Home Economic-Financiar Ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate

Ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate

DISTRIBUIŢI

La sfarsitul anului 2004, Consiliul Concurentei a adoptat noi reglementari in domeniul ajutorului de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor in dificultate. O data cu publicarea in Monitorul Oficial nr. 1215/17.12.2004 a noului Regulament privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate, reglementarile vechi au fost abrogate.

Regulamentul precizeaza in partea introductiva ca iesirea intreprinderilor ineficiente de pe piata este o consecinta normala a functionarii acesteia. Faptul ca o intreprindere care se afla in dificultate este salvata de stat nu poate constitui regula. Toate legislatiile nationale atribuie procedurii falimentului functii complexe, cum ar fi eliminarea comerciantilor necinstiti, plata creditorilor pe o baza colectiva si echitabila sau redresarea comerciantului in dificultate. Exagerarea functiei punitive si infamante a procedurii falimentului a condus la aplicabilitatea pe scara redusa a acesteia in Romania.

Ajutoarele pentru operatiunile de salvare si restructurare au fost la originea unora din cele mai controversate cazuri de ajutor de stat in trecut si se numara printre tipurile de ajutor cu cele mai importante efecte de distorsiune a concurentei. Principiul general al interzicerii ajutoarelor de stat prevazut in Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie, in consecinta, sa ramana regula, iar posibilitatile de derogare trebuie limitate.

Acordarea de ajutoare pentru salvare si restructurare unor intreprinderi in dificultate nu poate fi considerata legitima decat cu respectarea anumitor conditii. Ea poate fi justificata, de exemplu, prin ratiuni de politica sociala sau regionala, de necesitatea de a lua in considerare rolul benefic al intreprinderilor mici si mijlocii in economie sau, in mod exceptional, de interesul mentinerii unei structuri de piata concurentiala, atunci cand disparitia unor intreprinderi ar putea determina o situatie de monopol sau de oligopol ingust. Pe de alta parte, nu ar fi justificata mentinerea in viata a unei intreprinderi in mod artificial, intr-un sector confruntat pe termen lung cu supracapacitate structurala sau cand ea nu poate supravietui decat prin intermediul interventiilor repetate ale statului.

In acest sens, Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate stabileste criteriile care trebuie respectate pentru ca ajutoarele de stat pentru salvare si restructurare sa poata fi considerate compatibile cu mediul concurential normal. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca ajutoarele de stat pentru salvare vor fi explicate intr-o rubrica ulterioara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.