În ultimul an, preţurile producţiei industriale au crescut cu aproape 11%, cu mai mult de 200% decat inflaţia oficială pe intervalul de timp luat în calcul, noiembrie 2005 – noiembrie 2006. Dacă se cercetează chiar şi superficial statisticile oficiale, constaţi fără probleme că şi serviciile şi utilităţile s-au scumpit cel puţin cu acelaşi procent ca cel al inflaţiei oficiale. Rezultă, în acest context, că produsele agricole au reprezentat adevăratul -maestru- în lupta crancenă cu inflaţia, reuşind s-o aducă acolo unde trebuia. În rest numai de bine, cand aceleaşi statistici oficiale dovedesc că ponderea agriculturii în PIB se învarte cu multă graţie în jurul unui procent aproape identic cu cel al inflaţiei oficiale.
Dacă ne limităm doar la cateva dintre produsele şi serviciile cel mai des accesate de populaţie, rezultă că doar pană la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, într-un interval de un an, zahărul s-a scumpit cu 32,2%, urmat de tutun şi ţigări, cu 27,2%, gaze naturale, cu 23,1%, utilităţi – apă, canal, salubritate, cu 16,9%, categoria -alte servicii-, cu 7,5%, chirie, 7,1% şi îngrijire medicală, cu 6,3%. Dar în special preţul produselor agricole a intervenit salvator, făcand ca inflaţia oficială să fie de 4,8%, poate 7,02%, cat a fost calculat indicele armonizat al preţurilor de consum pe grupele de mărfuri şi servicii conform clasificării COICOP, grupare utilizată de Oficiul de Statistică al UE – EUROSTAT.
În primele luni, concedieri şi scumpiri în industrie
Dar să revenim la producţia industrială, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), din comunicatul nr. 1 din acest an. Acolo se precizează că în luna noiembrie 2006, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 0,9% comparativ cu luna precedentă şi 10,9% faţă de luna corespunzătoare din anul 2005. Doar în luna noiembrie 2006, faţă de luna octombrie 2006, preţurile din industria extractivă au înregistrat o creştere cu 2,1% datorită majorării cu 6,1% a preţurilor produselor din ramura extracţia şi prepararea minereurilor metalifere şi cu 2,7% a preţurilor produselor din ramura extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe. De asemenea, preţurile din industria prelucrătoare au înregistrat o creştere cu 0,9%, iar cele din energie electrică şi termică, gaze şi apă cu 0,2%. Dar şi în industria prelucrătoare s-au înregistrat creşteri semnificative de preţuri, în special la capitolele articole de îmbrăcăminte, cu 2,4%, substanţe şi produse chimice, cu 2,1%, metalurgie, cu 2%, producţia de alimente şi băuturi cu 1,4%. Totuşi, au existat şi ramuri unde preţurile de producţie au scăzut, precum în cazurile construcţiilor metalice şi produselor din metal, cu 0,5%, prelucrării ţiţeiului, cocsificării cărbunelui şi tratării combustibililor nucleari, celuloză, hartie şi produse din hartie, toate cu 0,3%. Dar, în ansamblu, rezultatul a fost cel precizat anterior, rezultand, spre exemplu, creşteri cu chiar 15,9% a preţurilor în cazul industriei extractive, cu 11,3% în cazul produselor din industria prelucrătoare şi cu 5,5% la energia electrică şi termică, gaze şi apă, creşteri calculate în perioada noiembrie 2005 – noiembrie 2006. Dar în decembrie, fiindcă inflaţia oficială era în marja programată, guvernul a hotărat o nouă scumpire a gazului. Şi tot INS precizează în recentul comunicat că -pe marile grupe industriale-, gen bunuri intermediare şi industrie energetică, creşterile de preţuri au oscilat între 11,4% şi 12,4%.
Dar, potrivit unei anchete de conjunctură publicată de INS spre sfarsitul anului trecut, managerii din industrie cred că trendul pozitiv al industriei prelucrătoare se va menţine şi în primele două luni ale acestui an, dar optimismul acestora este mult mai ponderat ca în perioadele anterioare. Dar, managerii respectivi, pe langă o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, prevăd şi o tendinţă de accentuare a concedierilor în acest domeniu, în special în ramurile: fabricarea materialelor de construcţii, celuloză, hartie, produse din hartie şi articole de îmbrăcăminte.