Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (OPCSB) va cere agentiilor imobiliare sa raporteze orice tranzactie cu numerar care depaseste echivalentul in lei a 10.000 euro, precum si orice alte operatiuni suspecte pe piata de profil, pentru inlaturarea oricarei suspiciuni privind speculatiile in cadrul unei piete care se dovedeste a fi deosebit de profitabila.
Potrivit purtatorului de cuvant al OPCSB, Nicolae Fuiorea, in baza unei hotarari de guvern, oficiul a emis un set de norme de supraveghere, verificare si control al modului de aplicare a legii de catre firmele ce nu sunt supuse supravegherii prudentiale a niciuneia dintre autoritati.
Unii da, altii ba
Opiniile agentilor imobiliari, principalii vizati de aceasta decizie, sunt impartite. Unii dintre ei se tem ca simpla aducere in discutie in fata opiniei publice a faptului ca tranzactiile agentiilor sunt probate de catre un organ de control ar putea avea repercusiuni asupa imaginii celor verificati. -Orice verificare induce o banuiala, intrucat lucrurile se denatureaza foarte mult, pentru ca se asociaza frecvent aceasta structura pentru prevenirea spalarii banilor cu o imagine negativa a celui verificat-, considera Razvan Jelesneac, manager al departamentului de comunicare din cadrul Agentiei Eurisko. In acest sens, el apreciaza ca ar fi optima infiintarea unei structuri specializate in tranzactii imobiliare, care sa aiba rolul de a stabili daca au existat speculatii sau alte activitati ilicite pe piata.
Gheorghe Doholici, director general al Jules Vernes Imobiliare, este mai caustic, afirmand ca OPCSB nu are competenta necesara pentru a verifica piata imobiliara. -Acest oficiu are prea putina activitate si isi cauta de lucru-, ne-a declarat el, adaugand ca, potrivit deciziei OPCSB, aproape toate tranzactiile vor fi verificate, in conditiile in care cea mai ieftina garsoniera din Bucuresti trece de 30.000 de euro.
Pe de alta parte, exista si voci pe piata imobiliara care saluta demersul oficiului. -Este normal ca tranzactiile sa fie monitorizate si verificate, in conditiile in care ele implica sume imense de bani, astfel ca trebuie inlaturate orice suspiciuni-, crede George Persinaru, agent imobiliar in cadrul Royal Real Estate. Opinia sa este sustinuta si de reprezentanul Agentiei Timona, Bogdan Anghel, care apreciaza ca, in lipsa unei structuri specializate, OPCSB este cel mai potrivit pentru a controla acest domeniu economic.
Norme europene
Presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, deputatul PNL Sorin Gabriel Zamfir, ne-a declarat ca este cu totul de acord in ceea ce priveste decizia oficiului, intrucat vor disparea agentiile speculative, capusa, care ameninta libertatea pietei. -Am incheiat cu OPCSB un protocol de colaborare prin care vom incerca sa scoatem la suprafata ilegalitatile din zona neagra si gri, care in acest moment este de aproximativ 70% din piata imobiliara. Agentiile seriose trebuie sa inteleaga ca, in acest fel, va fi eliminata puzderia de nespecialisti si speculanti din acest peisaj-, afirma Zamfir, adaugand ca decizia oficiului este o prevedere veche, in concordanta cu normele Uniunii Europene privind eradicarea terorismului si a mafiei financiare. -Este adevarat ca vom intampina proceduri birocratice destul de riguroase, care creeaza nervozitate in randul agentilor, dar trebuie sa intelegem ca nu vom avea decat de castigat-, crede parlamentarul.
Astfel, in opinia sa, cei care efectueaza tranzactii imobiliare vor avea garantia calitatii serviciilor din acest domeniu, avand in vedere faptul ca, pe piata europeana si americana, nimeni nu se mai avanta sa lucreze cu nespecialisti.
Mai mult, pentru a se inlatura orice fel de contestatii privind lipsa de specializare a reprezentantilor OPCSB in domeniul imobiliar, deputatul va propune, in umatoarea sesiune parlamentara, un proiect de lege privind constituirea unei structuri specializate in verificarea tranzactiilor pe aceasta piata. -Inca din anul 2000 a existat intentia infiintarii unui astfel de organism, care insa nu a fost pe placul puterii de atunci. Noi am asteptat ca standardele europene in domeniu sa fie finalizate si apreciem ca a venit momentul sa existe o reglementare specifica acestui domeniu al vietii economice-, a conchis Gabriel Zamfir.