Ajutoarele de stat regionale au ca obiectiv dezvoltarea durabila a regiunilor slab dezvoltate prin incurajarea efectuarii de investitii si a crearii de locuri de munca in aceste zone. Ele favorizeaza extinderea, modernizarea si diversificarea activitatilor agentilor economici localizati in aceste regiuni si determina crearea de intreprinderi noi.
In scopul favorizarii acestei dezvoltari si al reducerii potentialelor efecte negative ale unor eventuale relocalizari, este necesar ca acordarea acestor ajutoare de stat sa fie subordonata mentinerii pentru o perioada minima a investitiilor realizate si a locurilor de munca create in regiunea respectiva.
In cazuri exceptionale, atunci cand dezavantajele structurale ale regiunii avute in vedere sunt prea mari, ajutoarele de stat regionale se pot dovedi insuficiente pentru declansarea unui proces de dezvoltare regionala. Doar in aceste cazuri, ajutoarelor de stat regionale li se pot alatura ajutoare de operare. In Uniunea Europeana, astfel de ajutoare au fost autorizate pentru surmontarea dificultatilor existente in regiunile indepartate ale Comunitatii Europene, caracterizate prin insularitate, marime mica, climat dificil, dependenta economica de anumite produse.
Scopul notificarii si autorizarii ajutoarelor de stat acordate de autoritatile publice sau de organismele care administreaza surse ale statului este de a urmari masura in care un ajutor de stat este compatibil cu un mediu concurential normal, intr-o economie de piata in care preturile produselor si tarifele serviciilor sunt reglate de cerere si oferta. Orice intentie de a acorda un ajutor de stat nou sau de a modifica un ajutor existent trebuie sa fie notificata Consiliului Concurentei. Fara autorizarea Consiliului Concurentei nu poate fi acordat nici un ajutor de stat. Astfel, operatorii economici pot primi ajutor de stat regional numai in cadrul unei scheme de ajutor de stat autorizate de catre Consiliul Concurentei.
Regulamentul privind ajutorul de stat regional se aplica in toate sectoarele de activitate, cu exceptia: productiei, procesarii sau comercializarii produselor agricole prevazute in anexa nr.1-la regulament, pescuitului, industriei carbonifere, sectorului siderurgic, activitatilor de export, mai ales ajutorul legat direct de cantitatea exportata, de infiintarea si functionarea unei retele de distributie sau a altor cheltuieli curente legate de activitatile de export.
Pentru ajutoarele de stat cu caracter regional acordate in sectoarele transporturi, constructii navale, autovehicule si fibre sintetice se aplica prioritar reglementarile specifice.
Ajutorul de stat regional poate fi justificat pentru realizarea de investitii initiale sau pentru crearea de locuri de munca legate de investitii. Ajutorul de operare are caracter exceptional, fiind in principiu interzis. O astfel de masura de sprijin din partea statului trebuie justificata prin contributia sa la dezvoltarea regionala, trebuie sa fie proportionala cu marimea dezavantajelor pe care vizeaza sa le atenueze, sa fie limitata in timp, iar cuantumul ajutorului trebuie redus progresiv.
Costurile eligibile pentru finantare prin ajutor de stat sunt, in cazul realizarii de investitii initiale, costurile legate de terenuri, cladiri si echipamente, precum si cele de achizitie a tehnologiilor.
In cazul crearii de locuri de munca sunt eligibile costurile salariale aferente locurilor de munca create pe o perioada de 2 ani cu urmatoarele conditii:
– crearea de locuri de munca sa fie legata de executarea unui proiect de investitii in imobilizari corporale sau necorporale;- locurile de munca sa fie create intr-o perioada de 3 ani de la finalizarea investitiei; – proiectul de investitii sa duca la o crestere neta a numarului de salariati in raport cu media ultimelor 12 luni; – locurile de munca astfel create sa fie mentinute pe o perioada de minimum 5 ani. Intensitatea admisa a ajutorului de stat este de 50% din costurile eligibile ale proiectului, la care se poate adauga un bonus de 15% pentru IMM.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane