Home Economic-Financiar Amenzi de 10.000 de euro pentru firmele care nu se supun controlului...

Amenzi de 10.000 de euro pentru firmele care nu se supun controlului Consiliului Concurentei

DISTRIBUIŢI

Societatile si institutiile care au primit sau au acordat ajutoare de stat si care prezinta inspectorilor Consiliului Concurentei date false sau refuza sa prezinte documentele solicitate vor plati o amenda de pana la 400 milioane de lei. Conducerea institutiei are in vedere propunerea catre guvern a unui proiect de hotarare care sa faca precizari asupra intreprinderilor si structurilor administrative care au primit, respectiv acordat ajutoare de stat si care refuza sa prezinte documentele solicitate. In aceasta categorie vor intra si entitatile care ofera informatii eronate sau incomplete si care urmeaza a fi sanctionate cu o amenda cuprinsa intre 20 si 400 milioane de lei. Aceeasi sanctiune se va aplica si pentru intreprinderile si institutiile care refuza sa se supuna actiunilor legale de control ale Consiliului Concurentei sau sa explice cauzele neregulilor descoperite. Spre deosebire de celelalte institutii implicate in procesul de aderare la Uniunea Europeana (UE), cerinta de baza pentru Consiliul Concurentei este ca normele legislative sa fie terminate si chiar puse in aplicare inainte de termenul fixat, adica 2007.

Companiile – speriate de momentul integrarii in UE

In baza Legii 603/2003, personalul imputernicit al Consiliului Concurentei are dreptul sa solicite furnizorilor de ajutor de stat, organismelor care administreaza surse ale statului sau ale colectivitatilor locale, precum si intreprinderilor care beneficiaza de ajutor de stat, informatiile si documentele care ii sunt necesare.

Inspectorii Consiliului Concurentei au, de asemenea, drept de acces in orice spatiu in care isi desfasoara activitatea beneficiarul ajutorului de stat si sa solicite explicatii institutiilor care au acordat ajutorul de stat, organismelor care administreaza surse ale statului si celor care beneficiaza de ajutor de stat. Obisnuite de atata vreme de catre guvernanti cu acordarea de ajutoare financiare, pentru tot felul de situatii, anumite companii de pe piata romaneasca privesc cu circumspectie momentul integrarii Romaniei in structurile europene. Principala ingrijorare a acestora o reprezinta faptul ca, dupa acest moment, statul nu va mai acorda subventii, ceea ce le va pune in situatia de a parasi piata pe care isi desfasoara activitatea.

Patru milioane de euro, pragul minim pentru concentrarile economice

Pentru a veni in intampinarea cerintelor UE, Consiliul Concurentei a facut, recent, o serie de adnotari asupra actelor normative care guverneaza acest domeniu. Principalele modificari se refera la inlaturarea obligatiei de a notifica exceptarile pe categorii, eliminarea taxei de dispensa, modificarea pragului minim in cazul intelegerilor considerate a avea un impact minor asupra concurentei, precum si cateva modificari asupra practicilor anticoncurentiale. De asemenea, a fost stabilita si valoarea pragului minim privind concentrarile economice, pentru a se clarifica necesitatea notificarii acestora catre consiliu. In cazul in care companiile implicate realizeaza o cifra de afaceri la nivel mondial de pana la 10 milioane de euro si la nivelul national de patru milioane de euro, respectiva concentrare economica nu trebuie notificata Consiliului Concurentei, informarea institutiei va trebui facuta numai in momentul in care aceste praguri se depasesc. Pana acum, legislatia in vigoare prevedea amenzi de pana la 100 milioane de lei pentru societatile implicate in practici anticoncurentiale, abuzul de pozitie dominanta pe piata si concentrarile economice care distorsioneaza climatul concurential. Pentru toate aceste fapte, Consiliul Concurentei a dispus ca sanctiunile sa ajunga la perceperea unui procent de 10% din intreaga cifra de afaceri.

Pregatiri in negocierea capitolului -Concurenta-

La sfarsitul saptamanii trecute, o delegatie sectoriala pentru capitolul -Concurenta- s-a reunit la sediul Ministerului Integrarii Europene (MIE), sub coordonarea lui Leonard Orban, negociatorul-sef adjunct.

In cadrul acestei intalnirii, au fost analizate masurile care mai trebuie luate pentru avansarea in negocierile la capitolul -Concurenta-. Printre aceste informatii se gasesc elemente referitoare la legislatie, in special in domeniul ajutorului de stat si antitrust, cadrul institutional si intarirea capacitatii administrative a Consiliului Concurentei la nivel central si local, deciziile consiliului in domeniul antitrust si ajutor de stat, inventarul schemelor de ajutor de stat fiscale acordate si compatibilizarea ajutoarelor de stat. Romania a deschis negocierile pentru acest capitol in 2000 si doreste sa le finalizeze in cursul presedintiei olandeze a Uniunii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.