Ca de obicei, Comisia Nationala de Prognoza a dat publicitatii prognoza de toamna privind Proiectia principalilor indicatori macroeconomici in perioada 2006-2010. Acest document, studiat in paralel cu Proiectia de primavara, da o imagine interesanta asupra perceptiei unor specialisti recunoscuti din Comisie asupra influentei evolutiei economiei romanesti din primele sase luni ale acestui an asupra principalilor indicatori, cel putin in perioada imediat urmatoare, spre exemplu in primul an de integrare, 2007. Desigur, estimarile merg pana in anul 2010 si se va vedea in randurile urmatoare cum pot fi influentati anumiti indicatori de catre anumite evolutii din economia reala.
Primul semestru al acestui an s-a remarcat, pe de o parte, printr-o crestere economica peste asteptari, determinata esential de evolutiile pozitive ale industriei, constructiilor si comertului, dar si prin accentuarea deficitului balantei de plati externe, a cresterii consumului si implicit a creditului neguvernamental. Dar pariul cu agricultura pare definitiv pierdut, desi sume uriase de la bugetul de stat au fost orientate spre sprijinirea acestei ramuri.
Constructiile, crestere peste asteptari
Prognoza de primavara estima o crestere pentru acest an a PIB cu 6% fata de anul trecut, in timp ce pentru anul 2007 cresterea estimata era de 6,2%. Dar prognoza de toamna ajusteaza indicii amintiti inainte, prognozand pentru anul in curs o crestere de chiar 6,7% si de 6,4% pentru anul viitor. Astfel, PIB la sfarsitul anului ar ajunge la 335,9 miliarde RON, cu 5,9 miliarde mai mult de cat se estimase in primavara, in timp ce cel estimat pentru sfarsitul anului viitor ar fi situat undeva in jurul cifrei de 382 miliarde RON. Daca ne referim doar la acest an, efectuand ajustarile de rigoare ca urmare a cunoasterii indicatorilor din primul semestru, in prognoza de toamna se anticipeaza o crestere a valorii adaugate brute pentru industrie de chiar 6,4%, fata de doar 3,5%, cat se estimase in primavara. Dar in cazul serviciilor, cresterea acestui indicator pentru acest an este estimat, in noua prognoza, la 6,5%, cu 0,1% mai mica decat valoarea estimata in primavara, in timp ce cazul constructiilor, Comisia Nationala de Prognoza crede ca se va inregistra o crestere chiar cu 13%, cu 1% mai mare decat se preciza in prognoza din primavara.
Din nefericire, ceea ce anticipase majoritatea specialistilor s-a adeverit. Adica, rolul de piatra de moara a agriculturii, cam singurul domeniu in care statul mai intervine dupa cum il taie capul. Rezulta o diferenta negativa intre cele doua estimari de 2,3%, in prognoza de primavara figurand o crestere estimata a valorii adaugate brute de 3,8%, ajustata in cea din toamna la doar 1,5%.
Se imbunatateste media ratei de schimb RON/dolar
Precizam intr-un articol anterior ca, in cazul Romaniei, cresterea gradului de sustenabilitate a datoriei externe este dependenta de evolutia majoritatii indicatorilor precizati anterior, dar si de altii, care nu fac obiectul materialului de fata. In acest context, este interesanta prognoza Comisiei privind contributia la cresterea reala a PIB la exportul net. Rezulta fara echivoc ca, in perioada 2006-2010, acesta va avea o contributie negativa, dar care se va ameliora an de an. Practic, pentru 2006, in primavara se anticipase un sold negativ al balantei comercial, de – 10,150 miliarde euro in diferente export FOB-import FOB si de – 13,120 miliarde euro in diferenta export FOB – import CIF. Dar in prognoza de toamna acest sold negativ este ajustat negativ, anticipandu-se o crestere a acestuia cu 90 milioane de euro pentru diferenta export FOB-import FOB si chiar de 150 milioane de euro pe diferenta export FOB-import CIF.
In ceea ce priveste consumul final, in cazul administratiei publice, indicatorul consemnat in primavara se conserva, in timp ce pentru cel individual efectiv al gospodariilor se estimeaza o crestere de 0,5% fata de valoarea indicata in primavara, care era de 7,8% pentru acest an.
In schimb, in ceea ce priveste formarea bruta de capital fix, analistii Comisiei suntt ceva mai pesimisti, valoarea indicata in prognoza de toamna este de 12%, fata 12,5%, cat se precizase in prognoza de primavara.
Imbucurator pentru populatie si ingrijorator pentru exportatori ar putea fi ajustarea pozitiva a cursului de schimb, medie anuala, in cazul dolarului, de la 2,9 RON/dolar la 2,83 RON/dolar. In cazul monedei euro se pastreaza aceeasi valoare, 3,55 RON/euro.