In cursa pentru privatizarea societatii Romvag Caracal au ramas doar doua societati romanesti, dupa ce compania americana Trinity Industries a anuntat, in urma cu doua zile, ca isi retrage oferta. Demersul americanilor nu a fost motivat oficial, in opinia analistilor pasul facut de Trinity avand drept fundament o posibila decizie nefavorabila a Consiliului Concurentei. -Daca licitatia pentru Romvag era castigata de compania americana, exista posibilitatea ca pe piata romaneasca sa se creeze un monopol in acest domeniu, caz in care Consiliul Concurentei ar putea interveni, iar privatizarea ar fi pusa sub semnul intrebarii. In mod cert, situatia trebuia analizata cu atentie-, afirma surse apropiate tranzactiei. Reprezentantii firmei Trinity se ascund in spatele vorbelor: -Trinity Industries si-a retras cu regret oferta pentru achizitia actiunilor Romvag SA pe data de 2 august 2001-, spune Nancy Farrar, purtatorul de cuvant al companiei. -Datorita unor schimbari materiale in datele economice asociate achizitiei actiunilor, am simtit ca este cel mai bine pentru compania noastra si pentru procesul de privatizare a Romvag sa ne retragem acum oferta. Situatia este intr-adevar, nefericita, dar oricum, noi, la Trinity Industries vrem sa reiteram angajamentul fata de Romania, angajament evidentiat de investitiile noastre (…) la Arad si Turnu Severin. Estimam un viitor stralucit in piata feroviara europeana si vom continua sa furnizam produse de cea mai inalta calitate la preturi competitive-, afirma, in incheierea declaratiei oficiale, Nancy Farrar. Care sa fie motivul real pentru care americanii sa se fi razgandit peste noapte, -uitand- sa notifice intentiile Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Perticipatiilor Statului (APAPS), care a asteptat-o si ieri la negocieri?
Ce voiau investitorii straini?
Adevarul este ca americanii sperau sa cumpere Romvag printr-o oferta de neacceptat pentru partea romana. Una dintre conditiile esentiale puse de Trinity era aceea ca statul roman sa-i asigure contracte cu o companie de stat pe o anumita perioada. Stiindu-se ca serviciile furnizate de catre CFR Marfa aduc incasari ce reprezinta 80% din cifra anuala de afaceri a societatii Romvag, americanii cereau ca sumele pentru investitiile anuale de capital mentionate in oferta scrisa pentru cumpararea actiunilor sa fie alocate de Trinity cu conditia incheierii unor contracte ferme cu CFR Marfa pentru reconstruirea, repararea sau fabricarea de material rulant. Mai mult decat atat, Trinity cerea ca, la negocierea oricaror penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor asumate prin programul de investitii propus, neindeplinirea obligatiilor de catre CFR Marfa sa fie luate in considerare ca o cauza de compensare in favoarea sa. Totodata, americanii cereau ca APAPS sa depuna toate diligentele posibile pentru a obtine din partea agentiilor guvernamentale competente scutiri de TVA si taxe vamale pentru Romvag legate de operatiunile de import efectuate de catre Trinity – sau de orice entitate a sa – in Romania, pentru uzul societatii din Caracal. In acelasi timp, Romvag trebuia sa emita o garantie de executie in locul platii TVA referitor la articolele de inventar importate in Romania pentru exportul de produse finite. Americanii considerau ca Trinity era indreptatita sa negocieze cu partile debitoare o reducere a datoriilor pe termen scurt ale Romvag, obligatiilor si taxelor, altele decat cele care se platesc prin intermediul conturilor comerciale. Raspunsul primit – e drept, neoficial – de la responsabilii APAPS i-au nemultumit profund pe americani, care, suparati, si-au luat jucariile si dusi au fost.
Oferte injumatatite
In cursul zilei de ieri, in cadrul negocierilor desfasurate la APAPS, cele doua companii romanesti ramase in cursa, Turnomet Galati si Granpet Romania, au prezentat oferte imbunatatite pentru Romvag Caracal. Aceasta este una dintre primele societati mari incluse pentru privatizare in Programul PSAL, convenit cu Banca Mondiala. APAPS a scos la vanzare un pachet de 50,6 % din actiuni, detinut la cea mai mare intreprindere din tara cu obiect principal de activitate in domeniul constructiei si reparatiei de vagoane de marfa. La aceasta ora, principalii clienti ai ROMVAG sunt CFR Marfa, Societatea de Administrare a Activelor Feroviare si alti proprietari de vagoane din tara. Acum trei ani, ROMVAG Caracal a castigat o licitatie internationala pentru un program de modernizare a cinci tipuri de vagoane de marfa apartinand SNCFR, finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Doua dintre aceste tipuri au fost modernizate in exclusivitate de ROMVAG, iar celelalte trei tipuri, in asociere cu firma belgiana Technirail. In noiembrie 1999, au fost finalizate 750 dintre aceste vagoane. Costul modernizarii unui vagon de marfa reprezinta circa 50-60% din valoarea unui vagon nou.