Seria proceselor, prin care Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) este obligata de Justitie la plata unor -despagubiri- de zeci si sute de miliarde lei catre smecheri autohtoni travestiti in investitori, continua cu succes si in acest an. Recent, Tribunalul Bucuresti – Sectia Comerciala a dat castig de cauza, in dispretul oricarei norme de drept, -investitoarei- Luchi Georgescu, care a incheiat cu FPS, in octombrie 1999, un contract de vanzare-cumparare a pachetului de 59,859% din actiunile societatii Vincon Focsani, cel mai mare producator de vinuri si bauturi spirtoase din tara. La un an dupa semnarea contractului, timp in care a reusit sa vanda trei crame si sa lichideze rezerva de vinuri a societatii, Luchi Georgescu, partenera de nadejde a omului de afaceri Gigi Netoiu, a cerut FPS rezilierea contractului si returnarea avansului de 27 miliarde lei, reprezentand 20% din valoarea pachetului de actiuni, actualizat la data solutionarii definitive si irevocabile a cauzei. Cererea a fost facuta in conditiile in care -investitoarea- nu a mai achitat nici o transa aferenta valorii pachetului de actiuni achizitionat.
Drept raspuns, pe 30 aprilie 2001, APAPS a formulat cerere de chemare in judecata impotriva dnei Georgescu, prin care a solicitat obligarea acesteia la plata sumei de 28 miliarde lei, reprezentand dobanda aferenta primei rate din contractul de vanzare-cumparare a actiunilor Vincon, a sumei de 11,1 miliarde lei cu titlu de penalitati calculate conform contractului si a sumei de 35,6 miliarde lei, reprezentand prima rata din contract, scadenta la data de 30.12.2000.
La termenul din 7 septembrie 2001, instanta a dispus efectuarea unei expertize contabile la Vincon Focsani. Desi, potrivit legii, -expertul numit este dator sa-si depuna raportul cu cel putin cinci zile inainte de termenul sorocit pentru judecata-, acesta nu a comunicat APAPS concluziile expertizei efectuata in cauza.
Tribunalul Bucuresti serveste interesele cuplului Georgescu-Netoiu
Dupa data de 2 noiembrie 2001, cand APAPS a raspuns la interogatoriul propus de Luchi Georgescu si incuviintat de instanta, cazul ia o turnura mai mult decat dubioasa. Sesizand ca intervalul 2 noiembrie 2001-27 februarie 2002, in care APAPS nu a mai fost citata in proces, este suspect de mare, reprezentantii institutiei s-au deplasat la TMB-Sectia Comerciala, unde au constatat cu stupoare ca, in perioada 9 noiembrie-6 decembrie 2001, in respectiva cauza fusesera date sapte termene de judecata, la intervale de circa sapte zile, pronuntarea in cauza fiind stabilita pentru 28 februarie 2002. Data cand se produce adevarata surpriza pentru Autoritatea pentru Privatizare. Completul trei de judecata al TMB-Sectia Comerciala, prezidat de judecatoarea Marcela Campeanu, a dat castig de cauza paratei Luchi Georgescu, dispunand -rezilierea contractului de vanzare-cumparare de actiuni nr.4094/19.10.2002, returnarea catre APAPS a 33.161.202 actiuni si obligarea la plata sumei de … 51,6 miliarde lei catre cumparatoare, reprezentand avansul platit si reactualizat la nivelul anului 2001, plus 345,5 milioane lei, cheltuieli de judecata-. TMB a respins, totodata, actiunea APAPS privind obligarea dnei Georgescu la plata ratelor si penalitatilor aferente contractului de privatizare a societatii -Vincon-.
Decizia instantei, pronuntata in dispretul oricarei norme de drept, este cu atat mai dubioasa cu cat, potrivit legii, -debitorul care nu si-a executat obligatiile, nu are dreptul de a pretinde rezolutiunea contractului, chiar daca in cuprinsul acestuia a fost inserat un pact comisoriu expres de timpul cel mai sever, singurul in drept a aprecia daca este cazul sa se aplice rezolutiunea fiind creditorul (in speta APAPS), care si-a executat sau se declara gata sa-si execute obligatiile-.
In aceasta situatie, singurul lucru pe care-l mai poate face APAPS este de a declara recurs la Curtea de Apel Bucuresti fata de sentinta civila mentionata.
Luchi Georgescu vrea sa dicteze la -Vincon- fara sa plateasca vreun leu catre APAPS
Intregul sir de manevre ale -investitoarei- Luchi Georgescu urmareste un singur scop: acapararea societatii -Vincon- Focsani pe gratis. Acest fapt este cu atat mai limpede cu cat, inainte de a cere rezilierea contractului de privatizare, madam Luchi a operat la -Vincon- o majorare de capital substantiala, gratie careia a ajuns sa detina, in decembrie 2000, aproape 82% din actiunile societatii. In aceste conditii, cuplul Georgescu/Netoiu are un cuvant greu de spus la -Vincon-, chiar si fara pachetul de actiuni al APAPS.
Pozand in victima, Luchi Georgescu afirma ca a investit in anul 2000 suma de 82 miliarde lei la -Vincon-, ca a platit toate datoriile firmei si ca nu a luat nici un fel de dividende. -Mai iau cate o sticla de vin pe care o beau in week-end-, a precizat patroana. Afirmatiile sale sunt contrazise, insa, de bilantul financiar-contabil pe 2000, care releva, negru pe alb, ca pierderile societatii s-au cifrat la 7,95 miliarde lei, iar datoriile la 30,9 miliarde lei.