Home Economic-Financiar Afacerile sunt puse pe butuci in Zonele Libere

Afacerile sunt puse pe butuci in Zonele Libere

DISTRIBUIŢI

In pofida numeroaselor sesizari trimise Ministerului Finantelor de directorii celor sase zone libere din tara cu privire la impactul dezastruos al deciziei sefului Directiei Generale a Vamilor (DGV), Dinu Gheorghe, de a impune taxe pentru tot ce -misca- in aceste perimetre, nimic nu s-a schimbat, cu exceptia faptului ca multi investitori isi fac bagajele. Interpelat in Parlament in urma cu cateva zile de senatorii PSD Viorel Balcan si Niculae Sin in legatura cu aceasta situatie, Dinu Gheorghe nu a fost capabil sa ofere o motivatie plauzibila pentru ordinul pe care l-a emis in luna aprilie. Reamintim ca prin Decizia nr.753/2001, semnata de seful DGV si intitulata -Norme tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale si evidenta operativa a marfurilor aflate in zonele libere-,, tot ce se afla in perimetrul acestor zone trebuie taxat, inclusiv cladirile, care sunt considerate si ele -marfuri- introduse in tara.

Noua milioane de dolari pierderi

Rezultatele acestei masuri, care incalca, de fapt, legile organice care reglementeaza activitatea zonelor libere, nu au intarziat sa apara. Cea mai puternic lovita a fost Zona Libera (ZL) Constanta Sud-Agigea, care a inregistrat pierderi de circa noua milioane de dolari in urma deciziei semnate de seful vamilor din Romania. -42.000 dolari reprezinta pierderile directe inregistrate in urma rezilierii a trei contracte de concesiune (prin neincasarea redeventelor), 35.000 dolari – sume neincasate din licente, taxe, permise s.a. si circa opt milioane de dolari – pierderi prin anularea investitiilor asumate prin contract de cei trei clienti, respectiv spatii de productie. Nu numai ca am pierdut trei contracte importante, dar intreaga regiune va suferi, pentru ca nu vom mai putea conecta resursele materiale si umane disponibile la aceste proiecte-, ne-a declarat dl Marin Seceleanu, director general al ZLConstanta. El a adaugat ca masura dispusa de Dinu Gheorghe a afectat activitatea tuturor utilizatorilor zonei, care nu au prevazut in planurile de afaceri sume reprezentand taxe vamale pentru obiectivele pe care le-au construit in aceste perimetre. -Vama pretinde taxe de miliarde pe cladiri construite cu patru-cinci ani in urma, sustinand ca ele au fost realizate cu materiale din import. In plus, pretinde taxe si pentru echipamentele si utilajele din dotarea fabricilor din zona libera, care sunt, de asemenea, din import-, spune dl Seceleanu.

O alta zona libera care s-a resimtit puternic dupa decizia emisa de seful DGV este Braila, unde aproape 30% din contractele de concesiune incheiate au fost reziliate la cererea investitorilor. -In plus, la licitatiile de concesiune nu se mai prezinta nimeni-, afirma directorul general al zonei, Tudorel Ionescu. El a subliniat inca o ilegalitate comisa de Dinu Gheorghe – hartuirea investitorilor prin somatii de plata -, in contextul in care Curtea de Apel a dispus suspendarea aplicarii deciziei nr. 753 pana cand instanta se va pronunta definitiv in acest caz. -In randul investitorilor exista o nemultumire profunda si absolut intemeiata. Nimeni nu mai are motivatii pentru a desfasura activitati de productie in aceste perimetre, atat timp cat trebuie sa plateasca aceleasi taxe ca si firmele din exterior-, mai spune dl Ionescu. Directorul ZL Braila a subliniat ca situatia creata de Dinu Gheorghe aduce prejudicii directe nu numai utilizatorilor, ci si statului, care este pagubit cu importante sume la bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale. -Decizia directorului vamilor contrazice unul dintre obiectivele primordiale ale actualului Cabinet – atragerea investitorilor straini – si afecteaza imaginea Romaniei in lume. Ce poate crede un investitor care, bazandu-se pe o legislatie valabila, cheltuie sume de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de dolari in capacitati de productie din zone libere, iar, peste noapte, un director oarecare emite o dispozitie care, practic, anuleaza o lege organica ? Constat ca Dinu ?çVama?ê si trupa sa fac ?çstat in stat?ê, acuzand ca in zonele libere se fac afaceri necurate. Daca ar fi asa, DGV ar fi principala vinovata, zonele fiind supuse controlului vamal-, adauga dl Ionescu. El spera ca instanta se va pronunta cat mai curand in privinta acestui abuz si in aceasta perspectiva face demersuri pentru realizarea altor proiecte in ZL Braila. Recent, a obtinut o finantare PHARE pentru construirea unui parc industrial in acest perimetru. Materializarea proiectului va crea noi locuri de munca, lucru esential pentru oamenii din aceasta parte a tarii, grav afectati de somaj.

