Deputatul PSD Ana Birchall, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a declarat că „O bună disciplina fiscală începe cu predictibilitatea instituțiilor care sprijină o bună guvernare fiscal-bugetară. Cu toate acestea, Consiliul Fiscal nu și-a publicat încă raportul anual pe 2014, un fapt extrem de îngrijorător, având în vedere legea care guvernează activitatea Consiliului, dar și datele pozitive raportate de către INS și alte instituții importante ale statului român despre dezvoltarea economică a României. Nu vreau să cred că membrii și conducerea acestui Consiliu, nominalizați la propunerea unor instituții de înalt prestigiu, precum Academia Română, pe mandate de 9 ani, fac jocuri politice în apropierea alegerilor.”
„Așa cum declara chiar președintele instituției, ‘Consiliul Fiscal are datoria instituțională de a sprijini activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare și să promoveze transparența și sustenabilitatea finanțelor publice’. Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, pe baza căreia funcționează Consiliul Fiscal, prevede la articolul 48, punctul 1, că ‘până la sfârșitul lunii mai a fiecărui an, Consiliul fiscal va elabora și va publica un raport anual’. Această regulă de funcționare a fost respectată doar în 2012, raportul fiind întârziat în 2013 până în luna septembrie, iar în 2014 lipsește cu desăvârșire.
Fac un apel la responsabilitate din partea conducerii Consiliului Fiscal, precum și la membrii săi să respecte independența instituției pe care o reprezintă. Raportul anual trebuie publicat conform legii, iar informațiile, analizele și previziunile macroeconomice din cadrul acestuia să nu fie folosite în scopuri politice” a declarat deputatul PSD.
„Modelul economic promovat de actuala guvernareare ca principii susținerea economiei și a locurilor de muncă prin reducerea taxelor, prin stimularea mediului de afaceri și prin direcționarea creșterii economice către populație. România a avut cea mai mare creștere de competitivitate în 2013 dintre țările UE. În trimestrul ÎI din 2014, față de același trimestru din 2013, PIB a înregistrat o creștere cu 1,2% pe seria brută și cu 1,5% pe seria ajustată sezonier. Față de anul trecut, economia românească crește peste media UE. Aceste realități nu pot fi negate sau băgate sub preș, în scopuri politicianiste”, a concluzionat Ana Birchall.