Home Economic-Financiar Afacerea DAC Air umfla ilegal pusculita fratilor Paunescu cu 15,6 milioane de...

Afacerea DAC Air umfla ilegal pusculita fratilor Paunescu cu 15,6 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

Pe ultima suta de metri a guvernarii PSD, mai precis in 25.11.2004, dupa un scenariu financiar diabolic, fara a astepta demersurile in justitie initiate de BCR, AVAS a platit in contul DACAir suma 15,6 mil. de dolari reprezentand partea de capital social nevarsata de Bancorex in *96 la capitalul firmei controlate de fratii Paunescu. Imediat dupa ce AVAS a facut plata, Inalta Curte de Justitie si Casatie a decis ca DAC Air n-avea dreptul de a incasa un leu in contul datoriei invocate catre Bancorex, deoarece conventia incheiata intre fratii Paunescu si banca – care a stat la baza constituirii DAC Air – e nula! In loc sa utilizeze cei 15,6 mil. de dolari la relansarea companiei, Paunestii au transferat 12 mil. de dolari din aportul statului la DAC Air in firmele pe care acestia le controleaza, fiind astfel greu de crezut ca AVAS va mai recupera ceva din paguboasa afacere. Incurajati de tunul dat, fratii Paunescu mai pretind in contul afacerii DAC Air alte 200 de mil. de dolari. In speranta ca autoritatile statului vor reactiona, -Curentul- prezinta, astazi, istoria controversatei inginerii.


In noiembrie 1996, inainte ca PDSR sa piarda alegerile, urmare a unui sir de masinatiuni financiare la nivel inalt, Bancorex a decis sa investeasca 20,8 milioane de dolari in afacerea Dac Air, pusa la cale de fratii Paunescu. Ulterior infiintarii Dac Air si dupa ce varsase la capitalul social al companiei aeriene 6,8 milioane de dolari, pe motiv ca Bancorex devenise actionar captiv intr-o controversata afacere privata, noua conducere a bancii a refuzat sa mai duca la indeplinire contractul parafat cu Paunestii. Urmarea: Dac Air a intrat in colaps, fratii fiind nevoiti sa renunte la aeronavele luate in leasing de la -Bombardier-. Imediat dupa, DAC Air a dat in judecata Bancorex. In replica, Bancorex a cerut in instanta anularea contractului. O data cu disparitia Bancorex, cea care a preluat obligatiile acestei banci a fost BCR. In 2002, dupa revenirea la putere a PDSR (n.r. – si a lui G.C. Paunescu in tara), Dac Air a reusit sa castige in instanta, obligand BCR la plata a circa… 214 milioane de dolari in contul afacerii Dac Air, asumata in *96 de acolitii PDSR din Bancorex. Urmare a contestarii sentintei de catre BCR, CSJ a dat o decizie definitiva si irevocabila prin care a respins ca nefondata cererea DAC Air privind obligarea bancii de a cotiza la capitalul companiei aviatice cu inca 14 milioane de dolari. Intinzand coarda, Dac Air a insistat ca detine o hotarare definitiva si irevocabila de obligare a BCR la plata a… 214 milioane de dolari.

-Coaja- Elan Schwartzenberg

La un moment dat, profitand ca presa a intrat in silenzio stampa, promotorii Dac Air au pus in aplicare un plan diabolic, de jefuire a statului. Pentru ca fratii Paunescu erau -patati- de creditele nerambursate la Bancorex, acestia au -vandut- 88% din Dac Air catre o companie necunoscuta, World Capital NY Corporation, reprezentata de Elan Schwartzenberg (n.r. – sotul Mihaelei Radulescu), afacerist controversat, cu relatii in PSD. Imediat, Elan a iesit la rampa, anuntand ca a fost mandatat sa rezolve litigiul cu BCR. Numai ca, in tot acest timp, tot fratii Paunescu au fost in spate, Elan fiind doar -coaja-.