La Arad, -Vama- e ignorat

In mod surprinzator, managerul ZL Curtici-Arad, Mircea Pavel, afirma ca ordinul dat de Dinu Gheorghe nu a afectat activitatea investitorilor de aici, pur si simplu pentru ca a refuzat sa-l aplice. -Decizia este interpretabila, asa ca am interpretat-o in mod favorabil, adica tinand cont de lege. Acest lucru face parte din strategia mea de management-, a declarat dl Pavel. In consecinta, rezultatele financiare obtinute anul acesta sunt pozitive. In luna iulie, in urma unei licitatii de concesionare, s-au incheiat patru contracte importante, trei pentru platforma Curtici si unul pentru Arad, in vecinatatea aeroportului din acest oras. Acest fapt inseamna practic demararea activitatii pe platforma Arad, pe care nu au existat pana acum infrastructura si nici utilitati. Firma germana BOSS, care a concesionat un teren de patru hectare, va construi aici o fabrica de subansamble auto Volkswagen, Opel, Audi, Mercedes si BMW. Cat priveste platforma Curtici, peste 30 de firme desfasoara aici activitati de productie. Cea mai importanta investitie a fost realizata in noiembrie 2000 de -Sara Lee-, producator de lenjerie de dama pentru piata vest-europeana. Avand in vedere succesul investitiei, in mai putin de un an, firma a decis sa-si extinda capacitatea si sa creasca numarul de angajati de la 300 la 500.

-Pe 5 octombrie a.c. vom organiza o noua licitatie de concesiune. Speram ca la sfarsitul anului sa obtinem o cifra de afaceri de circa 11 miliarde de lei-, a precizat Mircea Pavel.

Dovada ca fiecare administratie a procedat cum a crezut de cuviinta pentru atenuarea efectelor deciziei sefului DGV este si cazul ZL Galati. -Utilizatorii au platit toate taxele conform noii decizii semnate de Dinu Gheoghe, urmand ca, in eventualitatea in care aceasta va fi anulata, sa-si recupereze banii. Suntem in proces cu DGV, dar asta nu-i convinge pe investitori sa ramana. Ei au senzatia ca cineva incearca sa-i pacaleasca si spun ca, daca e posibil ca legislatia sa se schimbe atat de usor, se pot trezi ca, dupa ce investesc sute de mii de dolari, nu mai au nici o facilitate-, ne-a declarat Claudiu Branzan, directorul general al ZL Galati.

Mentionam ca toate cele sase administratii ale zonelor libere au facut sesizari in instanta cu privire la decizia scandaloasa emisa de Dinu Gheorghe in luna aprilie, procesele fiind in derulare.

Senatorul PSD Viorel Balcan ne-a declarat la randul sau ca este total nemultumit de explicatiile oferite de Dinu Gheorghe la interpelarea sa si ca, in consecinta, va face o interpelare directa ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, in saptamana urmatoare. -Trebuie sa deblocam aceasta situatie si sa lasam zonele libere sa devina productive. Maniera in care procedeaza seful DGV este inadmisibila-, a aratat dl Balcan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.