Home Economic-Financiar APAPS, campioana, in 2002, la vanzari si procese

APAPS, campioana, in 2002, la vanzari si procese

DISTRIBUIŢI

Ovidiu Musetescu, presedintele Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a trasat ieri, intr-o conferinta de presa, principalele realizari si nereusite ale institutiei pe anul 2002. Astfel, in premiera pentru Romania dupa 13 ani de tranzitie, in acest an capitalul privat a devenit majoritar in economia autohtona. O bila alba pentru APAPS insa, reversul medaliei il reprezinta miile de procese in care este tarata institutia din strada Alex. Serbanescu. Iar cuantumul total al despagubirilor cerute de cei care au adus in instanta APAPS depaseste cinci miliarde de dolari, -ca valoare, cam de doua ori si jumatate patrimoniul national al Romaniei din anul 1948-, a apreciat ministrul Musetescu.

Conform datelor statistice inaintate de APAPS, la sfarsitul anului 2002, ponderea capitalului social privat a crescut la 54,8% fata de sfarsitul anului 2001, cand acesta reprezenta 49,3 procente. Evolutia ascendenta a fost determinata de cresterea capitalului social rezultat din privatizarea societatilor din portofoliul APAPS in proportie de 60% si de cresterea capitalului social privat nou-infiintat in proportie de 40%. In privinta evolutiei privatizarii in perioada ianuarie – decembrie 2002 se poate mentiona faptul ca din portofoliul detinut de APAPS, in perioada mai sus mentionata, au fost vandute pachetele de actiuni pentru 259 de societati comerciale, din care la 112 statul era actionar majoritar. Din cele 112 societati comerciale cu capital majoritar de stat, 35 sunt din categoria societatilor mari si foarte mari.

Statul a incasat aproximativ 85 milioane de dolari

Valoarea capitalului social vandut la cele 259 de societati comerciale a fost de 8.239 miliarde de lei (250 milioane de dolari), iar prin vanzarea acestuia bugetul statului a incasat 84,8 milioane de dolari. Valoarea capitalului social vandut in aceasta perioada reprezinta 36% din capitalul social detinut de APAPS la 1 ianuarie 2002. -In 2002, volumul investitiilor atrase este de 250 milioane de dolari, iar bugetul statului a incasat in primele 11 luni din impozite si taxe aferente salariilor, ca efect al privatizarii, aproximativ 27 milioane de dolari. Efectele privatizarii in acest an pot fi estimate si prin reducerea pierderilor cu 55,5 milioane de dolari si a platilor restante cu 623.000 de dolari-, sustine Musetescu. Capitalul social vandut in 2002 este aproape egal cu cel vandut in 2001 (cand valoarea acestuia a fost puternic influentata de privatizarea SIDEX), deci pe PSAL I numarul societatilor comerciale vandute in 2002 a fost cu 60% mai mare decat al celor vandute in 2001. In ceea ce priveste indicatorul capital social vandut/ salariat APAPS, acesta a fost superior in 2002 fata de cel obtinut in 2001, cresterea fiind de 12 procente.

Un salariat APAPS valoreaza noua miliarde de lei

Un calcul matematic simplu indica faptul ca fiecare angajat APAPS a adus la bugetul de stat 280.000 de dolari (aproximativ noua miliarde de lei).

Din portofoliul institutiei, 80 de companii detin peste 90% din capitalul social administrat de APAPS si au 190.000 de angajati. Datoriile acestor societati se ridica la 2.800 miliarde de lei numai in relatia cu furnizorii de utilitati. Restul capitalului de stat reprezinta companii nationale si regii autonome, aflate sub administrarea Ministerului Industriei si Resurselor si Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

In cadrul programului PSAL I au fost vandute 37 de societati pe parcursul unui an si jumatate. Societatile ramase de privatizat vor fi vandute pe parcursul anului viitor, urmand sa fie lansate sau relansate la privatizare pana la 28 februarie 2003. Primele societati pentru care APAPS va incepe procedurile de vanzare la inceputul anului viitor sunt Roman Brasov si Siderurgica Hunedoara.

Musetescu a mai spus ca programul PSAL I va fi incheiat la 30 iunie 2003, cu sase luni inainte de termen. El estimeaza ca pana la sfarsitul anului viitor va fi finalizat, -in linii generale-, si programul PSAL II. Ministrul privatizarii a adaugat ca institutia pe care o conduce are toate sansele sa-si incheie mandatul in 2004, dar a atras atentia ca trebuie elaborata o strategie anume privind procesul postprivatizare si redistribuirea personalului cu cea mai mare experienta in privatizare din Romania. -Pe parcursul anului viitor vom reduce gradual si personalul, desi va fi un an greu. Angajatii din departamentele de postprivatizare si juridic vor fi preluati in alte ministere economice sau de sinteza, cum este Ministerul Finantelor, pentru ca mai au de lucru in continuare. Trebuie sa fim atenti, totusi, ca aceasta experienta acumulata de lucratorii APAPS sa nu se piarda, pentru ca celelalte echipe de privatizare sunt inca la inceput-, a explicat Musetescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.