Persoanele fizice care au investit la Fondul National de Investitii vor putea beneficia de un ajutor financiar in valoare de pana la zece milioane de lei daca vor indeplini cumulativ o serie de conditii, si anume sa nu fi efectuat nici o rascumparare a unitatilor de fond investite la FNI si sa aiba un venit net lunar pe membru de familie in luna depunerii cererii pentru acordarea ajutorului financiar de pana la un milion de lei.
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o Hotarare privind reglementarea Normelor Metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii referitoare la unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI, au declarat surse guvernamentale.
Potrivit acestuia act normativ, plata ajutorului financiar se va face in ordinea inregistrarii cererilor, in limita soldului disponibil al Fondului pentru ajutorul financiar al unor investitori la FNI.
In situatia in care suma investita este mai mica decat zece milioane de lei, ajutorul financiar care se acorda persoanei in cauza se reduce pana la limita sumei investite.
In cazul in care exista indicii privind savarsirea unor infractiuni cu privire la obtinerea ajutorului financiar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va sesiza organele de urmarire penala competente. Sumele cu titlu de ajutor financiar incasate necuvenit se recupereaza de la cei in cauza in conditiile legii.
AVAB va prelua, totodata, toate drepturile si obligatiile CEC, decurgand din actele juridice incheiate cu FNI si/sau SC Sov Invest SA. Actiunile detinute de CEC la Sov Invest vor fi preluate de AVAB in conditiile Legii 31/1990 si vor fi inregistrate in contabilitatea AVAB la valoarea nominala.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane