Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune ca societatea Romgaz sa fie privatizata in patru module separate, pentru a se impiedica speculatiile viitorilor proprietari pe marginea iminentelelor majorari ale tarifelor la utilitati.
Precedentul invocat de afaceristi se refera la privatizarea SNP Petrom, care s-a dovedit a avea efecte dezastruoase pentru economia autohtona, in primul rand pentru ca austriecii de la OMV au profitat din plin de greseala romanilor de a nu fi privit in perspectiva evolutiei pretului petrolului.
AOAR vede o repetare a istoriei si in cazul pietei gazelor naturale. Potrivit unui comunicat de presa al asociatiei, prin privatizarea furnizorului national de gaze, Romgaz, autoritatile ofera unei companii private posibilitatea de a specula iminentele cresteri de tarife, in detrimentul consumatorilor. Mai mult, -AOAR considera nejustificata si inacceptabila anuntata intentie de crestere a pretului gazelor naturale, in conditiile in care costurile de productie permit realizarea unui profit de 100%, avand in vedere actualele preturi de vanzare-, se precizeaza in comunicat.
Astfel, oamenii de afaceri cer ca, in cazul in care se mentine obligativitatea de privatizare a Romgaz, sa fie organizate cel putin patru zone de exploatare care sa fie vandute separat. In acest fel, concurenta dintre societatile nou formate va impiedica atat tendintele monopoliste, cat si limitarea tarifelor in functie de costurile reale.
Listarea la Bursa, abia peste doi ani
Afaceristii au reiterat solicitarea ca autoritatile sa utilizeze cat mai mult Bursa de Valori pentru atragerea de capital privat, considerata metoda optima de privatizare in conditii de tranparenta.
Ministrul de resort, Codrut Seres, si-a exprimat dorinta de a utiliza cat mai mult Bursa pentru vanzarea pachetelor majoritare ale societatilor neprivatizate inca. In cazul Romgaz insa, el a precizat ca aceasta masura nu va putea fi luata decat peste cel putin doi ani, intrucat negocierile cu firmele de consultanta vor stabili cu exactitate strategia de privatizare. Mai mult, Seres a precizat ca vanzarea Romgaz nu va fi similara cazului Petrom si ca se va negocia si posibilitatea de a nu mai pastra confidentiale contractele de privatizare.
Mai multa transparenta
Mai mult, AOAR cere Ministerului Economiei sa faca publica strategia de privatizare a societatilor din domeniul energetic, iar guvernului sa controleze in mod profesionist activitatea ANRGN, institutie ce ar trebui sa protejeze consumatorii de politicile abuzive ale unor producatori ce detin pozitii de monopol, cum sunt cei din productia de gaze naturale.
De asemenea, oamenii de afaceri considera ca scrisoarea primita de autoritati de la un oficial european, in care se critica tergiversarea privatizarilor din sistemul energetic, precum si devierea de la proiectele aprobate in capitolul 14 din tratatul de aderare, reprezinta -presiuni inacceptabile, in conditiile in care, in 2006, au fost contestate public masurile protectioniste si de mentinere a autoritatii nationale in domeniul energiei adoptate de tari ca Franta si Marea Britanie-.