Reprezentanti ai Departamentului American al Comertului (DAC) au sosit, luni, in Romania, in vederea analizarii costurilor de productie la produsele laminate la cald din otel, pentru a stabili nivelul final al taxei antidumping impuse la importul pe piata americana a acestor produse, care concureaza printr-un pret mai mic oferta companiilor americane din domeniu.
Intr-un interval de zece zile, expertii americani vor vizita casele de comert Sidex Trading SRL si SIDEX International Plc., Metanef SA, Metagrimex Business Group si Metalexportimport, care detin impreuna o pondere semnificativa din exporturile romanesti de produse din otel.
Produsele laminate la cald sunt reprezentate de tabla groasa si banda laminata la cald din otel. Exporturile de astfel de produse ale Romaniei s-au cifrat, anul trecut, la 420,9 milioane de dolari si sunt in scadere, in primul trimestru al anului 2001, cu 23,4%, la 78,8 milioane de dolari. Aceste produse au detinut, in primele trei luni ale anului, o pondere de 2,7% din totalul exporturilor Romaniei, fata de 4,3% in aceeasi perioada a anului 2000.
Departamentul American al Comertului a primit o serie de plangeri din partea companiilor Bethlehem Steel, LTV Steel Company, National Steel Corporation si US Steel Group, divizie a USX Corporation, legate de concurenta exercitata de produsele exportate de catre o serie de state, intre care si Romania.
Ca urmare a acestor plangeri, Departamentul American al Comertului a majorat substantial, la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul unei analize preliminare, nivelul mediu al taxelor antidumping impuse la importurile de produse metalurgice plate din Romania, nivel stabilit initial in aprilie 2001.
Astfel, pentru exporturile de produse laminate la cald realizate de SIDEX Trading SRL & SIDEX International Plc. taxele au crescut de la 22,97% la 50,96%, in cazul Metanef SA de la 32,36% la 62,37%, Metagrimex SA – de la 33,40% la 50,23%, iar pentru Metalexportimport SA – de la 25,60% la 54,22%. Nivelul taxei pentru Romania in ansamblu a fost pastrat la 88,62%.
-Aceste niveluri ale suprataxei sunt provizorii, cuantumurile finale urmand sa fie stabilite dupa ce vor fi stranse toate dovezile asupra componentelor de pret care intra in produsul finit-, afirma Mirela Apostol, director al Departamentului Export din cadrul Metagrimex Business Group SA.
Ea a spus ca, in perioada in care se desfasoara investigatia, casele de comert nu mai efectueaza livrari de produse din otel in SUA, situatie care este de natura sa afecteze situatia economica a societatilor romanesti. -Nu cred ca pana la sfarsitul acestui an vom fi in masura sa reluam exporturile pe piata americana-, a adaugat Mirela Apostol, care estimeaza totusi ca livrarile de produse din otel in SUA ar putea fi reluate spre sfarsitul anului 2002.
Metalexportimport SA va fi vizitata de expertii americani saptamana viitoare. -Ceea ce fac ei nu este o noutate, reprezentand o etapa dintr-o procedura demarata in noiembrie 2000. Ei verifica detaliile de cost pentru a face determinarea finala a marjei de dumping-, afirma reprezentantii Metalexportimport SA.
Directorul general al Directiei Metalurgie din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, Petru Ianc, a declarat ca piata americana a otelului este in recesiune si ca Guvernul american va lua masuri de protejare a producatorilor de otel din SUA, in urma scaderii consumului de produse din otel. -Suprataxele la export se vor aplica dupa ce se va stabili nivelul final si ele vor fi incasate de producatorii de otel care au inaintat plangerile respective-, a precizat Ianc.
Directorul general al combinatului SIDEX Galati, Dan Soiman, a declarat ca o echipa de avocati ai DAC se afla la Galati pentru a analiza influenta costurilor de productie in pretul produselor laminate la cald practicate pe piata americana. -Nu cred ca nivelul preliminar de 50,96% va fi pastrat, el va fi, cu siguranta, mai mic-, a adaugat Soiman.
Producatorii de pe piata americana sustin ca au inregistrat, anul trecut, pierderi de 600 milioane de dolari, sase dintre acestia fiind, la ora actuala, in faliment.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane