Home Economic-Financiar Ani grei de puscarie pentru furt sau folosirea instalatiilor clandestine de gaze

Ani grei de puscarie pentru furt sau folosirea instalatiilor clandestine de gaze

DISTRIBUIŢI

Dupa 26 august, Romania se va putea lauda cu o lege a gazelor. Imediat ce aceasta va intra in vigoare, se spera ca acest sector sa devina – mai uscat, mai curat-. Actul normativ cu pricina stabileste, pe de o parte, drepturile si obligatiile operatorilor din domeniu, iar pe de alta parte, traseaza cu exactitate pedepsele in cazul infractiunilor si contraventiilor. Tinand cont de gravitatea situatiilor depistate, si raspunderea celui in cauza este pe masura. De la ani grei de puscarie si pana la amenzi de 250 milioane de lei pot lua aceia care sunt certati cu legea. Potrivit capitolului XIV din Legea gazelor, ce va intra in vigoare joi, infractiunile precum si contraventiile in cazul comiterii acestora sunt batute in cuie, -incalcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupa caz, raspunderea administrativa, contraventionala, penala sau civila-.

Pana la 10 ani dupa gratii, daca pui mana…

Sustragerea de gaze naturale constituie infractiunea de furt, spre exemplu, si se pedepseste conform prevederilor Codului penal, respectiv inchisoare de la 1 la 10 ani. De asemenea, deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a consumului de gaze naturale furnizate constituie tot infractiune, aceasta pedepsindu-se cu inchisoare de la sase luni la patru ani. Cea mai lunga sedere dupa gratii, respectiv intre 1 si 10 ani, este rezervata insa celor care deterioreaza sau modifica fara drept componentele obiectivelor de productie, inmagazinare, transport sau distributie gaze naturale. Totodata, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani. Toate aceste pedepse enumerate mai sus pot creste cu cate un an de inchisoare, in cazul in care infractiunile sunt savarsite de un salariat al unui titular de licenta.

Amenzi de sute de milioane in cazul nerespectarii preturilor

Legea amintita mai sus este, de asemenea, la fel de -darnica- si cu amenzile in cazul celor care nu o respecta. Amenda maxima, respectiv intre 60 si 250 milioane de lei, o vor scoate din buzunar toti aceia care nu respecta reglementarile privind preturile si tarifele (art. 109 pct. 27), normele privind zonele de protectie si siguranta, stabilite conform legii (art.109 pct. 26), nu asigura stocul minim in depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale si nu rezerva capacitatea minima pentru transportator (art. 109 pct. 24) . Tot in baremul maxim de amenda se incadreaza si consumatorii care revand gazele naturale (art. 109 pct. 20), operatorii care sisteaza, nejustificat, alimentarea consumatorului (art. 109 pct. 17) sau cei care se racordeaza la obiectivele din acest sector al gazelor, fara acordul scris al operatorului licentiat (art. 109 pct. 13). Amenzi ceva mai mici, insa la fel de usturatoare – intre 60 si 120 de milioane de lei – primesc cei care avizeaza proiecte de executie ale caror solutii tehnice nu se incadreaza in prevederile si reglementarile tehnice din sectorul gazelor naturale (art. 109 pct. 9) sau cei care nu respecta prevederile contractelor-cadru emise de catre autoritatea din domeniu, adica Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Cele mai mici amenzi, respectiv intre 10 si 30 milioane de lei, se -acorda-, spre exemplu, in cazul instalatorilor autorizati care semneaza documentatiile definitive pentru lucrari pe care nu le executa sau nu le supravegheaza direct, ori in cazul in care instalatorul face racordarea de noi puncte de consum de gaze naturale la instalatiile existente si le pune in functiune fara aprobarea operatorului licentiat.

ANRGN – rol de monitorizare pe piata gazelor

ANRGN va ramane, cum este, de altfel, si in acest moment, autoritatea competenta in sectorul gazelor. Institutie publica, autonoma de interes national, cu personalitate juridica, ANRGN se afla in coordonarea primului-ministru si este independenta din punct de vedere decizional. Astfel, Autoritatea are dreptul de a elabora Regulamentul privind acordarea autorizatiilor si licentelor in sectorul gazelor naturale, de a stabili conditiile de valabilitate in cazul acestora, precum si de a monitoriza piata interna a gazelor naturale, respectarea reglementarilor privind organizarea si functionarea pietei, precum si respectarea reglementarilor privind accesul la conductele din amonte, depozitele de inmagazinare, la sistemele de transport si de distributie. Tototdata, ANRGN protejeaza interesele consumatorilor si reglementeaza preturile si tarifele, avand obligatia de a le publica in -Monitorul Oficial- cu cel putin 15 zile inainte de intrarea in vigoare.

Concesionarul poate desfiinta culturi sau plantatii

Legea gazelor este cat se poate de explicita si in ceea ce priveste concesionarea si -regimul drepturilor asupra proprietatii altuia-. Spre exemplu, -in exercitarea dreptului de uz pentru executarea lucrarilor necesare in vederea realizarii, reabilitarii sau retehnologizarii capacitatilor, concesionarul poate depozita pe terenurile proprietate privata materiale, echipamente, utilaje si instalatii ori poate desfiinta culturi, plantatii sau alte amenajari existente pentru executarea lucrarilor-. De asemenea, concesionarul are dreptul sa extraga materiale sau sa capteze apa, sa instalaze utilaje si sa lucreze cu acestea, sa amplaseze birouri si locuinte de santier. Mai mult decat atat, acesta poate opri sau restrange activitati ale proprietarului, in masura strict necesara, pentru executarea lucrarilor pentru capacitatea respectiva.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.