Home Economic-Financiar Ajutoarele de stat pentru agentii economici au fost diminuate cu 33,5%

Ajutoarele de stat pentru agentii economici au fost diminuate cu 33,5%

DISTRIBUIŢI

Ajutoarele de stat acordate agentilor economici reprezinta un punct-cheie in calea aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. In acest sens, Autoritatea de Concurenta a elaborat -Raportul ajutoarelor de stat acordate in Romania in perioada 2002-2004-, document ce a fost aprobat in sedinta de guvern din data de 12 ianuarie a.c. si urmeaza a fi transmis si Comisiei Europene. Astfel, potrivit datelor furnizate de catre Consiliul Concurentei, nivelul ajutoarelor de stat acordate pentru sustinerea economica a diverse sectoare de activitate a avut un trend descendent. Comparativ cu anul 2001, in 2004 s-au acordat cu 33,05% mai putine ajutoare de stat, fapt ce se inscrie in tendinta manifestata pe plan european de acordare a ajutoarelor -mai putine, dar mai bine orientate-. In aceasta situatie, si ponderea ajutorului national global (mai putin agricultura, pescuitul si transporturile) in PIB s-a redus de la 4,5%, in 2001, la 2,5% in anul 2004. 61,3% din totalul ajutoarelor acordate au fost destinate unor domenii precum cercetarea si dezvoltarea, protectiei mediului, IMM-uri, dar si pentru salvarea sau restructurarea unor societati comerciale cu dificultati financiare, pentru combaterea somajului, servicii de interes economic general.

Domeniile de activitate precum constructiile navale, productia de autovehicule, fire si fibre sintetice, carbune, turism, servicii financiare, media si cultura au inghitit 35,1% din ajutorul de stat total, cea mai mare parte mergand catre industria siderurgica si cea a carbunelui. Restul de 3,6% a fost destinat pentru obiective regionale, cu precadere pentru zonele defavorizate. Instrumentele financiare prin care se acorda ajutoarele de stat pot fi renuntari la venituri bugetare materializate sub forma de scutiri si reduceri la plata obligatiilor fiscale, scutiri si reduceri la plata majorarilor de intarziere, garantii de stat sau pot fi cheltuieli bugetare materializate sub forma de subventii, alocatii, prime, dobanda subventionata, alte sume nerambursabile, participarea cu capital a statului, conversia datoriilor.

La nivelul anului 2004, ajutoarele de stat au constat in proportie de 82,3% in renuntari la venituri bugetare si in proportie de 17,7% in cheltuieli bugetare. Pe ansamblu, in perioada 2002-2004 se constata o orientare accentuata catre renuntarile la venituri, a caror pondere creste de la 65,2%, in anul 2001, la 82,3% in anul 2004. Procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana presupune eforturi sustinute pentru implementarea programelor de reforma si a unei politici de acordare a ajutoarelor de stat mai putin distorsionante si mai bine orientate, pe criterii economice, cu preponderenta spre obiectivele orizontale (ajutoare pentru inovare, pentru cercetare-dezvoltare, pentru protectia mediului si instruirea angajatilor). Eforturile au facut posibila iesirea capitolului Concurenta de pe lista neagra a Comisiei Europene, in recentul raport de monitorizare dat publicitatii anul trecut. Totusi, desi a fost o bila alba data activitatii institutiei, insusi presedintele Autoritatii de Concurenta, Mihai Berinde (foto), recunostea ca greul de-abia acum incepe. Pentru o monitorizare cat mai exacta a acordarii ajutoarelor de stat, in Romania a fost constituita o comisie speciala, formata din reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai Consiliului Concurentei, ce are drept obiectiv elaborarea unei strategii nationale in materie de ajutor de stat cu luarea in considerare a prioritatilor de dezvoltare economica a Romaniei. Dupa definitivarea strategiei acordarii ajutorului de stat, va fi elaborat un plan de actiune in acest domeniu, prin care se va urmari orientarea spre schemele de ajutor de stat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.