Sorin Ovidiu Vintu a declarat recent, intr-un cerc de prieteni, ca se afla in negocieri avansate pentru preluarea unei -bancute-. Ramas fara Banca Romana de Scont (BRS) si Banca de Investitii si Dezvoltare (BID), SOV a inceput de mai multa vreme o serie de demersuri pentru a obtine o noua -pusculita- prin care sa deruleze operatiuni bancare si sa atraga resurse financiare. Un astfel de instrument nu poate gasit, insa, decat printre bancile mici din tara, in mare parte confruntate cu dificultati financiare sau aflate in cautare de investitori.
Trebuie remarcat faptul ca in cazul mai multor astfel de banci, schimbarile in cadrul actionariatului nu pot fi verificate, deoarece pachete importante de actiuni sunt inpartite intre investitori ce detin cote mai mici de 5%, pentru care nu exista obligativitatea obtinerii unui aviz din partea Bancii Nationale. Extrem de greu de verificat sunt si posibilele legaturi intre actionarii cu pachete mai mici de 5%, care ar permite preluarea controlului in realitate de catre o singura persoana sau de catre un grup de interese. In aceste conditii, persoana care se afla in realitate in spatele actionarilor -minusculi- nu va putea fi stiuta niciodata cu certitudine. In randul acestor banci, precum si printre cele care cauta de mai multa vreme un cumparator, sunt cele mai mari sanse sa-si fi gasit Sorin Ovidiu Vintu noua -pusculita-. O evaluare a situatiei bancilor mici romanesti reduce destul de mult numarul institutiilor care ar putea fi preluate de SOV.
Mindbank Preluarea Bancii pentru Mica Industrie si Libera Initiativa – Mindbank SA ar putea fi considerata o afacere buna de catre orice investitor care ar reusi sa achizitioneze pachetul majoritar. Cunoscuta pentru prudenta aproape excesiva cu care face plasamente pe piata, precum si pentru cateva active imobiliare valoroase pe care le detine, Mindbank are nevoie de un investitor puternic pentru a-si putea sustine o eventuala extindere a activitatii, astfel incat sa nu ramana cu un pas in urma pietei. Relatiile cu Sorin Ovidiu Vintu au fost si in trecut destul de apropiate, nu numai datorita actionarului din domeniul cooperatiei – UCECOM, ci si prin mai vechile negocieri purtate, potrivit surselor bancare, pentru o fuziune cu BID si BRS in toamna anului trecut. Mindbank si-a majorat recent capitalul social pana la 259 miliarde de lei, prin incorporarea unei parti a rezervelor proprii, insa structura actionariatului a ramas oficial neschimbata, noile actiuni fiind impartite astfel incat fiecare actionar sa-si pastreze ponderea anterioara: 16% din actiuni apartin UCECOM, 25% omului de afaceri kuwaitian A. H. Bahman si MISR Romanian Bank, restul de 49% catorva mii de persoane fizice si juridice cu participatii mai mici de 5%.
Libra Bank Banca, infiintata de omul de afaceri Viorel Catarama, a trecut, din luna aprilie a anului 2000, in proprietatea a 19 persoane din Ciprul de Nord, teritoriu recunoscut doar de Turcia, care nu pot fi identificate, detinand fiecare mai putin de 5% din capital, dar adunand impreuna un pachet de 93%. Acestora li se adauga 23 de investitori romani, de asemenea cu participatii mai mici de 5%. In conditiile unui asemenea actionariat, vanzarile de pachete mici de actiuni nu pot fi verificate, ca de altfel nici o eventuala -legatura- intre potentialii cumparatori. Pentru a ajusta capitalul bancii, reprezentantii acesteia au lasat de inteles, anul trecut, ca investitorii turci intentioneaza sa-si vanda participatiile unei alte companii financiare. Pana in momentul de fata, nimic in acest sens nu s-a anuntat oficial.
Daewoo Bank Criza companiei coreene producatoare de autovehicule a pus si banca infiintata de aceasta in Romania pe lista institutiilor -de vanzare-. Cu toate ca nu trebuie sa-si majoreze capitalul social pentru a indeplini noile norme in domeniu, intrucat acesta este constituit in valuta, Daewoo Bank asteapta de mai mult timp un cumparator. Gasirea acestuia este destul de dificila, in conditiile in care banca este una de tip -captiv-, depinzand de contractele incheiate pentru compania-mama.
Romexterra Banca are o situatie speciala, cel mai mare actionar (cu aproape 20%) fiind Federatia Sindicatelor Libere si Independente PETROM (FSLI). Liderul organizatiei sindicale, Liviu Luca, si Sorin Ovidiu Vintu se cunosc de multa vreme. Pana acum, FSLI a avut suficienta putere financiara pentru a sustine activitatea bancii, insa posibilitatea atragerii unui actionar cu putere financiara nu a fost niciodata exclusa.
West Bank Micuta banca de provincie a fost o perioada pe lista institutiilor financiare la care Sorin Ovidiu Vintu a depus bani si prin care a derulat tranzactii. De anul trecut, insa, cautarea unui investitor s-a terminat o data cu spectaculoasa preluare de catre cel de-al saptelea grup bancar din Italia, Cardine Gruppo, care s-a angajat sa sprijune dezvoltarea viitoare a bancii.
RIB Romanian International Bank, prima banca din Romania care a introdus activitatea de carduri, a fost si ea pe lista bancilor mici in cautare de investitori, o data cu criza sistemului bancar turcesc, in urma caruia banca-mama, Summer Bank, si-a vandut participatiile Fondului de Pensii Oyak. Acesta din urma a hotarat sa vanda participatiile din strainatate, printre care si RIB, insa mai multe tranzactii vehiculate anul trecut au ramas fara rezultat.
RoBank Unul dintre actionari, Grupul Balli, intentiona anul trecut sa-si vanda participatia la RoBank unei banci occidentale, pentru a nu mai avea participatii in sistemul bancar. RoBank a fost si ea printre bancile atinse de criza din Turcia, chiar daca 54% din capital este britanic, intrucat familia Bayraktar detinea 45% din actiuni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane