Faptul că până acum agențiile de rating ne-au înrăutățit doar perspectivele, nu și notele principale, nu constituie nici pe departe o garanție că în 2008 nu se va trece și la o măsură radicală.
Spre exemplu, Fitch rămâne sceptică asupra capacității Executivului de a îndeplini angajamentele de prudențialitate luate cu două zile în urmă.
"Ar trebui să așteptăm să vedem cum evoluează. Guvernul poate da un semnal privind o politică salarială mai fermă, prin reducerea obiectivelor privind salariile din sectorul public. Totuși, eu rămân sceptic că Guvernul va respecta aceste angajamente", a declarat Andrew Colquhoun, director în cadrul Fitch Ratings.
Agenția de evaluare financiară Fitch a revizuit, săptămâna trecută, perspectiva calificativului României, de la "stabil" la "negativ". Estimările Fitch privind deficitul de cont curent din România în 2007 sunt de 14%. Calificativul acordat României pentru datoriile pe termen lung în valută este "BBB". De asemenea, Colquhoun estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2008, peste previziunile Guvernului. Ținta de deficit pentru acest an a fost stabilită la 2,7% din PIB.
De asemenea, agenția Standard&Poor's a modificat, anul trecut, de două ori perspectiva ratingului României, de la "pozitiv" la "negativ".
Calificativele acordate sunt "BBB minus", în cazul Standard&Poor's, și "Baa3" – Moody's Investors Service. Ratingurile acordate de Standard&Poor's și Moody's reprezintă cele mai mici calificative din categoria investement grade, așa cum este definită de cele două agenții. Orice reducere sub aceste nivele ar scoate România din grupul țărilor cu risc scăzut pentru investitori.
Home Economic-Financiar Agențiile de rating, sceptice în privința politicilor economice ale României