Pentru a primi cele 14 milioane de dolari din cele 20 pe care Bancorexul de pe vremea lui Temesan se angajase sa-i verse in Dac Air, cu Elan varf de lance, firma fratilor Paunescu a obtinut, la Curtea de Apel (n.r. – dupa ce judecatoria de sector respinsese cererile!!!), incuviintarea de a executa silit doua participatii ale BCR, la Romwool si Romcard. Desi BCR a atacat legalitatea actiunii, recursul introdus n-a intrerupt executarea silita a celor doua participatii ale BCR. Ca atare, la inceputul lui octombrie 2004, actiunile BCR la Romcard au fost instrainate de Elan unui israelian, suma tranzactiei nefiind cunoscuta.

Guvernul Nastase da o mana de ajutor

Surprinzator, pe 26.10.2004, desi Dac Air se infruptase din pusculita BCR, aceasta companie a obtinut de la Curtea de Apel dreptul irevocabil de a executa silit BCR, prin poprirea conturilor. Sub pretextul neafectarii privatizarii BCR, pe 28.10.2004, guvernul Nastase a emis o ordonanta de urgenta prin care AVAS a preluat obligatiile de plata ale BCR fata de Dac Air. Ulterior, desi mai existau cai de atac, in 25.11.2004, AVAS a platit Dac Air 15,6 milioane de dolari (14 milioane de dolari restanta la capitalul social subscris si nevarsat de Bancorex si 1,6 milioane de dolari dobanzi calculate din octombrie 2002), devenind actionar -cu acte-n regula- la firma fratilor Paunescu. Insa plata a fost facuta de AVAS, in conditiile in care mai existau cai de atac. Asa se face ca, in decembrie 2004, Inalta Curte de Casatie si Justitie comunica BCR ca acea conventie prin care Bancorex se obliga in *96 sa verse la capitalul social al Dac Air 20 milioane de dolari e… nula prin prescrierea termenului de revendicare! Numai ca Dac Air se infruptase deja atat din banii BCR (prin executarea actiunilor Romcard), cat si din cei ai AVAS.

Cu banii AVAS, fratii Paunescu… isi recapitalizeaza firmele

In loc sa utilizeze banii primiti de la AVAS pentru relansarea Dac Air, actionarii companiei (Petrogec SA – 0,4%, IRI Capital SA – 3%, GCP SA – 0,6%, Word Capital NY Corp. – 88%), adica firmele Paunestilor, au -aruncat- mare parte din acestia in companii pe care le controleaza, obligand astfel statul sa devina, indirect, actionar captiv al societatilor lor. Pe 13.12. 2004, dupa ce au primit banii de la AVAS, actionarii Dac Air au aprobat contracte de peste 12 milioane de dolari, in speta preluarea unor actiuni si parti sociale la firmele fratilor: 101,5 mld. lei – majorare capital News Television SRL; 200 mld. lei – preluare 48% din Spet Shipping SA; 11 mld. lei – preluare 15% actiuni SC Poiana Teleferic SA. In plus, Dac Air a mai cumparat, cu 45,1 mld. lei, 60 ha, reprezentand un teren forestier, a mai platit 3 mld. lei un studiu de marketing la Marketplus Research & Consulting SRL, alte 2,3 mld. lei pentru servicii de consultanta si PR la Screen Media Concept SRL, 3 mld. lei la Dataline Computer pentru o aplicatie software si 11 mld. lei pentru un contract de asociere cu Media Sud Europa pentru realizarea unei retele media nationale. Vom reveni.

Elan, seful maharilor PSD in… APT

Implicat in multe afaceri necurate, Elan Schwartzenberg a scapat de bratul legii, fiind ajutat de relatiile de prietenie pe care le-a cultivat cu personaje importante din sferele fostei puteri. La un moment dat, Elan a fost vicepresedinte al Asociatiei pentru Promovarea Tinerilor (APT), organizatie neguvernamentala ai caror fondatori au fost figuri proeminente ale PSD: Remus Truica (ex-director de cabinet al lui Adrian Nastase), Ion Bazac (ex-secretar de stat la Mediu), Victor Ponta, Serban Roibu (fiul senatorului PSD Aristide Roibu – trezorier PSD), Simona Culcea (consilier PSD). In APT a fost angrenat si fiul magnatului G.C. Paunescu, George Marius.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.