Acreditarea Agentiei SAPARD de catre Comisia Europeana va avea loc pana in luna aprilie a anului 2002, a declarat, ieri, la Iasi, Dorin Dorian, consilier in cadrul Ministerului Integrarii Europene.
-Prin acreditarea SAPARD, UE doreste sa fie sigura ca structura organizationala nu va fi deviata de la cursul logic. In Bulgaria, acreditarea a durat cinci luni, iar in Estonia, doua luni-, a adaugat Dorian.
La randul sau, Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, a precizat ca SAPARD reprezinta cel mai important program de finantare derulat in Romania in urmatorii ani.
-Avem al doilea buget, dupa Polonia, dar banii nu trebuie sa se scurga in directii nedorite. Exista in acest caz riscul stoparii finantarii sau chiar am putea fi obligati sa restituim banii-, a explicat Steriu.
Stefan Liviu Popp, sef de serviciu autorizare plati din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), a spus ca proiectele de pana la 100.000 de euro vor fi verificate de reprezentanti din structurile teritoriale ale SAPARD, in timp ce pentru proiectele mai mari de 100.000 de euro va fi aplicata -politica celor patru ochi-, acestea urmand sa fie verificate si de reprezentanti ai MAAP. -UE este darnica prin sumele acordate, dar trebuie respectata litera legii fara aplicarea principiului ?çmerge si asa?ê-, a mai spus Popp.
La Iasi a avut loc, ieri, conferinta regionala de informare privind Programul SAPARD, in contextul politicilor regionale comunitare, la care au fost prezente peste 300 de persoane (specialisti in agricultura, primari, reprezentanti ai Consiliilor Judetene) din sase judete din Moldova (Suceava, Botosani, Neamt, Bacau, Iasi si Vaslui).
In cadrul Programului SAPARD, Romania va primi anual, pana in 2006, credite nerambursabile in valoare de 153,2 milioane de euro, pentru a facilita adoptarea legislatiei comunitare din domeniu si a imbunatati competitivitatea sectorului agricol. Sumei alocate de UE i se va adauga o cofinantare nationala din bugetul de stat de 25% (aproximativ 50 milioane de euro anual).
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane