Home Economic-Financiar Analistii bancii Raiffeisen Zentralbank apreciaza pozitiv viitoarea emisiune de eurobonduri a Romaniei

Analistii bancii Raiffeisen Zentralbank apreciaza pozitiv viitoarea emisiune de eurobonduri a Romaniei

DISTRIBUIŢI


Analistii bancii Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB-Austria) apreciaza pozitiv viitoarea emisiune de eurobonduri a Romaniei, recomandand investitorilor sa achizitioneze aceste instrumente care se vor dovedi profitabile in contextul tendintei de reducere, la nivel global, a ratelor dobanzilor, a imbunatatirii situatiei economice a Statelor Unite, a succesului emisiunii lansate de Argentina, pentru plata datoriei nationale, precum si a cresterii ratingurilor acordate de Agentia Standard & Poor*s, se arata intr-un comunicat al RZB-Austria.

Dupa ce, anul trecut, Romania a avut doua emisiuni de obligatiuni, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca intentioneaza sa obtina intre 300 si 400 milioane de euro. Chiar daca Romania nu are nevoie imediata de fonduri, apreciaza analistii RZB – Austria, momentul este oportun, pentru ca exista o cerere ridicata de eurobonduri. Romania intentioneaza sa obtina, in acest an, de pe pietele internationale de capital, intre 700 si 800 milioane de euro.

Emisiunea anuntata face parte din programul de imbunatatire a administrarii datoriei publice. Oficialii romani intentioneaza sa sporeasca, gradual, perioada de scadenta a acesteia, incercand sa reduca presiunile de achitare a datoriei intr-un timp cat mai scurt.

In comparatie cu alte state cu un rating similar, precum Rusia, Argentina sau Turcia, Romania pare sa fie o alternativa mai buna pentru investitori, considera RZB – Austria, ca urmare a stabilizarii situatiei politice si economice. Daca in ultimii zece ani, comunitatea internationala a investitorilor a avut o atitudine mai degraba pesimista la adresa Romaniei, recent, acestia si-au modificat atitudinea.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor*s a imbunatatit, joi, toate ratingurile atribuite Romaniei cu o treapta. RZB – Austria estimeaza o posibila modificare in crestere, in urmatorii ani, daca politicile de privatizare, restructurare, dezinflatie si de reducere a deficitului fiscal vor inregistra progrese sustinute.

In comparatie cu acum doi ani, cand autoritatile de la Bucuresti au fost nevoite sa inchida sapte institutii, sectorul bancar se prezinta, acum, mult mai bine. Creditele bancare neperformante au scazut semnificativ fata de 1998, fiind transferate la bugetul de stat. In consecinta, perspectivele sistemului bancar sunt stabile, apreciaza RZB – Austria. Totusi, sectorul bancar necesita mai multe stimulente pentru inlesnirea tranzitiei de la investitiile in bonuri de tezaur la acordarea de imprumuturi catre sectorul privat, pentru asigurarea unui nivel ridicat al investitiilor.

Cea mai mare problema a economiei romanesti ramane rata ridicata a inflatiei. In aprilie, inflatia a fost de 2,7%, rata anuala ridicandu-se la 37,5%. Analistii RZB – Austria considera ca obiectivul fixat de Guvern pentru acest an, de 25%, va fi imposibil de indeplinit. Totusi, acestia preconizeaza o diminuare a inflatiei pana la sfarsitul anului la 31,3%.

In contextul unei cresteri a Produsului Intern Brut in acest an, estimata de analistii bancii austriece la 4,2%, finantarea deficitului bugetar nu ar trebui sa puna probleme Guvernului. Aproximativ 65% din necesarul de finantare a bugetului vor veni din surse externe, cum ar fi granturi ale Bancii Mondiale, ale Uniunii Europene si sumele obtinute din emisiunea de eurobonduri.

Pentru deficitul de cont curent, analistii RZB – Austria nu vad nici o imbunatatire in urmatorii doi ani. Necesarul ridicat de importuri si cresterea limitata a exporturilor, ca urmare a deprecierii monedei unice europene si a ratei scazute de crestere economica in cadrul Uniunii Europene, vor duce la un deficit de cont curent, pentru acest an, de 4%. Rezervele valutare in crestere, ajunse la trei miliarde de dolari in luna mai, fara a lua in calcul rezervele in aur, sunt aproape duble fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest fapt va ajuta la finantarea contului curent pe termen mediu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.