Home Economic-Financiar APAPS mai detine doar 8% din totalul proprietatii de stat

APAPS mai detine doar 8% din totalul proprietatii de stat

DISTRIBUIŢI

Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a vandut, in acest an, pachetele de actiuni detinute la 259 de societati, valoarea capitalului privatizat fiind de 8.239 miliarde de lei (circa 251 milioane de dolari), informeaza un comunicat al institutiei. Volumul investitiilor atrase prin contractele de vanzare-cumparare a societatilor respective s-a cifrat la 250 milioane de dolari. In primele 11 luni ale anului, bugetul statului a incasat aproximativ 27 milioane de dolari din impozitele si taxele aferente salariilor, ca efect al privatizarii.

Pana in martie vor mai fi scose la vanzare noua societati din PSAL I

Potrivit Autoritatii pentru Privatizare, in urma vanzarii participatiilor statului la societatile in cauza, pierderile au fost reduse cu 55,5 milioane de dolari, iar platile restante cu 623 milioane de dolari. Din totalul intreprinderilor privatizate in 2002, la 112 statul era actionar majoritar, 35 dintre acestea fiind companii mari si foarte mari. -In anul 2002, pentru prima data in ultimii 60 de ani, ponderea capitalului social privat din Romania a depasit-o pe cea a capitalului social detinut de stat, ajungand la 54,84%, fata de 49,31% la sfarsitul anului 2001. In prezent, APAPS nu mai detine decat 8,47% din totalul proprietatii de stat din Romania, comparativ cu 12% la finele anului precedent-, se arata intr-un comunicat al APAPS.

Din totalul capitalului social aflat inca in proprietatea statului, de 45,15%, peste 39% se afla in administrarea unor diverse institutii de stat. Pe parcursul anului 2002, APAPS a privatizat 23 de societati incluse in programul PSAL I, convenit cu Banca Mondiala. Pana la 28 februarie 2003 vor fi lansate la privatizare inca noua societati din acest program, si anume Roman Brasov, Siderurgica Hunedoara, CUG Cluj Napoca, Faur Bucuresti, UCMR Resita, Griro Bucuresti, Electronica Bucuresti, Exfor Bucuresti si Timpuri Noi Bucuresti.

APAPS va mai exista doar un an

Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) isi va incheia activitatea la sfarsitul anului viitor, unele dintre activitatile sale, cum ar fi cele referitoare la procesul de postprivatizare, urmand sa fie preluate de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Industriei si Resurselor, Ministerul Transporturilor si Ministerul Agriculturii, a declarat recent premierul Adrian Nastase.

El a apreciat ca stabilirea unui termen pentru incheierea activitatii APAPS va accelera procesul de privatizare a societatilor aflate in portofoliul acestei institutii. -Cei de la APAPS trebuie sa stie ca institutia va continua sa functioneze doar un an, astfel incat sa nu mai fie cumva interesati sa amane sau sa prelungeasca anumite etape ale unor privatizari-, a spus Nastase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.