cu prioritate a acestui grup energetic, in conditiile in care se stie ca la CET Sud se deruleaza un proiect de reabilitare a doua grupuri din cele sase existente, cu costuri cifrate la 45 milioane de dolari. Cat de vital era un astfel de proiect, in conditiile in care in Bucuresti, unde exista cinci centrale, din care pe perioada de vara numai prin functionarea uneia s-ar asigura intreg necesarul de agent termic, este o intrebare la care nu au putut raspunde oficialii MIR. In ceea ce priveste finantarea, aceleasi surse au precizat ca, desi s-au trimis scrisori catre banci si companii internationale pentru participarea la acest proiect, numai Union Fenosa s-a aratat dispusa -sa investeasca bani fara garantie guvernamentala-. Fie Union Fenosa va angaja un credit fara garantie ce va fi rambursat ulterior de Termoelectrica, fie se va incheia un contrcat pe termen lung, 10-15 ani (de tip PPA ), in care Union Fenosa va vinde energia produsa la un pret care sa-i acopere costurile.
Cel de-al doilea proiect, si mai costisitor, alocat tot grupului Union Fenosa, este cel incheiat cu Electrica. De acesta data este vorba de metoda eleganta lansata de reprezentantii PSD pentru a evita procedura licitatiei, respectiv constituirea de societati mixte, asa cum se doreste si pentru distributia de energie electrica a Capitalei. Societatea Electrica a incheiat un contract privind formarea unei societati mixte cu firma de consultanta in domeniul tehnologieie informatiei Soluziona, care apartine tot grupului Union Fenosa, pentru realizarea unor investitii de nici mai mult, nici mai putin decat 58 milioane de euro. Electrica va detine 49% din capitalul societatii mixte, iar investitiile prevazute se refera la introducerea la nivelul celor opt societati regionale de distributie a unui sistem de management in relatiile comerciale, inclusiv livrarea de componente hardware si aplicatii software.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane