Home Economic-Financiar APAPS lasa din mana MYO-O pentru Landini de pe gard

APAPS lasa din mana MYO-O pentru Landini de pe gard

DISTRIBUIŢI

Mutarile cel putin ciudate ale Autoritatii pentru Privatizare (APAPS) risca sa arunce in aer situatia (n.r. – si asa incordata) ce se inregistreaza in aceste zile in Brasov. Functionarii din Alex. Serbanescu au intors-o ca la Ploiesti si cu Tractorul Brasov, lasand cu ochii in soare singurul ofertant inscris cu acte in regula pentru preluarea colosului de sub Tampa, Grupul MYO-O SA din Bucuresti.

Dupa ce, cu putin timp in urma, ministrul Ovidiu Musetescu scotea de sub basca comunicate de presa prin care spunea ca societatii Tractorul Brasov i-a gasit investitor, ultimele evenimente par rupte dintr-un joc de ruleta ruseasca, dar cu incarcatorul plin… Nici mai mult, nici mai putin, din joben a fost scos un alt ofertant: Landini SpA din Italia, al patrulea producator de utilaje agricole din lume. Trecand peste entuziasmul care a cuprins APAPS (inclusiv pe secretarul de stat George Musliu, care cu aceasta ocazie a organizat si o conferinta de presa fulger, ministrul Ovidiu Musetescu fiind intr-o delegatie in Coreea de Sud), ne putem pune o intrebare fireasca: se va repeta, oare, scenariul de la Semanatoarea, cu New Holland?

Copperfield de Dambovita…

Ziua neagra pentru MYO-O SA a fost cu siguranta cea de 20 martie 2003. -Desi au avut loc negocieri cu APAPS pe durata a opt luni, negocieri care au decurs normal pana joi, 20 martie 2003, contractul de privatizare nu s-a incheiat. Discutiile cu APAPS despre planul de afaceri propus de MYO-O SA au fost continue, sustinute si au urmarit punctual toate capitolele cuprinse de acesta. Desi, conform legii, nu mai era loc pentru altcineva la acest moment, lucrurile s-au blocat din clipa in care s-a auzit ca Landini SpA ar fi interesat de intreprinderea brasoveana. Este absurd… e ca si cum ai fi intrat singur intr-o cursa si la final iesi pe locul doi-, sustine Catalin Costache, vicepresedinte in cadrul Grupului MYO-O.

Pe langa fraze ce ar face sa lacrimeze pana si bordura unei strazi (de exemplu: -Noi privatizam destine…-), secretarul de stat George Musliu a explicat magia ultimelor evenimente. -Suntem pusi in fata unor privatizari de calibru. Pana in 28 iunie va trebui cu orice pret sa privatizam Tractorul si Roman Brasov. Din 29 iunie 2003, orice creditor al intreprinderii poate cere in instanta falimentul lor, deoarece se termina perioada legala de supraveghere financiara-, a adaugat domnul Musliu.

Surse apropiate tranzactiei arunca pe piata o ipoteza mult mai veridica, pentru ca nici o forta politica nu risca falimentul unor intreprinderi precum Tractorul si Roman, care ar lasa pe drumuri miile de muncitori din Brasov (suficienti de odihniti pentru a cere demisia guvernului). Totul este un mic scenariu pentru a se curata terenul pentru guvern, ca acesta sa adopte un act normativ cu putere de lege, prin care sa se curete datoriile uriase pe care Tractorul le-a acumulat.

Dupa cum insusi secretarul de stat Musliu recunostea ca Tractorul are datorii totale de peste 4,5 mii de miliarde de lei, in prezent, dupa acordarea facilitatilor prevazute de lege in vederea privatizarii societatii (cum ar fi stergerea datoriilor catre creditorii bugetari si conversia in actiuni a sumelor datorate furnizorilor de utilitati), cumparatorul ar trebui sa isi asume, in orice caz, datorii de aproximativ 1,7 mii de miliarde de lei. Or, nimeni nu este atat de nebun incat sa-si asume un asemenea efort financiar.

Frectie la piciorul privatizarii

Absolut toate partile implicate in privatizarea Tractorul sau Roman sunt de acord ca muncitorii disponibilizati sa primesca plati compensatorii. MYO-O SA, in spiritul unei bune colaborari cu sindicatele, a semnat inca de anul trecut un pact. -Implinim 10 ani de cand suntem pe piata romaneasca a utilajelor agricole. Practic, suntem cei mai importanti dealeri pentru Tractorul, caruia ii asiguram cash-flow-ul necesar, ca uzina sa mai faca unele plati. Le-am asigurat chiar costurile sociale, prin faptul ca exista documente prin care, in cazul in care noi devenim proprietari, muncitorii disponibilizati pot primi 24 de salarii compensatorii, in marja a trei milioane de euro-, a mai spus vicepresedintele Costache.

De cealalta parte, APAPS respecta planul. -Pentru Roman Brasov si-a manifestat intentia de a investi americanii de la PCC, iar pentru Tractorul, italienii de la Landini SpA-, a mai spus George Musliu. Practic, prima parte a planului a fost indeplinita. In schema au aparut doua nume grele… Guvernul va avea pe masa un nou memorandum (pentru ca cel in care era explicata intentia MYO-O nu s-a bucurat de succes). De aceasta data, probabil, guvernantii vor aproba facilitati financiare suplimentare pentru cele doua uzine in cauza, pe baza acestor investitori de calibru. Precedente mai sunt: Dacia Pitesti, SIDEX Galati, Rafo etc. Mai ramane de vazut daca acestia se vor tine de treaba, nu ca New Holland, care dupa un an au plecat de la Semanatoarea, lasand locul… grupului MYO-O, cu tot cu facilitati.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.