Inspectorii fiscali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au stabilit, in urma controalelor efectuate in prima jumatate a acestui an, in domeniul comercializarii produselor petroliere, venituri suplimentare la bugetul statului de peste 1.731 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestei sume, respectiv 829,2 miliarde de lei, provine din dobanzile si penalitatile aplicate sumelor pe care contribuabilii care -activeaza- in acest domeniu le datoreaza statului, adica peste 672 miliarde de lei. Daca valoarea bunurilor si sumelor confiscate de la agentii economici controlati in primele sase luni ale acestui an se ridica la 225,3 miliarde de lei, amenzile contraventionale aplicate in aceeasi perioada au totalizat doar 4,3 miliarde de lei.
-Tun- de 71 miliarde de lei in doar cateva luni
Un exemplu elocvent in acest sens, care demonstreaza din pacate ca evaziunea fiscala este un fenomen obisnuit in domeniul comertului cu produse petroliere, este -tunul- de 71 miliarde de lei pe care l-a dat administratorul SC Gudinex SRL din Barlad, Liga Cezar. Daca in perioada 1991 – februarie 2003, firma in cauza a functionat respectand legea, din martie 2003, conducerea societatii a schimbat -macazul-. Administratorul a -uitat- sa mai depuna la Fisc declaratiile obligatorii, in schimb si-a intensificat activitatea, prin desfasurarea de actiuni frauduloase, in vederea obtinerii unor venituri foarte mari, intr-o perioada scurta de timp, prin substituirea produselor originale cu altele, comercializate catre diversi beneficiari, drept benzine si motorine – precizeaza ANAF. Administratorul Cezar Liga s-a aprovizionat, asadar, de la patru societati, in perioada aprilie- septembrie 2003, cu 546 tone de uleiuri minerale neaccizate, valoarea acestora ridicandu-se la 7,5 miliarde de lei. Chiar daca SC Gudinex nu s-a inregistrat ca depozit special, aceasta a comercializat, catre diversi beneficiari, o cantitate impresionanta de uleiuri minerale, accizate in regim de carburanti auto (n.r. – motorina si benzina). Prin toate aceste operatiuni ilegale, administratorul firmei a prejudiciat bugetul de stat cu 71 miliarde de lei. La fel de grav, in acest caz, este si faptul ca aceste produse au fost introduse in circuitul comercial, fiind vandute prin statiile de distributie a carburantilor si au ajuns, astfel, in rezervoarele masinilor drept benzina si motorina. Ca si-n alte cazuri, administratorul evazionist nu a fost de gasit la domiciliul declarat, iar la sediul din -scripte- nu functiona nici o societate.
Facturi false de 35 miliarde de lei
O alta evaziune, de data aceasta in valoare de 12 miliarde de lei, a fost descoperita de inspectorii ANAF la SC Total Group S.M.G. SA Mihai Bravu, judetul Bihor, in urma unui control efectuat la solicitarea Inpectoratului de Politie. Societatea, administrata de Sumalan Marcel Gavril, a inregistrat, in perioada ianuarie 2000- martie 2002, bunuri si servicii de la diversi furnizori fictivi in valoare de peste 35 miliarde de lei. Cele 147 de facturi fiscale gasite in contabilitate s-au dovedit a fi insa false, demonstrand ca societatea efectua operatiuni economice nereale, desfasurate cu diferite firme-fantoma, care nu sunt inregistrate la Registrul Comertului.
Acte -sustrase- in valoare de 7,8 miliarde de lei
Tot urmare a inspectiilor fiscale, ANAF a descoperit ca administratorul firmei SC Pepa Gentil SRL Luncavita, Pepa Ion, a obtinut ilegal venituri de 7,8 miliarde de lei din vanzarea de marfuri pentru care nu s-a justificat provenienta legala, suma care ulterior a fost confiscata. -Administratorul societatii nu a prezentat documentele de evidenta contabila pentru perioada ianuarie 2000- decembrie 2002 pe motiv ca acestea au fost sustrase de la sediul firmei-, precizeaza raportul de control al ANAF. Insa pe baza copiilor xerox ale facturilor de aprovizionare si vanzare, a declaratiilor de impozite si taxe, precum si a jurnalelor de cumparari si vanzari, inspectia a scos la iveala faptul ca atat cumpararile, cat si vanzarile de combustibil nu prezinta realitatea. -Ascunzand- o parte din facturile de aprovizionare si livrare a combustibililor, administratorul firmei si-a insusit ilegal cele aproximativ opt miliarde de lei.
Administratorul firmei SC Mineral Agapia SRL a reusit sa scape temporar de plata catre stat a unei sume ce se apropie de 10 miliarde de lei. Contabilitatea pe care o tinea acesta firmei nu era intocmai cu realitatea, -uitand-, frecvent, sa inregistreze livrarile de bunuri catre o statie Peco din Bicaz, precum si veniturile rezultate din producerea si comercializarea produselor lactate.