Home Economic-Financiar ANAF a recuperat peste 17.000 miliarde de lei

ANAF a recuperat peste 17.000 miliarde de lei

DISTRIBUIŢI

In urma celor peste 66.000 de controale efectuate de inspectorii fiscali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in prima jumatate acestui an, bugetul va fi mai bogat cu peste 17.000 miliarde de lei. -Ca urmare a inspectiilor fiscale efectuate in perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., veniturile suplimentare atrase la bugetul general consolidat, ce decurg din identificarea si sanctionarea situatiilor de incalcare a legislatiei fiscale in vigoare, au fost stabilite la nivelul de 17.197,2 miliarde de lei-, a declarat presedintele ANAF, Neculae Plaiasu. Din aceasta suma, s-au incasat operativ la buget 1.773,4 miliarde de lei, reprezentand 10,3%, diferenta de 15.423,8 miliarde de lei, respectiv 89,7%, urmand sa fie incasata de personalul de colectare specializat al ANAF. Reamintim ca, potrivit unui proiect de act normativ elaborat, recent, de Ministerul Finantelor Publice (MFP), Agentia va putea angaja recuperatori, pe baza unor conventii civile de prestari servicii. Drepturile salariale ale acestora se vor calcula pe baza unor tarife maximale stabilite de MFP si vor reprezenta parti procentuale aplicate asupra incasarilor realizate din amenzi.

70% din incasari reprezinta dobanzi si penalitati

O pondere semnificativa din veniturile atrase suplimentar la buget, respectiv 70%, o reprezinta dobanzile si penalitatile care au fost, in perioada mai sus-amintita, de 11.917,3 miliarde de lei. Acestea au fost urmate de diferentele de impozite, taxe si contributii, de 4.568,5 miliarde de lei, respectiv 26,6% din totalul veniturilor, si de amenzile contraventionale si confiscarile de bunuri. Acestea din urma s-au situat la nivelul a 711,4 miliarde de lei, reprezentand 4,1% din veniturile totale atrase suplimentar. -In ceea ce priveste incasarile efective, in cadrul sumelor totale incasate, ponderea o reprezinta diferentele de impozite, taxe si contributii (56%) si dobanzile si penalitatile aferente diferentelor stabilite (35%), a mai precizat presedintele ANAF.

Statul, prejudiciat cu mii de miliarde

In urma controalelor efectuate la diversi contribuabili, in prima jumatate a acestui an, s-a stabilit ca prejudiciul adus de acestia bugetului general consolidat se ridica la 2.697,8 miliarde de lei. -In acest sens, au fost intocmite 706 sesizari/plangeri penale care au fost transmise institutiilor de cercetare penala, in vederea continuarii verificarilor, stabilirii persoanelor vinovate si a gradului de participare a acestora la infractiune-, precizeaza raportul de control al ANAF.

Domeniul petrolier, -o vaca de muls-

Din pacate, ne aliniem tarilor europene doar la practicile negative. De exemplu, comertul cu amanuntul si angro si cel cu produse petroliere sunt si in Romania sectoarele in care practicile subterane, respectiv evaziunea fiscala, sunt cel mai des intalnite. Comerciantii de bunuri in sistem angro si andetail, spre exemplu, au incercat sa pacaleasca Fiscul cu peste 2.000 miliarde de lei, iar cei care se ocupa cu comertul produselor petroliere se afla pe locul doi, sumele atrase suplimentar la buget, de la aceasta categorie, depasind 1.731 miliarde de lei. Tot in aceste domenii de activitate s-au inregistrat si cele mai multe sesizari penale, in urma carora s-au identificat prejudicii de 1.266,5 miliarde de lei. Domenii la fel de atractive pentru evazionisti sunt si gestionarea si valorificarea deseurilor industriale reciclabile si prelucrarea si comercializarea lemnului, sectoare din care autoritatile au primit, numai in primele sase luni ale acestui an, peste 100 de sesizari penale. -Principalele deficiente constatate au fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile sau inregistrarea in evidente a unor cheltuieli fictive, fara a avea la baza documente justificative. Au mai fost intalnite cazuri de distrugere a actelor contabile, de intocmire incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, in scopul vadit de a cauza prejudicii bugetului sau chiar de desfasurare de acte de comert, fara ca acestea sa fie in obiectul de activitate-, a subliniat Plaiasu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.