Consiliul Concurentei a verificat, in perioada aprilie-mai, 220 de companii si a constatat ca 89 de firme au beneficiat de ajutoare de stat in suma de 176,9 milioane de lei (63,3 milioane de dolari) acordate in baza legii privind investitiile directe cu impact semnificativ in economie. Cele 89 de societati au realizat investitii in valoare totala de 6,9 miliarde de lei (2,4 miliarde de dolari), se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta.
In schimb, un numar de 131 de firme nu au beneficiat de ajutor de stat pentru ca nu au finalizat investitiile, le-au vandut, au optat pentru alte forme de ajutor de stat, au renuntat la aceasta facilitate sau au intrat in lichidare judiciara. Consiliul informeaza ca nu au fost inregistrate depasiri ale nivelului maxim admisibil al intensitatii ajutorului de stat acordat, aceasta situandu-se intre 5% si 20%.
Facilitatile acordate au avut ca efect crearea a peste 20.000 de locuri de munca, cele mai mari investitii fiind realizate in Bucuresti si judetele Ilfov, Alba, Arad, Arges, Brasov, Sibiu, Mures, Bihor si Prahova. Investitiile directe cu impact semnificativ in economie au atins, in primele patru luni ale anului, circa 397 milioane de dolari, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine.
Cea mai mare parte a investitiilor, peste 70 milioane de dolari, au fost alocate proiectelor de tip greenfield, diferenta fiind acoperita de sumele destinate dezvoltarii proiectelor de tip brownfield. Principalele domenii de interes au fost telecomunicatiile, alte servicii, comert, industrie energetica, prelucrarea lemnului, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria lemnului, celulozei si hartiei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane