Intreaga cantitate de apa grea necesara punerii in functiune a Unitatii nr. 2 de la Centrala Nuclearo-Electrica (CNE) de la Cernavoda va fi livrata la mijlocul anului viitor, a anuntat directorul general al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), Rodin Traicu.
La data mentionata, o data ce vor fi iesit pe poarta sucursalei Romag Prod a RAAN de la Drobeta-Turnu Severin ultimele grame din cele aproximativ 500 de tone necesare pentru Unitatea 2, se va trece la fabricarea apei grele destinate Unitatii nr. 3. Dupa cum a precizat dl Traicu, in prezent, uzina Romag Prod functioneaza la parametri normali si se va incadra in termenele de livrare stabilite pentru CNE. Trebuie mentionat faptul ca pentru incarcarea initiala a fiecarui reactor este necesara o cantitate de aproximativ 500 tone de apa grea, dupa care se vor mai utiliza anumite cantitati de completare.
Continua cooperarea internationala
Conducerea regiei pare hotarata sa continue colaborarea internationala care a fost inceputa in 2002.
Anul trecut, RAAN a realizat primul export de apa grea, 16 tone din acest produs luand drumul Coreii de Sud. In cursul acestui an, exporturile au continuat cu 20 de tone de apa grea care au fost vandute in China, tara care dezvolta in prezent un important program nuclear. In ultima perioada, chinezii au construit si pus in functiune doua reactoare de tip CANDU 6 a cate 700 MW fiecare.
In consecinta, regia reomaneasca cu sediul in judetul Mehedinti a semnat cu autoritatile de la Beijing un memorandum de colaborare viitoare. Dupa cum ne-a spus dl Traicu, documentul statueaza dorinta ambelor parti -de a accentua cooperarea in domeniul energeticii nucleare pe filiera CANDU, atat din punctul de vedere al livrarilor de apa grea si echipamente, cat si piese de schimb, activitate de mentenanta si de cercetare-dezvoltare-.
Investitii in termocentrala Halanga
Regia a facut si importante investitii in termocentrala de la Halanga, structura componenta a RAAN si denumita sucursala Romag Termo.
Pana in prezent, termocentrala avea patru grupuri, fiecare cu o putere instalata de 50 MW. Pana la finele anului in curs, va fi dat in functiune un al cincilea grup de 50 MW, iar la anul – un al saselea, de 25 MW. Investitia RAAN in acest sens, fara a fi angajate credite, se ridica la valoarea totala de aproximativ 500 miliarde de lei. Turbina nr. 5 este ultramoderna si indeplineste si cerinta -fabricat in Romania-, ea fiind produsa la General Turbo SA Bucuresti.
In alta ordine de idei, de la 1 ianuarie 2004, RAAN va prelua in concesiune, pe o perioada de 19 ani, si activitatea de distributie a agentului termic in orasul Drobeta-Turnu Severin. Astfel, vor fi administrate 66 de puncte termice pentru populatie, la care se adauga altele, pentru unitatile de invatamant si pentru intreprinderi. In orasul de pe malul Dunarii ajunge cea mai ieftina gigacalorie din toata tara. Aici, tariful este de 703.500 de lei/GCal, inclusiv transportul pana in punctul termic. Spre comparatie, in Bucuresti, unde este tot destul de ieftin, gigacaloria costa 685.000 de lei, la care se adauga insa transportul, de 224.000 de lei.