Sfarsitul saptamanii trecute a reprezentat pentru Bursa Electronica Rasdaq (BER) o evolutie ascendenta in ceea ce priveste principalii indici bursieri. Acestia au inregistrat maxime istorice trei zile consecutiv. Specialistii pietei de capital sustin ca una dintre aceste cauze consta in raportarile financiare puse la dispozitia investitorilor de catre majoritatea emitentilor de pe aceasta piata. Graba emitentilor in prezentarea acestor rapoarte se pare ca este un raspuns la amenzile pe care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) le-a aplicat tocmai pentru nerespectarea termenelor prevazute de legislatie.
Rasdaq C, in crestere sustinuta
In ultimele trei zile de tranzactionare ale saptamanii trecute, indicele Rasdaq Composit si Raq II au cunoscut aprecieri semnificative care au condus la maxime istorice. Indicele Rasdaq C include in calculatie toate societatile listate la cota Bursei Electronice Rasdaq, urmarind sintetizarea tendintei globale a preturilor actiunilor emise de societatile listate. Astfel, pentru acest indice, ascensiunea a inceput inca de miercuri, moment in care Rasdaq C a atins 1.431,22 de puncte, ceea ce a insemnat o variatie de puncte fata de ziua anterioara de 7,76 si o variatie procentuala de 0,55%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate in aceasta zi a fost de peste 16 miliarde de lei, adica 475.605 de dolari, respectiv 388.456 de euro, avand loc 523 de tranzactii, cu peste 6,175 milioane de actiuni, emise de 121 societati. Ziua urmatoare, Rasdaq C a inregistrat un nou maxim instoric, ajungand la 1.433,47 de puncte, adica o variatie procentuala de 0,166% fata de ziua precedenta. In ultima sedinta de tranzactionare de vineri, acest indice a fost singurul care a mai atins un maxim istoric, cu 1.442,64 de puncte, adica o variatie de 9,17 puncte fata de joi si un plus procentual de 0,69%. In aceasta zi, din 35 de emitenti care au influentat cresterea indicelui Rasdaq C, 11 emitenti fac parte din categoria celor translatati pe sistemul tehnic oferit de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Maxime si pentru indicele emitentilor de la Categoria a II-a
Cel de-al doilea indice care a cunoscut maxime istorice in sedintele de tranzactionare ale Bursei electronice de saptamana trecuta a fost Raq II. Acest indice a fost lansat o data cu introducerea categoriilor de excelenta, pentru a reflecta evolutia de ansamblu a preturilor emitentilor de top listati pe Bursa Electronica Rasdaq pe Categoria a II-a. Ca si indicele Rasdaq C, Raq II si-a inceput evolutia pozitiva miercuri, moment in care a inregistrat un maxim istoric de 2.166,53 puncte, adica o variatie de puncte fata de ziua precedenta de +81,58, ceea ce insemna o variatie procentuala de 3,91%. La Categoria a II-a s-au inregistrat, in aceasta zi, 35 de tranzactii, cu 51.734 actiuni, emise de cinci societati, valoarea totala a operatiunilor fiind de 141,457 milioane de lei. Cele mai cautate actiuni au fost cele ale societatii Convex SA Constanta, cu o tranzactie in valoare de 36,168 milioane de lei. Ziua urmatoare, indicele a cunoscut un nou maxim istoric, inregistrand 2.182,40 puncte, cu un plus de 15,88 puncte fata de miercuri si un procent de 0,23%. Joi au fost inregistrate 34 de tranzactii, cu 48.784 actiuni, emise de 10 societati, valoarea totala a operatiunilor fiind de 236,783 milioane de lei. Cele mai cautate actiuni au ramas Comvex, cu cinci tranzactii in valoare de 78,319 milioane lei. In ultima zi de tranzactionare, vineri, indicele Raq II a scazut cu 73,76 puncte, adica minus 3,38%.
Ce spun specialistii
Specialistii pietei de capital sustin ca aprecierea indicilor de la Bursa electronica intr-o perioada scurta de timp poate avea mai multe cauze. Una dintre acestea se refera la raportarile financiare pe care foarte multi emitenti au inceput sa le depuna dupa ce, in prealabil, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ii sanctionase cu amenda de 1% din capitalul social. In plus, de curand au fost incarcate datele financiare RA 2003 ale emitentilor in formatul Ministerului de Finante (MFP), prin care se pot calcula mai multi indicatori si se pot face comparatii cu alte societati. O alta cauza pare sa provina din faptul ca societatile de la Categoria a II-a au fost suspendate timp de doua saptamani, iar introducerea lor la tranzactionare a dus la aprecierea indicilor bursieri.