In urma cu mai putin de o saptamana, Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, anunta ca, incepand din acest an, s-a renuntat la subventionarea culturii porumbului. Masura adoptata de MAAP, pentru incetarea subventionarii indirecte a producatorilor de alcool si bauturi alcoolice, are totusi si un revers al medaliei, principala victima fiind zootehnia.
Crescatorii de animale, -principalii vizati-
In acceptiunea ministerului, renuntarea la aceste subventii se aplica pentru a se opri -scurgerea- acestora spre productia de alcool, date fiind numeroasele situatii in care s-a constatat ca importante cantitati de porumb -finantat- mergeau spre fabricantii de alcool. Ce pare a nu se fi tinut cont cu adevarat este ca o astfel de masura, precum cea promovata de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, loveste tocmai in cei pentru care ministerul se declara aparator din oficiu: producatorii si crescatorii de animale autohtoni. Desi s-a scos imediat in evidenta, cu tam-tam chiar, cresterea nivelului de subventionare a productiei marfa la carnea de pasare, porc si vita, acestia din urma nu pot constata, in fapt, decat o scadere a sprijinului statului pentru continuarea activitatii. Cel putin asupra sectorului zootehnic, repercusiunile sunt directe, multi crescatori anuntandu-se ca fiind in pragul renuntarii la o activitate de natura a le aduce mai mult pierderi.
-M-am saturat sa platesc numai la stat si sa nu ma aleg cu nimic-
-La ora actuala detin doua ferme, de 25.000 si 15.000 de capete porci. Aveam in vedere intr-un timp si deschiderea celei de-a treia ferme, dar ce se intampla acum, cu renuntarea la subventionarea culturilor vegetale de porumb, cred ca este picatura care a umplut paharul pentru mine. Ma gandesc la modul cel mai serios sa renunt la tot, m-am saturat sa tot platesc numai la stat, iar atunci cand vine vremea sa trag linie constat ca nu m-am ales cu mai nimic. Trebuie sa rambursez credite, am de platit salarii, oricum pretul de cost pe kilogram va fi undeva pe la 40.000 de lei, dar trebuie sa ma multumesc cu doar 25.000 de lei oferiti de procesatori. Astfel incat, daca totul merge in pierdere, cred ca renunt, voi vinde absolut totul si voi trece in somaj cei 450 de angajati-, ne-a declarat Costin Iancu, administratorul Suintest Fierbinti, sintetizand practic lamentarile multor crescatori care au intrat in dialog cu redactorii nostri pe aceasta tema.
In prezent, in Romania mai sunt doar 4,8 milioane de porci, dintre care doar 800.000 in complexe, restul aflandu-se in gospodariile populatiei. Marea problema a crescatorilor de porci consta in pretul scazut cu care este importata carnea din tarile vecine, unde se acorda subventii substantiale din partea statului. Dat fiind prezentul context, in care MAAP -creioneaza- cadrul inchiderii fermelor, ne exprimam legitima indoiala vizavi de angajamentele luate de Romania privind existenta a sapte milioane de capete la momentul integrarii in Uniunea Europeana. Poate prin vecini care, de altfel, au tot interesul sa fie nemultumiti de o oaresce politica protectionista, concretizata prin cresterea taxelor vamale la importurile de carne, de la 20 la 45 de procente. Nu 60%, cat au cerut crescatorii care mai ieri au blocat Vama Nadlac, si nici imediat, ci de-abia de la 1 iulie 2003.
Obisnuinta MAAP de a vedea paharul pe jumatate plin poate fi insa fatala pentru micii crescatori, urmare a intrarii acestora in incapacitate de a mai rezista concurentei importatorilor de carne, producatorii fiind condamnati la a pierde ba fata de intermediari, ba fata de importatori. -Daca in 2001 procesatorul cumpara cu 45.000 lei/kg de porc viu, acum acesta il ia cu 25.000 lei de la crescatorul de animale. A castigat ceva consumatorul, a reusit sa cumpere mai ieftin din galantare? Nu. Dar a castigat intermediarul. Executivul, in loc sa acorde subventii direct la producator, se multumeste sa bage bani in buzunarele altora-, a mai afirmat Costin Iancu.
Pozitie la care subscriu si reprezentantii sindicatelor din agricultura: -Renuntarea la subventionarea productiei marfa a culturii de porumb reprezinta o greseala care va avea repercusiuni asupra sectorului zootehnic romanesc, ce va trece pe linie moarta. In acest mod se incurajeaza astfel importurile de carne din UE si tarile CEFTA in detrimentul crescatorilor si producatorilor autohtoni, apreciaza Stefan Nicolae, presedintele federatiei -Agrostar-.