Home Economic-Financiar Agentiile de rating sporesc credibilitatea economiei romanesti

Agentiile de rating sporesc credibilitatea economiei romanesti

DISTRIBUIŢI

Dupa ani intregi in care imaginea economiei autohtone in mediile financiare internationale era una extrem de subreda, Romania a reusit, in ultima vreme, sa obtina calificative si referinte din partea marilor agentii internationale de evaluare financiara din ce in ce mai bune. Chiar daca analizele venite pe adresa tarii noastre au cunoscut in decursul anilor si coborasuri, specialistii apreciaza deja faptul ca ultimii ani au fost caracterizati printr-o crestere constanta a ratingurilor atat in privinta imprumuturilor in valuta, cat si pentru cele in moneda locala. Ultima imbunatatire a ratingurilor a fost anuntata la mijlocul acestei saptamani de Moody*s Investors Service. Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice Enache Jiru, aceasta agentie este, practic, ultima dintre importantele agentii de evaluare internationale care ramasesera in urma in ceea ce priveste acordarea notelor de buna purtare pentru starea credibilitatii economiei romanesti pe pietele internationale. Si asta in conditiile in care tara noastra are nevoie de referinte de exceptie din partea evaluatorilor pentru anul 2004. Motivul este cat se poate de simplu. Conform datelor facute publice chiar de catre ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, pentru anul viitor calculele trezoreriei au dus la concluzia ca nivelul total al imprumuturilor pe care tara noastra le va accesa de pe pietele externe va bate pe undeva la portile pragului de un miliard de euro.

Strategia pe care Ministerul Finantelor o are in vedere a dat mari batai de cap strategilor economiei romanesti. Dupa cum presa a relatat in nenumarate randuri, Banca Nationala vedea viitorul imprumuturilor, cel putin pentru anul viitor, pe piata interna, in timp ce strategii Ministerului Finantelor sustin ca miliardul de euro este deja pregatit pentru pietele externe.

Potrivit sefului Trezoreriei Statului, Enache Jiru, pana in momentul in care s-a ajuns la concluzia ca Romania poate fi caracterizata din punct de vedere economic ca fiind credibila pe pietele internationale, soliditatea economiei romanesti a fost in acest sens in repetate randuri analizata atent de agentiile de evaluare. Deja reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca, incepand cu anul 2001, situatia reflectata de evaluarile marilor agentii a evoluat inspre bine si foarte bine fata de situatia care ne caracteriza in urma cu cinci-sase ani. -Numai din anul 2001 si pana in acest an Romania a avut parte de patru evaluari din partea marilor agentii. De exemplu, au fost patru abgradari care au venit din partea lui Standard & Poor*s si trei din partea lui Moody*s-, a precizat oficialul Ministerului Finantelor, care a mai adaugat ca urmatoarea abgradare este posibil sa fie efectuata de agentia de evaluare Fitch.

Ultimele aprecieri

Cele mai proaspete abgradari au fost efectuate de Standard & Poor*s (S&P) si Moody*s. S&P a modificat pozitiv ratingurile Romaniei in lunile februarie si septembrie ale acestui an. Astfel, pentru imprumuturile pe termen scurt in moneda locala si pentru cele pe termen scurt in valuta, Romania beneficieaza de un rating B, abgradarile au survenit la imprumuturile pe termen lung in moneda locala de la BB la BB+ si la imprumuturile pe termen lung in valuta de la BB- la BB.

In acelasi sens, agentia internationala de evaluare financiara Moody*s a ajuns la concluzia ca tara noastra si-a imbunatatit capacitatea de a face fata socurilor externe. Potrivit unui comunicat oficial al Moody*s, agentia a imbunatatit la mijlocul acestei saptamani ratingurile acordate Romaniei pentru obligatiunile externe de la B1 la Ba3, in acelasi timp ducand de la B2 la B1 retingurile pentru depozitele bancare in valuta. De asemenea, calificativele pentru obligatiunile denominate in moneda nationala au fost revizuite pozitiv la Ba3. Analistii Moody*s apreciaza faptul ca toate ratingurile sunt insotite de perspectiva stabila, lucru ce ar putea insemna ca agentia este greu sa mai faca o noua revizuire anul viitor. Acelasi comunicat subliniaza faptul ca, in schimb, evolutiile pozitive au avut loc fragmentat si cu anumite opriri si nu au atins inca nivelul necesar pentru ca Uniunea Europeana sa considere Romania o economie de piata functionala. Astfel, pe langa imbunatatirea pozitiei de lichiditate externa, tara noastra a facut progrese in aplicarea unor politici macroeconomice mai solide, se arata in comunicat. Moody*s mai precizeaza ca prezenta din ce in ce mai importanta a bancilor straine in sectorul financiar reduce riscurile generate de nivelul ridicat al depozitelor in monede straine din sistemul bancar.

Romania nu renunta la piata americana

Romania va lansa si anul viitor o emisiune de obligatiuni pe pietele internationale, varianta vanzarilor de bonduri pe piata americana fiind luata serios in calcule atat de conducerea BNR, cat si de cea a Ministerului Finantelor. Punerea in aplicare a acestui lucru va putea oferi tarii nostre un impact mai mare asupra agentiilor de rating. In vederea acestui obiectiv financiar, tara noastra va trebui sa mentina o prezenta constanta si lichida. -Apelarea la piata americana poate avea si un beneficiu nemonetar. Prezenta pe piata SUA si atentia pe care o aloca investitorii americani poate reprezenta o presiune pentru reimbunatatirea ratingului de tara-, sustinea public viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Desi o emisiune in SUA poate presupune costuri suplimentare, sub forma unei prime de intrare, oficialul BNR declara in urma cu cateva saptamani ca dobanzile inferioare celor din zona europeana si -setea- investitorilor americani, cu expuneri pe piata sud-americana si asiatica, ar putea reprezenta avantaje pentru Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.