Banca Națională a Romåniei (BNR) va menține rata dobånzii de politică monetară la 6,25%, dar va reduce, cel mai probabil, ratele aplicate la rezervele minime obigatorii în valută de la 25% la 20% din pasivele băncilor, apreciază membrii Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din Romånia.
„Conform opiniilor exprimate în cadrul unui sondaj intern de către membrii (AAFBR), Consiliul de Administrație al BNR ar putea decide în sedința de politică monetară din data de 4 august 2010 menținerea ratei dobånzii de politică monetară la 6,25%. Această estimare aparține în procent de 100% celor care au participat la sondaj“, se arată într-un comunicat al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din Romånia (AAFBR).
Majoritatea respondenților (67%) cred că valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va scădea de la 25% la 20%, iar restul mizează pe o menținere a valorii de 25%. În același timp, toți analiștii se așteaptă ca rezervele minime obligatorii la lei vor fi menținute la 15% din pasivele băncilor.
Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobånda în fiecare dintre primele patru ședințe de politică monetară, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a menținut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și valută la 15% și, respectiv, 25%. În schimb, în ședința de la finele lunii iunie, după anunțul privind creșterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scăderea dobånzii de politică monetară, anunțånd totodată trecerea la o gestionare „fermă“ a lichidității din sistemul bancar.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane