Home Economic-Financiar Agricultura ar putea fi salvarea inflației în 2008

Agricultura ar putea fi salvarea inflației în 2008

DISTRIBUIŢI

Dacă prețurile produselor agroalimentare și-ar putea păstra un ritm de creștere rezonabil în primul semestru, recolta estimată pentru 2008 ar putea salva ținta de inflație asumată de BNR.
Cum petrolul nu mai dă semne de inflamare și variație într-o plajă largă în această perioadă, se pare că principalul pericol pentru inflație rămân produsele alimentare. Recoltele demne de minime statistice din 2007 au creat o presiune mare pe cerere, iar producătorii, speriați de scumpirea serviciilor și euro, amenință de zor cu scumpiri exorbitante. Până acum, cel puțin din punct de vedere statistic, prețurile nu au luat-o razna. Preconizata scumpire a pâinii, cu 50%, s-a rezumat, conform datelor INS, doar la 0,4%. Nu comentăm acuratețea datelor, pentru că e greu de imaginat o medie la nivel național fără a avea foarte multe date.
Totuși nu putem să nu observăm faptul că, în ultimele 12 luni, alimentele s-au scumpit cu aproape zece puncte procentuale: 9,71%, spun cifrele statistice (0,8% numai în ianuarie 2008).
În aceste condiții, preconizata recoltă bună la nivelul UE ar putea fi o bază solidă pentru readucerea inflației sub control (sigur, prin ținerea sub control a prețurilor reglementate și a euro, dar și beneficiind de o conjunctură externă favorabilă la prețurile resurselor energetice).
Recent, reprezentanți ai Comisiei Europene au declarat că se estimează că în 2008 producția de cereale a Uniunii Europene ar putea crește în acest an cu 10,3%, ca urmare a extinderii suprafețelor cultivate și a previziunilor privind majorarea recoltelor. Suprafețele totale însămânțate cu cereale ar putea crește cu aproape 5%, la 59,2 milioane de hectare, au spus sursele.
Producția de grâu moale va fi mai mare cu 12,1% față de anul trecut, respectiv 125,3 milioane de tone, iar cea de orz, cu 3,2%, la 59,9 milioane de tone.
Suprafețele cultivate cu grâu moale vor fi cu 5,4% mai mari față de anul trecut, iar cele cultivate cu orz vor crește cu 2,6%. Estimările se bazează pe datele privind însămânțările de iarnă furnizate de autoritățile naționale din sectorul agriculturii din cele 27 de state membre și pe previziunile referitoare la însămânțările de primăvară.
Pentru porumb nu există estimări privind producția, dar suprafețele însămânțate ar putea fi mai mari cu cel puțin 5%. În cazul rapiței, Comisia Europeană anticipează o producție de 19 milioane de tone, cu 3,9% mai mare față de anul trecut. Totuși, suprafața cultivată cu rapiță va scădea cu 5,5%, la 6,2 milioane de hectare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.