Mare parte din modificarile propuse de guvern pentru Codul fiscal nu sunt agreate de catre Senat, comisia de specialitate propunand zilele trecute mai multe amendamente. Daca guvernul si-a facut deja planuri in ceea ce priveste utilizarea sumelor ce ar putea intra la buget, anul viitor, ca urmare a majorarii mai multor taxe si impozite, senatorii au zis -pas-, declarandu-se impotriva multora dintre schimbari. Acestea se refera in principal la acciza minima la tigari, impozitul agricol si cel pentru microintreprinderi.
Comisia de buget-finante din Senat a aprobat, miercuri, mai multe amendamente la proiectul de modificare a Codului fiscal, adoptat, recent, de catre guvern. Dintre acestea, unele prevad impozite mai reduse, iar altele propun instituirea unora noi. Daca propunerile comisiei vor fi aprobate de catre parlament, toate aceste prevederi vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.
Impozit pentru titeiul exportat
Astfel, pentru titeiul extras din Romania si exportat, companiile ar putea plati impozit de anul viitor, fata de varianta Codului fiscal aprobata de guvern, care prevede ca aceste cantitati sunt scutite de impozit. Pentru titeiul din productia interna, firmele ar urma sa plateasca in continuare acelasi impozit, de patru euro/tona, la momentul livrarii. Sumele datorate se calculeaza prin aplicarea sumei fixe asupra cantitatilor livrate si se vireaza la bugetul statului. De la 1 ianuarie 2007, producatorii de gaze naturale vor fi scutiti insa, potrivit Codului fiscal, de la plata impozitului de 7,40 euro/1.000 metri cubi pentru cantitatile livrate.
Si introducerea celui agricol, amanat!
Un alt amendament adus la proiectul de modificare a Codului fiscal prevede amanarea cu un an, pana in 2008, a introducerii impozitului de 2%, datorat de persoanele care obtin venituri din vanzarea produselor agricole. Potrivit Codului fiscal aprobat de guvern, contribuabilii care realizeaza venituri din vanzarea produselor agricole catre unitati spcializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte entitati vor plati un impozit de 2% din valoarea produselor livrate. Acestea trebuie sa fie in stare naturala, sa fie recoltate de pe terenuri agricole proprietate personala sau detinute in arenda. Decizia privind amanarea introducerii impozitului pe veniturile agricole va fi luata in plenul Camerei Deputatilor.
Acciza minima la tigari, micsorata
Totodata, senatorii au propus o acciza minima la tigari sub nivelul aprobat de guvern. Astfel, cota aplicata pentru calcularea accizei minime ar putea fi de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, cu 4% mai mica decat varianta propusa in proiectul de modificare a Codului fiscal. Nivelul de 95% a fost contestat vehement de catre reprezentantii industriei tutunului, Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania, precizand recent ca majorarea accizelor la tigari conform modificarilor adoptate de guvern va duce la dublarea contrabandei din domeniu. In acest moment, acciza platita pentru produsele din tutun se calculeaza avand in vedere un nivel minim stabilit in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinta 90% din aceasta.
Majorarea taxelor, la discretia consiliilor locale
In ceea ce priveste impozitele si taxele locale datorate anual, senatorii din Comisia de buget-finante au propus ca acestea sa poata fi majorate nelimitat de catre consiliile locale. Insa, potrivit modificarilor propuse Codului fiscal de catre guvern, consiliile locale vor avea posibilitatea majorarii, anual, a taxelor si impozitelor locale, dar nu cu mai mult de 20%. Proiectul de lege mai prevede ca indexarea impozitelor si taxelor locale se va face o data la trei ani, cand inflatia depaseste cumulat 10%.
Un alt amendament adoptat de Comisia de buget-finante din Senat prevede introducerea unui sistem diferentiat de impozitare pentru microintreprinderi. Firmele mici, care produc bunuri materiale, vor avea posibilitatea sa opteze fie pentru impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri, fie pentru taxarea cu 16% a profitului.
Daca modificarile propuse vor fi aprobate de catre parlament, acestea vor intra in vigoare de anul viitor.